Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τα θεμέλια του πολιτισμού μας! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Ανθρώπινα Δικαιώματα: Τα θεμέλια του πολιτισμού μας!

Στα συντρίμμια δύο παγκόσμιων πολέμων, η παλινόρθωση ενός ελεύθερου, δίκαιου και ειρηνικού κόσμου ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Έτσι, στις 10 Δεκέμβρη του 1948 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ασπάστηκε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έθεσε τα θεμέλια του αξιακού συστήματος του σύγχρονου πολιτισμού.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι σέβεται την απαράγραπτη αξία των δικαιωμάτων και εναντιώνεται στις παραβιάσεις τους (λ.χ. φυλετικές διακρίσεις, ρατσισμός, μισαλλοδοξία, καταπίεση), αλλά κυρίως έχει αποδείξει έμπρακτα την προάσπιση, την εμπέδωση και την επέκτασή τους. Σε αυτό το πνεύμα, θα σταχυολογήσω ενδεικτικά μερικά παραδείγματα κατοχύρωσης ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
• Εξασφάλισε καθολική πρόσβαση στην υγεία με τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 1.5 εκ. ανασφάλιστους πολίτες και κατάργησε το επαίσχυντο “πεντάευρο” στα νοσοκομεία για όλους τους ασφαλισμένους (ν. 4368/16).

• Διέθεσε το “Κοινωνικό Μέρισμα” ανακουφίζοντας οικονομικά 3.7 εκ. συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ)
• Προέβη στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
• Θέσπισε νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017) και το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια (ν. 4356/2015), ανταποκρινόμενη σε πάγια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
• Απλοποίησε και επιτάχυνε τους όρους και προϋποθέσεις απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας και αποκατέστησε μία μεγάλη αδικία με την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή φοιτούν στη χώρα μας (ν.4332/15 και ν. 4531/2018)
• Προστάτευσε τα ΑΜΕΑ με την κοινωνική τους ένταξή, την πρόσβαση στην εργασία και τους αξιοπρεπής όρους διαβίωσης (π.χ. ενσωμάτωση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ με το Ν. 4488/2017)Η παραπάνω λίστα δεν εξαντλεί τις ενέργειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα δικαιωμάτων. Πράξαμε πολλά και θα μπορούσαμε ακόμα περισσότερο αν ο δημοσιονομικός χώρος δεν ήταν ασφυκτικός, αν ο πολιτικός χρόνος ήταν περισσότερος.


Είναι όμως χρήσιμο να αναρωτηθούμε τι πράττει η Κυβέρνηση της ΝΔ στο πεδίο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα σε 5 μήνες διακυβέρνησης δεν αδιαφόρησε απλώς, αλλά κατόρθωσε ήδη να σημειώσει πισωγύρισμα. Ενδεικτικά παραδείγματα: το νομοσχέδιο για το άσυλο το οποίο προβλέπει “κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής” τον περιορισμό στην πρόσβαση στην εργασία, διαπνέεται από τιμωρητικές λογικές μη συμμόρφωσης και αδιαφορία για τις ευάλωτες ομάδες κ.α. Η καταστρατήγηση της πρόσβασης των προσφύγων στην υγεία καταργώντας τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ.

 Η καταψήφιση κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση της του αρ. 5 ως προς την προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, το οποίο θα συνιστούσε νίκη κατά των διακρίσεων. Η δραστική μείωση του Κοινωνικού Μερίσματος έτσι ώστε από τη διανομή του σε 3.5 εκ ωφελούμενους θα καταλήξει οριακά σε… 250 χιλ. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Και έπεται συνέχεια, χωρίς αμφιβολία.


Εμείς στη μεγάλη προοδευτική πολιτική δύναμη του τόπου, ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, γνωρίζουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι “μάννα εξ ουρανού”, κατακτώνται μέσα από κοινωνικούς αγώνες. Δεν είναι αλώβητα στις κοινωνικές μεταβολές, χρειάζονται προστασία. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση δικαιοσύνης, ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και αξιοπρέπειας. Τα θεμέλια του πολιτισμού μας τα ενισχύουμε, δεν τα πριονίζουμε…


*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Post Top Ad

.............