Το χωριό Αγία Τριάδα του δήμου Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Το χωριό Αγία Τριάδα του δήμου Σητείας


Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Σητείας. Απέχει 35 χμ. περίπου από τη Σητεία και είναι το ακρότερο χωριό του Οροπεδίου, σε υψόμ. 410 μ. Έχει περίπου 200 κατοικους που ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού, σταφίδας, κρασιού, καθώς επί­σης και με το ψάρεμα.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσω. Δε μπορούμε να εξακριβώσουμε από πού προήλθε. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες (Εμμ. Αγγελάκης, "Σητειακά" τόμ. Δ', σ. 17), το χωριό υπήρχε επί Ενετοκρατίας, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους πειρατές, το 1471, και κατοικήθηκε ξανά το 16ο ή 17ο αιώνα. Ωστόσο, το χωριό δεν αναφέρεται ούτε με την παλιά του ονομασία στις ενετικές απογραφές.Την περίοδο της Τουρκο­κρατίας, το χωριό δεν κατοικήθηκε από Τούρκους. Στην κοινότητα ανήκουν οι μικροσυνοικισμοί Λειβάρι, Αχλάδι, Σταλός και Αμυνδάλι.Για τους αρχαιολόγους, οι θέσεις των μικροσυνοικισμών αυτών παρουσιάζουν με­γάλο διαφέρον. Συγκεκριμένα στη θέση Σταλό ανακαλύφθηκαν μινωικός οικισμός και θολωτοί τάφοι. Επίσης στην τοποθεσία Λειβάρι, υπάρχει σπήλαιο με την ονομα­σία Αλογαρά. Είναι πολύ πιθανό να ήταν κατοικία ανθρώπων στους μινωικούς χρό­νους. Όπως μας πληροφορούν οι κάτοικοι, βρέθηκαν στο χώρο του πολύτιμα αντικεί­μενα που, όπως πιστεύουν, ανήκαν σε κάποια αρχόντισσα της μινωικής εποχής.Εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Τριάδα, Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Άγιος Νικό­λαος και το Άγιο Πνεύμα. Παλιότερες οικογένειες θεωρούνται οι Ζαφειράκηδες, οι Σταυρακάκηδες, οι Ζαφετάκηδες, οι Κρουσανιωτάκηδες κ.ά.

http://www.ellinismos.gr/

ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............