'Φοίνικες. Ιστορία και πολιτισμός'' από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020

'Φοίνικες. Ιστορία και πολιτισμός'' από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Tύρος, Σιδώνα, Βηρυτός, Βύβλος, Άραδος, Μοτύη, Καρχη­δόνα...: πόλεις που άφησαν η καθεμία το δικό της στίγμα στην ιστορία της Μεσογείου, πρωτοπορώντας στο εμπόριο και στη ναυτιλία. Πόλεις φοινικικές, συνδεδεμένες με έναν λαό που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα για τους ιστορικούς της Αρχαιότητας. Μολονότι οι κλασικές πηγές απονέμουν στους Φοίνικες την τιμή ότι ήταν αυτοί που μετέφεραν στη Δύση την πρώτη αλφαβητική γραφή, με βάση την οποία ανέπτυξαν οι Έλληνες το ελληνικό αλφάβητο, η φοινικική γραμματεία δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος στην ιστορία. Επιπλέον, καθώς οι Φοίνικες ζούσαν σε μια χαλαρή συνομοσπονδία εμπορικών πόλεων-κρατών με μεγάλη γεωγραφική διασπορά, και δεν αποτελούσαν ένα ενιαίο κράτος με σαφώς καθορισμένα σύνορα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσουμε την κοινωνική τους οργάνωση.

Ο Μαρκ Γούλμερ, αξιοποιώντας τα πορίσματα της πιο πρόσφατης ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, παρουσιάζει μια νέα αποτίμηση αυτού του συναρπαστικού αλλά μυστηριώδους σημιτικού λαού. Εξετάζοντας την ιστορία, τον υλικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη διακυβέρνηση, το εμπόριο και την επέκταση από την περιοχή του Λιβάνου στη Δυτική Μεσόγειο, διευρευνά τη Φοινίκη σε όλη την παράδοξη περιπλοκότητά της. Φωτίζοντας πολλά από τα μυστήρια και τις αντιφάσεις που περιβάλλουν τους Φοίνικες, ο συγγραφέας καταδεικνύει όχι μόνο τον δυναμισμό και τον πλούτο της κουλτούρας τους αλλά και τον ιδιαίτερα ισχυρό αντίκτυπό τους στην ευρύτερη ιστορία της Μεσογείου.
Ο Mark Woolmer, ένας από τους αξιόλογους νέους μελετητές της φοινικικής ιστο­­ρίας στον αγγλοσαξονικό χώρο, είναι ερευνητικός εταίρος στη Σχολή Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ντέραμ. Το ερευνητικό του πεδίο είναι η κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και οικονομική ιστορία της αρχαίας Φοινίκης, η ναυτική ιστορία της αρχαίας Μεσογείου, η οικονομία της Αθήνας τον 4ο π.Χ. αιώνα, καθώς και η γραμματεία και ο υλικός πολιτισμός της Συροπαλαιστίνης. Έχει δημοσιεύσει επίσης τα εξής έργα: Ancient Phoenicia: An Introduction, Bristol Classical Press, Λονδίνο 2011— Daily Life in Ancient Lebanon (exhibition catalogue), C.A.M.N.E., Ντέραμ 2016— επιμ. (μαζί με τον Lewis E. Harris), The Ancient Greek Economy: Markets, Households and City-States, Cambridge University Press, Καίμπριτζ 2016.
Μετάφραση: Μαρία Παπαηλιάδη

Post Top Ad

.............