Η δυναμική της Κρήτης στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Η δυναμική της Κρήτης στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού

Το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του κοινού της Αθήνας με την έκθεση Kρητικού Kρασιού ΟιΝοτικά, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Εκατοντάδες επαγγελματίες και οινόφιλοι, συναντήθηκαν με 25 οινοποιούς της Κρήτης, σε έναν διαφορετικό, σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού στον Βοτανικό. Περισσότερες από 250 ετικέτες κρασιών ήταν διαθέσιμες προς δοκιμή από τους επισκέπτες, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία, την ψυχαγωγία και τη συμμετοχή του κοινού μέσα από πολλές παράλληλες δραστηριότητες, σχεδιασμένες για οινόφιλους και επαγγελματίες.


Για πρώτη φορά σε έκθεση κρασιού, οργανώθηκε εκδήλωση για τον οινοτουρισμό, με συμμετοχή σημαντικών παραγόντων του τουρισμού, της γαστρονομίας και του κρασιού, όπως ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της FedHATTA, ο Γιώργος Πίττας του Greek Gastronomy Guide, η Πέπη Μπιρλιράκη, πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης, η Μερόπη Παπαδοπούλου, σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Οινοχόου, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Operations Manager των Grecotel Hotels & Resorts και πολλοί άλλοι.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα και τον κόσμο, η μεγάλη δυναμική της Κρήτης μέσα από τον ήδη υπάρχοντα οινοτουριστικό σχεδιασμό, οι Δρόμοι του Κρασιού της Κρήτης, οι συνέργειες με τους κλάδους τουρισμού και φιλοξενίας και άλλα σημαντικά θέματα.
Προσκεκλημένοι τουριστικοί πράκτορες αλλά και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοητά στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Κρήτης μέσα από έντυπο υλικό, χάρτες και video που υπήρχε στον χώρο των παράλληλων εκδηλώσεων και στο περίπτερο οινοτουρισμού, που υποστήριξαν μέλη της ομάδας του «Rethymno - Recevin» από το «Ρέθυμνο, Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού, 2018».

Περνώντας και στη γαστρονομική Κρήτη, η συγγραφέας Νίκη Μηταρέα υποδέχτηκε τους επισκέπτες σε ένα ιδιαίτερο live cooking show «Γαμοπίλαφο, η Κρητική Απάντηση στο Ριζότο» για το περίφημο κρητικό γαμοπίλαφο σβησμένο με κρασί από την κρητική ποικιλία Βιδιανό, με την υποστήριξη του σεφ της Αθηναϊδας. Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν στο τέλος το νόστιμο πιάτο με όρεξη και ενθουσιασμό.
Στην ίδια αίθουσα λειτουργούσε Cretan Deli corner με σάντουιτς, σνακ και γλυκά με γεύση Κρήτης. Παράλληλα, στην γκουρμέ γωνιά της έκθεσης οι οινόφιλοι μπορούσαν να δοκιμάσουν επιλεγμένα αλλαντικά Κασσάκη, παξιμάδια Κρήτης ΧΙΩΤΑΚΗ, καθώς και τυριά από το Δίκτυο Κρητικού Τυριού.
Η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη και οι καθιερωμένες πλέον νοητές «βόλτες» της στα αμπελοτόπια, τις κρητικές ποικιλίες και τη γνωριμία με οινοποιούς, συνοδεία οινόφιλων, έλαβαν χώρα στην έκθεση, δοκιμάζοντας θεματικά Βιδιανό, λευκές ποικιλίες της Κρήτης, Ρωμέικο, Λιάτικο, το χαρμάνι Κοτσιφάλι - Μανδηλάρι και γλυκά κρασιά της Κρήτης.
Νωρίς το απόγευμα, το περιοδικό Οινοχόος της εφημερίδας Καθημερινής και εκπρόσωποι μερικών από τα πιο αγαπημένα wine bars της Αθήνας έκαναν μία ζωηρή και ανοιχτή συζήτηση υπό την καθοδήγηση της δημοσιογράφου Μερόπης Παπαδοπούλου για το κρητικό κρασί στο ποτήρι των αθηναϊκών bars. Ταυτόχρονα έγινε γευσιγνωσία τεσσάρων από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα παρουσιασμένες από τους οινοχόους και wine experts Χρύσα Γιατρά και Άρη Σκλαβενίτη.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα διαφορετικό, διαδραστικό σεμινάριο και διασκεδαστικό παιχνίδι με θέμα «Βιδιανό - Ραντεβού στα Τυφλά», σχεδιασμένο ειδικά από τους Wine Tales, Κώστα Προβατά, DipWSET και τον δημοσιογράφοΝίκο Ιωαννίδη.
Στο χώρο λειτούργησε πωλητήριο με επιλεγμένες ετικέτες σε ειδικές τιμές, καθώς και οινικά βιβλία, ενώ στο Cabrio Cafe, το ειδικά διαμορφωμένο Cretan lounge και οι υπόλοιποι φινετσάτοι χώροι της Αθηναϊδας πρόσφεραν ευχάριστα και νόστιμα διαλείμματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον κληρώθηκαν στο κοινό, 12 φιάλες magnum που προσέφεραν οι οινοποιοί της Κρήτης.
Την έκθεση υποστήριξαν και αυτή τη χρονιά οι χορηγοί: Astron, ABEA, Cork Hellas, Metallux, Αλλαντικά Κασσάκης, Double O Woodcrafts, Νερά Ζαρός, Galaxy Hotel και Χαλκιαδάκης - Γεύσεις Κρήτης. Την ευθύνη της διοργάνωσης την είχε η εταιρεία Grapefool. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το περιοδικό Οινοχόος και το Greek Cellar.
Το επόμενο οινικό ραντεβού στην Αθήνα, είναι τον Μάρτιο του 2019 στο Οινόραμα.

Το Ρέθυμνο στην ΟιΝοτικά
Στην έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά στην Αθήνα, βρέθηκε η ομάδα του «Ρέθυμνο - Recevin». Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και ημερίδα για τον οινοτουρισμό με θέμα: «Crete: Wine Destination», στην οποία συμμετείχε η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, με την παρουσίαση-ομιλία: «Ρέθυμνο: Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 - Δράσεις για την ανάδειξη του Κρητικού Αμπελώνα». Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόκτησης του τίτλου, αλλά και στις δράσεις που έχει ήδη κάνει και σχεδιάζει να κάνει, η ομάδα του «Ρέθυμνο - Recevin». 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μπιρλιράκη, «Το Ρέθυμνο, διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας, τη γαστρονομική παράδοση, την ιστορική οινική κουλτούρα, την εξαιρετική πρώτη ύλη του Κρητικού Αμπελώνα, το φυσικό περιβάλλον. Επιθυμούμε να προσελκύσουμε, τόσο τους «αφοσιωμένους» οινόφιλους επισκέπτες και τους επισκέπτες-λάτρεις της γαστρονομίας, αλλά και επισκέπτες που, αυθόρμητα επιλέγουν να επισκεφθούν οινοποιεία ή να συμμετάσχουν σε οινογαστρονομικές δράσεις, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί ή και μόνιμους επισκέπτες.». Η κ. Μπιρλιράκη έκλεισε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι: «Ο Δήμος Ρεθύμνης θεωρεί ότι η φετινή διάκριση, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ουσιαστική προβολή της αμπελουργικής και οινικής μας παράδοσης».

Στην έκθεση βρέθηκαν επίσης τα μέλη της ομάδας «Ρέθυμνο - Recevin», η επιχειρηματίας, Κατερίνα Ξεκάλου, και η οινολόγος,Ηλιάνα Μαλίχιν, οι οποίες υποστήριξαν το περίπτερο οινοτουρισμού που βρισκόταν στον χώρο της έκθεσης, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες στους επισκέπτες για το «Ρέθυμνο: Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018», τις δράσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο αυτής της διάκρισης, αλλά και για τον προορισμό: Ρέθυμνο. Σημαντικό γεγονός επίσης είναι ότι η ομάδα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με άλλα δίκτυα οινοπαραγωγών περιοχών της Ελλάδας και να δοθεί η αφορμή να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία Πανελληνίου δικτύου πόλεων του κρασιού. 

Η κ. Ξεκάλου χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σε αυτή τη γιορτή για το κρητικό κρασί, το οποίο, ολοένα ανεβαίνει στην προτίμηση επαγγελματιών και καταναλωτών. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τουριστικούς πράκτορες, επαγγελματίες του κρασιού και του οινοτουρισμού και, βέβαια, απλούς οινόφιλους. Τους ενημερώσαμε για τις πετυχημένες δράσεις της ομάδας μας και τα μελλοντικά μας σχέδια. Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτή τη διοργάνωση, εφόσον, κάθε δράση μας, κινείται γύρω από το κρητικό κρασί. Οι οινοποιοί της Κρήτης κάνουν εξαιρετική δουλειά στο αμπέλι και στην προώθηση του κρητικού κρασιού. Η εξωστρέφεια και όλη η δουλειά που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σταθερά στη διεθνή αναγνώριση και παγκόσμια καταξίωση του κρητικού αμπελώνα».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΑΣ