Αρχισε η συντήρηση των θρυλικών βασιλικών οχημάτων -Στο Μαξίμου η μελέτη για το Κτήμα - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Αρχισε η συντήρηση των θρυλικών βασιλικών οχημάτων -Στο Μαξίμου η μελέτη για το Κτήμα

Rolls Royce, MG, FIAT συλλεκτικά, με μοναδική δερμάτινη και ξύλινη επένδυση, είδαν μετά από χρόνια το φως του ήλιου στο Τατόι, αφού άρχισε η μετακίνησή τους προκειμένου να συντηρηθούν και να αποκτήσουν τη θέση τους στην νέα εποχή του κτήματος. Την ίδια ώρα, παραδίδεται η μεγάλη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος.Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού πήρε στα χέρια της από την περασμένη εβδομάδα τα πολυσυζητημένα, πολυτελή οχήματα της πρώτης βασιλικής οικογένειας, προκειμένου να τα συντηρήσει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Iefimerida, είναι 10 τα οχήματα που είναι κηρυγμένα κινητά μνημεία από το υπουργείο, ενώ άλλα τουλάχιστον 6 βρίσκονται ακόμα μέσα στο χώρο καταπλακωμένα.
Rolls Royce, MG και FIAT σε ειδικές εκδόσεις που χρησιμοποιούσαν οι πρώην βασιλείες για καθημερινές έως επίσημες εκδηλώσεις και που εξιτάρουν την περιέργεια όσων λατρεύουν τα ιστορικά αυτοκίνητα -και όχι μόνο. Μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε δηλώσει ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις οποίες προέρχονται τα οχήματα για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους.


Προς το παρόν όπως έγινε γνωστό από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού τα οχήματα μετακινήθηκαν στον νέο χώρο αποθήκευσης, που δημιουργήθηκε προσφάτως εντός του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. 


Ετσι, ξεκίνησε την υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους - που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπολοίπων, για τα οποία πρωτίστως λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση επικαθίσεων σκόνης-χώματος και άλλων ρύπων μετά από ακινησία σχεδόν δύο δεκαετιών.


Τα οχήματα μεταφέρονται σε νέο χώρο φύλαξης, με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, ασφάλειας και προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση διατήρησής τους και να συνεχιστούν απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Η Διεύθυνση σημειώνει ότι η μεταφορά τους έγινε με την προσοχή που αρμόζει στην ιδιαιτερότητα των οχημάτων ως τα πρώτα αντικείμενα του είδους που κηρύσσονται Κινητά Νεώτερα Μνημεία στην Ελλάδα, τη συλλεκτική τους αξία αλλά και τον ιστορικό τους χαρακτήρα.
Πηγή: iefimerida.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............