Τα ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ξεκινά.

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020

Τα ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό, τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε για να προφυλαχθείτε.
Ο νέος κορονοϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορονοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την επιδημία που ξέσπασε στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.
Νέος κορωνοϊός Covid-19 - Οδηγίες - Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από το COVID-19;
Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα(ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον ιατρό για αξιολόγηση.
Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρουςσε συνθήκες συγχρωτισμού.
Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από νέο κορονοϊό Covod-19;
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια γριπώδη συμπτωματολογία όπως:
πυρετό
βήχα
δυσκολία στην αναπνοή
μυαλγίες
καταβολή

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ και θάνατος. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες, ανοσοανεπάρκεια) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Πότε πρέπει να ελεγχθώ για λοίμωξη από νέο κορονοϊό Covid-19;
Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και μείνετε στο σπίτι και επικοινωνήστε άμεσα με τον προσωπικό σας ιατρό.
Σε εργαστηριακό έλεγχο για λοίμωξη από νέο κορονοϊό Covid-19 υποβάλλονται:
– ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται
– νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια
– προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό
– ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Κατ΄οίκον ή εξ αποστάσεως παροχή ιατρικών υπηρεσιών
Για την αποφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών, για όσο διάστημα συνεχίζει να υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγείας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19 οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οικογενειακοί ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και οι ιατροί των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ, μπορούν να πραγματοποιούν κατ΄οίκον επισκέψεις ή να παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους ασθενείς με κορονοϊό COVID-19 που παραμένουν στην οικία τους.
Οι ιατρικές υπηρεσίες αυτής της μορφής μπορούν να παρέχονται για χρονικό διάστημα κατ’ ανώτατο έως έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020 (ΦΕΚ 84/Α΄).
Επιπλέον οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό COVID-19 και παραμένουν στην οικία τους, για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησής τους μπορούν να χρησιμοποιούνται ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη διευκόλυνση μπορεί να επεκταθεί και στους χρονίως πάσχοντες από άλλα νοσήματα με απόφαση του Υπουργού Υγείας. ΠΝΠ (Α΄84/13.04.2020)
Πηγή: newsit.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Post Top Ad

.............