Εμμανουήλ Φραγκάκης: - "Ομπρέλα" προστασίας για την υποστήριξη των πολιτών έναντι του COVID-19 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη, 28 Απριλίου 2020

Εμμανουήλ Φραγκάκης: - "Ομπρέλα" προστασίας για την υποστήριξη των πολιτών έναντι του COVID-19

Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας

Στον αγώνα που δίνει η Χώρα μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού COVID-19, η Τοπική Αυτοδιοίκηση – όπως αναγνωρίζεται ευρέως – διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο με πολυεπίπεδη συνεισφορά και λειτουργία.


Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, υπήρξε από τους Δήμους που από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο COVID-19 στη χώρα μας, ενεργοποίησε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο, σχεδιάζοντας και οργανώνοντας μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διάδοσης του COVID-19 αλλά και για τη στήριξη και παροχή αλληλεγγύης στους συνδημότες μας, που στις κρίσιμες αυτές στιγμές μας έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Το πλέγμα των μέτρων που άμεσα λάβαμε κινήθηκε στη βάση μιας δομημένης στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης, η οποία «ξεδιπλώνεται» μέσα από τρεις βασικούς άξονες πολιτικών:
N  1ος άξοναςΜέτρα για την αποφυγή συνωστισμού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο του πρώτου άξονα προχωρήσαμε στη λήψη σειράς μέτρων που περιλάμβαναν την αναστολή λειτουργίας μιας σειράς δημοτικών χώρων και δραστηριοτήτων όπου καταγράφονταν υψηλή συγκέντρωση κοινού όπως π.χ. στις παιδικές χαρές, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, σε πολιτιστικούς και άλλους χώρους του Δήμου προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα εφαρμόσαμε – και συνεχίζουμε να το κάνουμε – ένα προληπτικό πρόγραμμα απολυμάνσεων στα δημοτικά κτίρια, στα σχολεία αλλά και σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ή και διάδοσης του COVID-19, ενώ μεριμνήσαμε - σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία (εταιρεία ΤΕΡΝΑ) - για τη δωρεάν χορήγηση προκατασκευασμένων αιθουσών για χρήση τους ως ιατρεία διαλογής ασθενών με COVID-19 στα δύο κέντρα υγείας που λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας.

N  2ος άξονας: Μέτρα κοινωνικής αρωγής και στήριξης όσων πλήττονται από την κρίση που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του COVID-19.

Παράλληλα, ως Δήμος έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες – οι οποίες εντάσσονται στο δεύτερο άξονα στρατηγικής μας – για την υποστήριξη των συνδημοτών μας που δοκιμάζονται από την έκτακτη αυτή κατάσταση (ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι, κ.α.) λαμβάνοντας υπόψη και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το κράτος έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργήσαμε μια νέα συντονιστική δομή κοινωνικής πολιτικής με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για την προστασία του κοινωνικού συνόλου έναντι του κορωνοϊού, ενεργοποιήσαμε την υπηρεσία κατ’ οίκον διανομής ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, θέσαμε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και προωθούμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη στήριξη της πληγείσας επιχειρηματικότητας και των οικογενειών του δήμου μας (π.χ. αναστολή διακοπών υδροδότησης, μείωση τροφείων παιδικών σταθμών, κ.α.).

N  3ος άξονας: Μέτρα αναδιοργάνωσης της λειτουργίας του Δήμου για την ασφαλή και απρόσκοπτη παροχή δημοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Τέλος, για να διασφαλίσουμε την ασφαλή και απρόσκοπτη παροχή των δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, λάβαμε έγκαιρα μια σειρά από αποφάσεις για την αναστολή της δια ζώσης εξυπηρέτησης στις υπηρεσίες που δέχονται κοινό και στην καθιέρωση προγραμματισμένων ραντεβού, διασφαλίσαμε την συνεχή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και των ΚΕΠ, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση συστήματος εκ περιτροπής και απομακρυσμένης εργασίας, προβήκαμε στην προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, μασκών, αντισηπτικών και στολών για την προστασία του προσωπικού του Δήμου ενώ τις επόμενες ημέρες ενεργοποιούμε νέα ψηφιακά εργαλεία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων και την e-εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι η περίοδος που διανύουμε συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη και ως εκ τούτου δεν μπορώ να μην επισημάνω την ανάγκη να επιδείξουμε όλοι υψηλότατο αίσθημα ατομικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης – στοιχείο που έως σήμερα διακρίνει τους δημότες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας τους οποίους και ευχαριστώ για αυτό – τηρώντας τους κανόνες και τα επιβεβλημένα μέτρα υγιεινής και προστασίας και μένοντας σπίτι.
Μόνο έτσι θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτή τη «μάχη». Ο Δήμος μας – με την άριστη συνεργασία αιρετών, υπαλλήλων και τοπικών φορέων – θα συνεχίσει να παρέχει για όσο καιρό απαιτηθεί «ομπρέλα» προστασίας, ώστε κανείς συμπολίτης που βρίσκεται σε ανάγκη να μην αισθάνεται μόνος. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας βρίσκεται και θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............