Το ημερολόγιο του 2020 του πολιτιστικού συλλόγου Ζενίων ( ΟΙ ΑΟΡΗΤΕΣ ) - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ξεκινά.

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020

Το ημερολόγιο του 2020 του πολιτιστικού συλλόγου Ζενίων ( ΟΙ ΑΟΡΗΤΕΣ )


Το ημερολόγιο 2020 του πολιτιστικού συλλόγου Ζενίων ΑΟΡΗΤΕΣ ήρθε στα χέρια μου ώς δώρο απο τον καλό φίλο και πρόεδρο του συλλόγου Μανόλη Χαλκιαδάκη.


Μια όμορφη έκδοση με εικόνες του συλλόγου απο πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνει αλλά και απο δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα για το χωριό.
Όμορφη ιδιαιτερότητα στην επιμέλεια του ημερολογίου, ότι σε κάθε σελίδα παρουσιάζεται και μια μαντινάδα που αντιπροσωπεύει τον εκάστοτε μήνα του χρόνου.


Για την ιστορία το χωριό Ζένια βρίσκεται στο δρόμο Νεαπόλεως - Οροπέδιου Λασιθίου, σε υψόμετρο 750 μέτρων περίπου, υπάρχει ο οικισμός Ζένια με 43 κατοίκους (2001). Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό υπάρχουν απομεινάρια υστερομινωικού οικισμού και ο «Ατζιγγανόσπηλιος», ένα από τα πλέον αξιόλογα σπήλαια του Νομού Λασιθίου. 
Το όνομα "Ζένια" ίσως οφείλεται στον πρώτο οικιστή από τη μεγάλη βενετσιάνικη οικογένεια των Ζen, φεουδαρχών του Μεραμπέλου, ή σύμφωνα με άλλη άποψη προέκυψε από παραφθορά της παλαιάς ονομασίας Ξένια που σήμαινε τόπος φιλοξενίας των περαστικών κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου που πήγαιναν προς Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο.
Διοικητικά τα Ζένια ανήκουν στο Δήμο Αγίου Νικολάου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Post Top Ad

.............