Επίσκεψη πραγματοποιήσε ο Γιάννης Λιονάκης μαζί με τον κύριο Χαράλαμπο Φασουλά στις ρωγμές επί του οδοστρώματος στο ΒΟΑΚ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019

Επίσκεψη πραγματοποιήσε ο Γιάννης Λιονάκης μαζί με τον κύριο Χαράλαμπο Φασουλά στις ρωγμές επί του οδοστρώματος στο ΒΟΑΚΕπίσκεψη πραγματοποιήσε ο Γιάννης Λιονάκης μαζί με τον κύριο Χαράλαμπο Φασουλά,Δρ Γεωλόγο ,Υπεύθυνο του τμήματος Γωπικοιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ,στις 2 μεγάλες επάλληλες ρωγμές επί του οδοστρώματος στα Λινοπεράματα.

Ιό παρατηρήσεις που μπορούν με μια πρώτη εικόνα που είχαμε είναι πως οι ρωγμές έχουν πεταλοειδές σχήμα που αγκαλιάζουν σχεδόν όλο το εύρος του οδοστρώματος ,φτάνοντας μέχρι κα το μέσο του εσωτερικού ρεύματος κυκλοφορίας.
Το κοίλο τμήμα της πρώτης ρώγμωσης φαίνεται να έχει υποστεί ήδη μικρή καθίζηση της τάξης μερικών εκατοστών.Ο έλεγχος που έγινε στο υποκειμένο του δρόμου υπόστρωμα και στο πρανές έδειξε ότι στο σημείο αυτό το υπόστρωμα αποτελείται, σε μεγάλο τμήμα του,από σαθρές επιχωματώσεις οι οποίες είναι μάλιστα εμποτισμένες σε νερό.


Το σαθρό αυτό υπόστρωμα φτάνει μέχρι και 15-20 μέτρα κάτω απο τη στάθμη του δρόμου προς τη θάλασσα,ενώ σχηματίζει μια ζώνη πλάτους μέχρι 10 μέτρα.
Το πρόβλημα των ρωγμώσεων φαίνεται ότι οφείλεται στην παροχέτευση μεγάλων ποσοτήτων όμβριου νερού στο πρανές, αμέσως δίπλα και κάτω απο την άσφαλτο, στο σημείο ακριβώς που το βόρειο άκρο της μεγαλύτερης ρωγμής εξέρχεται του οδοστρώματος.
Το νερό στο σημείο αυτό έχει αρχίσει να υποσκάπτει το πρανές, όχι όμως και το παράπλευρο της ασφάλτου χωμάτινο τμήμα του δρόμου. Ισως το όμβριο νερό που συγκεντρώνεται στο κανάλι αποστράγγισης στην άκρη του δρόμου να βρίσκει δίοδο κάτω απο την άσφαλτο και να εκφορτίζεται στο πρανές στο απέναντι άκρο του δρόμου.


Η κατάσταση έχει τα χαρακτηριστικά έναρξης μικρής, τοπικής κατολίσθησης λόγω του εμποτισμού και της υποσκαφής του τμήματος αυτού του σαθρού υποβάθρου του οδοστρώματος που αποτελείται απο τις επιχωματώσεις.


Σίγουρα θα πρέπει άμεσα να αποτραπεί η παραπέρα εκφόρτιση όμβριων υδάτων στο τμήμα αυτού του πρανους στο εξωτερικό τμήμα του δρόμου, καθώς και να αποστραγγιστεί και να σταθεροποιηθεί το τμήμα του πρανούς με τις επιχωματώσεις.
Με πιο απλά λόγια ,έχει μπει νερό κάτω από την άσφαλτο πιθανόν από το παραπάνω φρεάτιο του δρόμου και βγαίνει προς την θάλασσα δημιουργώντας αυτές τις ρωγματώσεις και που αν δεν εντοπιστεί και κλειστεί αυτή η δίοδος του νερού το πρόβλημα θα ενταθεί .
Σημ.Η περιφέρεια κάλυψε πάλι αυτές τις ρωγμές,αλλά το θέμα είναι ,από ότι φαίνεται ,πιο σοβαρό ,και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης .


Μαθαίνουμε πως λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση οι υπηρεσίες ,και βέβαια το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο ,δεν είναι τόσο εύκολο στην αποκατάσταση του κυρίως λόγω των εδαφολογικών και γεωμετρικών συνθηκών .
Δηλαδή ,πάντα με τον κοινό νου,πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολλά πολλά επιπλέον χιλιόμετρα,και ποιος ξέρει για πόσο χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............