Στα Ίχνη των Κωνικών Κυπέλλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Στα Ίχνη των Κωνικών Κυπέλλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φιλοξενεί μια διαδραστική έκθεση για την κεραμική τεχνολογία που οργανώθηκε από τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος “Tracing the Potter’s Wheel” του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19.00.
Είσοδος ελεύθερη.

Αίθουσα Διαλέξεων (στον όροφο του Μουσείου).
Η έκθεση εστιάζει στην εποπτική διερεύνηση των κωνικών κυπέλλων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε σήμερα για τη μελέτη των αγγείων μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πληρέστερα τις καινοτόμες πρακτικές των Μινωιτών και γενικότερα των κοινοτήτων του προϊστορικού Αιγαίου.
Η έκθεση συνδιαλέγεται με την περιοδική αρχαιολογική έκθεση «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», καθώς προσεγγίζει θέματα κεραμικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, η έρευνα της εφαρμογής του κεραμικού τροχού μας προσφέρει συναρπαστικές πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους οι αρχαίες τεχνολογίες υιοθετήθηκαν, προσαρμόστηκαν, αλλά και απορρίφθηκαν από τις προϊστορικές κοινότητες – διαχρονικά και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντίγραφα κωνικών κυπέλλων, προϊόντα τρισδιάστατης σάρωσης και τρισδιάστατης εκτύπωσης. Οι επισκέπτες καλούνται να παρατηρήσουν κωνικά κύπελλα με τρεις τρόπους, μέσω απτικής εμπειρίας, δισδιάστατης και τρισδιάστατης απεικόνισης, με έμφαση στη σύσταση του πηλού, τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας και την τεχνολογία κατασκευής.

Τα πειραματικά αντίγραφα κυπέλλων έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών, που μας επιτρέπουν να μελετήσουμε τα ίχνη που εμφανίζονται επάνω τους με τη χρήση φακών υπεριώδους ακτινοβολίας. Ένα ολόγραμμα κυπέλλου, πολύχρωμα κύπελλα και προβολή λεπτών πετρογραφικών τομών στο πνεύμα της pop art, καθώς και αντίγραφα που οι επισκέπτες μπορούν να περιεργαστούν, προσφέρουν μια μοναδική βιωματική γνωριμία με τον κόσμο της τεχνολογίας των Μινωιτών.
Ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (10.00 – 14.00 και 17.00 – 19.00) και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου (10.00 – 13.00). Διάρκεια έκθεσης: 18 – 29 Σεπτεμβρίου 2019.
Είσοδος στην έκθεση με το εισιτήριο του Μουσείου.
Στα Ίχνη των Κωνικών Κυπέλλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΑΣ