Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Προσβολή των ελαιοδέντρων από την ξυλλέλα - της . Δέσποινας Κουρουπάκη πρώην Πρόεδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφάκας

Η κ. Δέσποινα Κουρουπάκη, κάτοικος της Σφάκας, πρώην Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφάκας με επιστολή της στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου, στο Δήμο Σητείας και στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά και στα ΜΜΕ επανέρχεται στην προσβολή των ελαιοδέντρων από την ξυλλέλα. Αναφέρει:

«Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή μου απευθύνομαι σε εσάς σαν κάτοικος της περιοχής (Σφάκα Λασιθίου), αλλά και σαν πρώην Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφάκας.
Μετά από συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής και επιτόπιο έλεγχο στις ελαιοκαλλιέργειές μας,  διαπιστώσαμε την μερική ή και ολική ξήρανση τους σε διάφορους τόπους και παρατηρήσαμε ότι ο  τρόπος της μετάδοσης της ξήρανσης  από ελιά σε ελιά  είναι ακριβώς όπως φαίνονται στις φωτογραφίες στο διαδίκτυο για την Ξυλέλλα και ως εκτενώς αναφέρεται στον ιστότοπο του http://www.elgo.gr/images/ioanna/periodiko/Teyxos_14/18-19.pdf.  Καλλιεργητές της περιοχής που από δική τους πρωτοβουλία επέδειξαν σε γεωπόνους τις προσβεβλημένες ελιές τους, είχαν καθησυχαστικές απαντήσεις.  Όμως από τότε και ενώ πέρασε καιρός το φαινόμενο επεκτείνεται ανησυχητικά. Εάν μάλιστα χρειαστεί να κάψουμε ή να  ξεριζώσουμε τα ελαιόδενδρα μας, ως αναφέρεται στους ιστότοπους σαν μέτρο θεραπείας,  θα μείνουμε δίχως εισόδημα για αρκετό διάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δύσκολες εποχές που ζούμε και όταν μάλιστα η φετινή παραγωγή ήταν μηδαμινή.
Παρακαλούμε τους αρμόδιους να επιληφθούν άμεσα του θέματος, να επισκεφθούν την περιοχή μας και να μας ενημερώσουν υπεύθυνα για την προσβολή».
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η υπηρεσία RevitUp ταξιδεύει - Στον Όμιλο Hines 3 ξενοδοχεία - Πρωταθλητής της TUI το Anemos Luxury Η υπηρεσία RevitUp ταξιδεύει στη συνάντηση της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Στον αμερικανικό Όμιλο Hines 3 ξενοδοχεία της Κρήτης Πρωταθλητής της TUI το Anemos Luxury Grand Resort

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ