Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, Ενημέρωση για τον Κορωνοϊό (Covid-19) - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, Ενημέρωση για τον Κορωνοϊό (Covid-19)

Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών έχοντας υπόψιν τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, σκεπτόμενος έντονα την υγεία και ασφάλεια αθλητών και μελών του, ενημερώνει και δίνει βασικές κατευθύνσεις σχετικά με τον επικίνδυνο νέο Κορωνοϊό (Covid-19). 

Το μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όλους είναι το εξής:
Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε!
Ασπίδα μας, η γνώση
Τί είναι ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV; Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται 2019-nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.
Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV; Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.
Μεταδίδεται ο 2019-nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο; Ναι, ο 2019-nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.
Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
• Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως με 2019-nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
• Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
• Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό αριθμό 1135 για να σας δοθούν οδηγίες!

Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στις περιοχές που παρουσιάζουν κρούσματα του ιού. Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019-nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.
Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου; Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι η Χ.Ν.Α., άτομα σε ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι), ο σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.
Μπορεί ο 2019-nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα; Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019-nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα.
Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών συνιστά στους αιμοκαθαιρόμενους και κυρίως μεταμοσχευμένους αθλητές και μέλη να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες (πχ μετάβαση από και προς αιμοκάθαρση). Σε συνεργασία με τους προπονητές μας προτείνουμε ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι και ολιγόλεπτο περπάτημα σε ανοιχτούς χώρους. Οι περισσότεροι αγώνες έχουν αναβληθεί, οι χώροι προπόνησης έχουν κλείσει προσωρινά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους ασθενείς και μη.
Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά σε όλους, αλλά και στους ήρωες των ημερών που είναι οι νοσηλευτές μας, οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι μετά την οικογένειά μας, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την υγεία και ασφάλεια όλων!
Για ό,τι χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας στο www.san.gr, san@san.gr, και στο τηλ.6973001715Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου (12 Μαρτίου 2020) έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού για το 2020 είναι: «Υγεία Νεφρών: Για όλους σε όλο τον κόσμο».


Στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού υποστηρίζει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία. Στο πλαίσιο συνεργασίας ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών και τα μέλη του υποστήριξαν τις δράσεις ενημέρωσης.

Ο Σ.Α.Ν. μετά τη θετική γνώμη του Ε.Σ.Ρ. προβάλει τηλεοπτικό μήνυμα ενημέρωσης μέχρι το τέλος Μαρτίου για τα οφέλη του αθλητισμού στην υγεία των νεφρών αλλά και των αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων συνανθρώπων μας.

Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΑΣ