Νέα καθημερινότητα με μάσκα, από Δευτέρα -Πού είναι υποχρεωτική, ποιες συστήνει η επιτροπή - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ξεκινά.

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

Νέα καθημερινότητα με μάσκα, από Δευτέρα -Πού είναι υποχρεωτική, ποιες συστήνει η επιτροπή

Ήδη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε εκτεταμένα, σε πολλές από τις ενημερώσεις του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε στοιχεία που αφορούν στις προστατευτικές μάσκες, κάνοντας ανάλογα με την φάση της επιδημίας σύσταση για χρήση τους ή μη.


Αναφερόμενος στα δεδομένα που δεν στήριζαν τη χρήση της πριν από ορισμένες εβδομάδες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους».
Στις οδηγίες που δόθηκαν για τις μάσκες πάντως αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικου Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές».

Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Οι συνθήκες ωστόσο της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αλλάζουν και πλέον η «κοινωνία σιγά - σιγά θα ανοίξει», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας. Το γεγονός αυτό καθιστά σύμφωνα με τους ειδικούς στη φάση της άρσης των μέτρων που θα διανύσει από τη Δευτέρα η χώρα μας, υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.


Οι πολίτες πλέον θα πρέπει να φορούν μάσκα, είτε αυτή είναι χειρουργική, είτε αυτή είναι υφασμάτινη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, όταν επισκέπτονται επιχειρήσεις που εκκινούν την λειτουργία του από τη Δευτέρα, όπως για παράδειγμα τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν.

Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Τσιόδρας, η χρήση της μάσκας «θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα». Ο ίδιος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους συστήνεται πλέον η χρήση μάσκας είπε ότι «τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν». «Τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα», κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Ποιες μάσκες δεν πρέπει να φορούν οι πολίτες
Ο κ. Τσιόδρας προχώρησε σε εξειδικεύσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις μάσκες που δεν πρέπει να φορούν οι πολίτες. Εξήγησε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό. «Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου», είπε συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι πολίτες δεν είναι απαραίτητο να φορούν ιατρικές μάσκες, αλλά μπορούν να προτιμήσουν υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες. Σημείωσε επίσης ότι επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά και επανέλαβε για μία ακόμα φορά πώς γίνεται η σωστή χρήση της μάσκας. Είπε ότι δεν πρέπει να την πιάνουμε από μπροστά κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση από τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα. «Μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές«, είπε ο κ. Τσιόδρας.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Post Top Ad

.............