Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γνωριμίας με την ιστορία, τη λαογραφία και τη Γεωκληρονομιά του Χαμεζίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γνωριμίας με την ιστορία, τη λαογραφία και τη Γεωκληρονομιά του Χαμεζίου


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γνωριμίας με την ιστορία, τη λαογραφία και τη Γεωκληρονομιά του Χαμεζίου,  το Σάββατο 13 Ιουλίου  Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων, το Γεωπάρκο της Σητείας  σε συνεργασία με την  Μορφωτική Στέγη Χαμεζίου, την οργανωτική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την στήριξη της Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου).Με αφετηρία την πλατεία πλήθος κόσμου  που επισκέφτηκε το όμορφο αμφιθεατρικό χωριό του δήμου Σητείας ενημερώθηκε για την ιστορία του χωριού και τους Αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείου Χαμεζίου.
 Η προσπάθεια δημιουργίας του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και ιδρύθηκε το Μουσείο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Εκπαιδευτική Κοινότητα του χωριού. Το 1978 σαν πρώτο βήμα κτίστηκε το πρώτο μέρος του Μουσείο που αναπαριστάνει ένα παραδοσιακό κρητικό σπίτι του 19ου αιώνα με τις καμάρες του και όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία.

Το 1993 έγινε το δεύτερο μεγάλο βήμα με την κατασκευή της β' πτέρυγας του Μουσείου που είναι και η τελική του μορφή. Η νέα πτέρυγα του 1993 περιλαμβάνει ένα πλήρες παλιό ελαιοτριβείο, ένα εργαστήρι επεξεργασίας σιδήρου με το αμόνι του, το φυσερό και τα υπόλοιπα εργαλεία του και τέλος μια εντυπωσιακή αυλή με το πατητήρι της που πάταγαν τα σταφύλια για να κάνουν το μούστο και το κρασί τους, η δεξαμενή του νερού και ο μικρός φούρνος χαρακτηριστικό κάθε κρητικιάς αυλής αυτής της εποχής.

Το δεύτερο κτίσμα είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ένα χαρακτηριστικό δείγμα της επιδεξιότητας και της θέλησης με τις οποίες ήταν προικισμένοι οι ντόπιοι μάστορες που παρέλαβαν ένα σχεδόν ετοιμόρροπο κτίριο και το ανακαίνισαν και το μετέτρεψαν στο θαυμάσιο αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα και θαυμάζουμε.
Κύριος στόχος του Μουσείου δεν είναι μια απλή και «νεκρή» αναπαραγωγή του παλιού σπιτιού, αλλά η ζωντανή αναπαράσταση όπου μέσα από λειτουργικούς χώρους θα αναδεικνύονται οι παραδόσεις και ο πολιτισμός της Κρήτης με όλα αυτά τα εκθέματα που τα περισσότερα είναι δωρεές των κατοίκων του χωριού.
Στην συνέχεια της βραδιάς σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αυλή της εκκλησία του Αφέντη Χριστού, οι επισκέπτες της εκδήλωσης ενημερώθηκαν  για το Γεωπάρκο της Σητείας   και τους Γεώτοπους  της περιοχής.Η βραδιά έκλεισε με μουσική βραδιά με την ορχήστρα ποικίλης μουσικής  Τσίτα  Κόρδα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΑΣ