Εκδήλωση απονομής Τίτλων Σπουδών σε εκπαιδευόμενους των Προγραμμάτων Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας του ΚΕΚΑΠΕΡ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Εκδήλωση απονομής Τίτλων Σπουδών σε εκπαιδευόμενους των Προγραμμάτων Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας του ΚΕΚΑΠΕΡ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ


Με την απονομή 34 απολυτηρίων Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου σε ισάριθμους ξενόγλωσσους κατοίκους του Ρεθύμνου, εκπαιδευόμενους του Προγράμματος Εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, που υλοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ολοκληρώθηκαν φέτος τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα διήρκεσαν περίπου έξι μήνες, από τον Δεκέμβριο 2018 έως τον Μάιο 2019 και υλοποιήθηκαν στην κεντρική δομή του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, καθώς και στο 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου – Αρσάνιο Γυμνάσιο.
Την εκδήλωση απονομής, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Τετάρτη 15 Μαΐου, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της εκκλησίας, των τοπικών αρχών και φορέων, οι εκπαιδευτές του προγράμματος και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαρία Λιονή, η Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου κα Παπατριανταφύλλου, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρκαντές και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Λιολάκης. Τη δομή, τη λειτουργία και την πορεία του Προγράμματος παρουσίασαν συνοπτικά ο κ. Μ. Δαράκης, Διευθυντής Ανάπτυξης και υπεύθυνος του Προγράμματος, η κα Ε.-Χρ. Σωτηροπούλου, υπεύθυνη υλοποίησης και ο κ. Ν. Παλιεράκης εκ μέρους των εκπαιδευτών.


Τα Προγράμματα Εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας έχουν αυξανόμενη απήχηση στους ξενόγλωσσους, μόνιμους ή εποχιακούς συμπολίτες μας, γεγονός που εκφράζεται από το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής σ’ αυτά, καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φέτος, διπλασιάστηκαν, σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο τα τμήματα που δημιουργήθηκαν, όσο και ο αριθμός των εκπαιδευομένων. Οκτώ συνολικά τμήματα, επιπέδου αρχαρίων και προχωρημένων, λειτούργησαν πρωινές και απογευματινές ώρες, τα οποία παρακολούθησαν διακόσια περίπου άτομα από 25 χώρες προέλευσης.
Κεντρικοί άξονες των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας αποτελούν αφενός η καλλιέργεια των εργαλείων επικοινωνίας (προφορικός και γραπτός λόγος) των συμμετεχόντων στην ελληνική γλώσσα, αφετέρου η ενσωμάτωση των ατόμων στον κοινωνικό ιστό, με την ενεργή συμμετοχή τους στη ζωή της πόλης του Ρεθύμνου.
Η διδασκαλία και η πιστοποίηση της γνώσης της γλώσσας, στηρίχθηκαν τόσο σε υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό, όσο και σε πρωτογενές εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εκπονήθηκε ειδικά για το Πρόγραμμα, από την ομάδα των εκπαιδευτών, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων ενηλίκων για την απόκτηση Τίτλου Απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου. Εφόδια που θα φανούν επίσης χρήσιμα σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για ειδικούς επαγγελματικούς σκοπούς, στις ειδικές διαδικασίες απόκτησης ιθαγένειας/επί μακρόν διαμένοντες, ή ακόμη να ακολουθήσουν και σπουδές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Η πλαισίωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας με τέσσερις εξορμήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκαν φέτος, εξυπηρέτησε με απόλυτη επιτυχία τον στόχο της σύνδεσης της γλώσσας με τον πολιτισμό του τόπου και της ενεργού ένταξης των εκπαιδευομένων στη ζωή της πόλης του Ρεθύμνου. Πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου και δύο επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου, που έτυχαν της ενθουσιώδους αποδοχής και ανταπόκρισης των συμμετεχόντων. Τόσο στη Βιβλιοθήκη όσο και στο Μουσείο, η φιλοξενία ήταν θερμότατη και η ενημέρωση των εκπαιδευομένων πληρέστατη.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι εκπαιδευόμενοι, από το βήμα, μοιράστηκαν με όλους τους παρευρισκόμενους την εμπειρία τους, μιλώντας για την επίδραση που είχαν τα μαθήματα ελληνικών στην ποιότητα ζωής τους. Στην άρση της απομόνωσης, που νιώθει κάποιος όταν δεν μιλά τη γλώσσα του τόπου, στην άνεση επικοινωνίας που αποκτήθηκε στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, στην επαφή με το σχολείο των παιδιών, με τις δημόσιες υπηρεσίες, στην εργασία τους, στην ευχέρεια να διαβάζουν μια εφημερίδα ή να παρακολουθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να πηγαίνουν στην αγορά, να γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη για τα παιδιά τους και τους ίδιους, να έχουν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Mουσείο της πόλης και τόσα άλλα καθημερινά που κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα ζωής. Κλείνοντας έτσι τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά, με την εκδήλωση απονομής σε θερμή ατμόσφαιρα απολογισμού, όλοι οι συμμετέχοντες και προπάντων οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη και την προσμονή να συνεχιστεί το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας την ερχόμενη χρονιά.
Για την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργάστηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης (Διεύθυνση Ανάπτυξης/Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης), ο Δήμος Ρεθύμνης (Τμήμα Παιδείας & Τοπικές Κοινότητες Παγκαλοχωρίου και Χαμαλευρίου), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου – Αρσάνιο Γυμνάσιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, καθώς και εκπρόσωποι των αλλοδαπών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............