Η παρουσίαση του Παγκρήτιου ιδιωματικού λεξικού, με τίτλο «Κρητών Διάλεκτος» ην Τετάρτη 26 Ιουνίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Η παρουσίαση του Παγκρήτιου ιδιωματικού λεξικού, με τίτλο «Κρητών Διάλεκτος» ην Τετάρτη 26 Ιουνίου

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Παγκρήτιου ιδιωματικού λεξικού, με τίτλο «Κρητών Διάλεκτος» του συγγραφέα Αντώνη Τσιριγωτά-κη, που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πολύκεντρο Νεο-λαίας Δήμου Ηρακλείου.
Το συντονισμό θα έχει η κ. Χρύσα Παγκάλου, Περιβαλλοντολόγος - Δρ Πολιτισμικού Τοπίου.Το βιβλίο που έχει αποσπάσει Α΄ Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, θα παρουσιάσουν οι:
Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ιστορικός ερευνητής – Συγγραφέας
Ζαχαρίας Καλοχριστιανάκης, συντ/χος εκπαιδευτικός – Συγγραφέας.
Βούλα Επιτροπάκη, Δικηγόρος – Ποιήτρια Χαιρετισμό θα απευθύνει ο συγγραφέας
Η ακούραστη διά βίου συλλογή παραδοσιακού υλικού και μελέτη των ιδιωματικών μορφών της Κρητικής διαλέκτου οδήγησαν το συγγραφέα κ. Αντώνη Τσιριγωτάκη από τον Πύργο Αστερουσίων στη συγγραφή ενός νέου λεξικού του κρητικού γλωσσικού ιδιώματος που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Κρητών Διάλεκτος». Πρόκειται για μια πολύμοχθη και πολύ-χρονη έρευνα του συγγραφέα, ο οποίος εκτός από την βαθιά βιωματική γνώση του κρητικού ι-διώματος, αντλεί γλωσσικές πληροφορίες από ετεούς διαλεκτόφωνους Κρήτες της υπαίθρου και των ορεινών οικισμών. Η διά στόματος γλωσσική πηγή επισφραγίζει τη γνησιότητα, πρωτοτυπία και αυθεντικότητα του πολυτελούς ογκώδους λεξικού των 13.000 λημμάτων παράλληλα με λαογραφικές προσεγγίσεις, ανάλογα με το λήμμα, στον πνευματικό, κοινωνικό και υλικό βίο των κατοίκων διαφόρων περιοχών της Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών απένειμε τον Α΄ έπαινο στο συγγραφέα, για τη συλλογή του με τίτλο «Κρητών διάλεκτος».
Το λεξικό έτυχε θερμής υποδοχής από καταξιωμένους γλωσσολόγους και ειδικούς ερευνητές - διαλεκτολόγους, όπως: ο κ. Κοντοσόπουλος Νικόλαος, Δρ. φ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, γλωσσολόγος - διαλεκτολόγος, Δ/ντής του Ιστορικού λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών,


Ο κ. Καμηλάκης Παναγιώτης, Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο κ. Παναγιωτάκης Γεώργιος, Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας,
και ο κ. Καλοχριστιανάκης Ζαχαρίας, Συντ/χος εκπ/κός – συγγραφέας, οι οποίοι και προλογίζουν το πόνημα.Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Αντώνης Τσιριγωτάκης κατάγεται από το Καστέλλι Πεδιάδος με μόνιμη κατοικία στον Πύργο Μονοφατσίου.
Εργάστηκε ένα χρόνο στο Υπουργείο Γεωργίας, τρία χρόνια καθηγητής Μέσων Τεχνικών Σχολών και τριάντα χρόνια στον Ο.Τ.Ε.
Μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής και Ονοματολογικής Εταιρείας Αθηνών.
Εραστής και βαθύς γνώστης της κρητικής διαλέκτου και των ιδιωμάτων της.
Ως συνταξιούχος η κύρια ασχολία του είναι η ενδελεχής μελέτη και ταξινόμηση πλούσιου λαογραφικού υλικού, το οποίο άρχισε να συλλέγει από τη δεκαετία του 1960.
Στον τοπικό τύπο έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς λαογραφικά, γλωσσικά και άλλα άρθρα της επικαιρότητας.
Έχει γράψει: «ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - Ο ΚΛΗΔΟΝΑΣ» έκδοση 2001
«ΚΡΗΤΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ» Α΄ έκδοση 2001 (Ιδιωματικό λεξικό)
«ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ» Έκδοση 2008.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............