Ειδικό σχολείο Σητείας: Σε ομηρία χρέους του δήμου ώς πρός τον ιδιοκτήτη ακινήτου και τα παιδιά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Ειδικό σχολείο Σητείας: Σε ομηρία χρέους του δήμου ώς πρός τον ιδιοκτήτη ακινήτου και τα παιδιά

Μας ήρθε στα χέρια μας τις προηγούμενες ημέρες με e-mail μια επιστολή πολίτη του δήμου Σητείας κατοίκου του χωριού Έξω Μουλιανά και συγκεκριμένα του κυρίου Ανδρέα Μαστοράκη.
Ενός Ανθρώπου που ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με τα κοινά σαν πρόεδρος Τ.Κ Έξω Μουλιανών, με γνώση, πείρα και ευγένεια.
Το θέμα της επιστολής έχει απασχολήσει εδώ και μέρες την τοπική κοινωνία της Σητείας, με ποικίλα σχόλια και ένθεν και ένθεν αντιπαραθέσεις, τόσο σε πηγαδάκια, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις και συζητήσεις ( ραδιοφωνικές εκπομπές και διαλόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ).


Ο κύριος Μαστοράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας όπου μας εξήγησε την πορεία του συγκεκριμένου θέματος.
Πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται, και ακόμα περισσότερα τα θέματα που προκύπτουν απο την κωλυσιεργία και αναποφασιστικότητα ( ελπίζοντας να είναι μόνο αυτό ) των αρμοδίων εμπλεκομένων με την υπόθεση.
Μια ιστορία που ξεκίνησε το έτος 1979.
Η μίσθωση ακινήτου απο την τότε Νομαρχεία Λασιθίου με μορφή διαγωνισμού για την στέγαση ειδικού δημοτικού σχολείου.Το σημαντικότερο ερώτημα που τίθεται τόσο απο τον κύριο Μαστοράκη ιδιοκτήτη του ακινήτου, όσο και απο τους αναγνώστες που θα διαβάσουν την επιστολή είναι.

Γιατί ο ιδιοκτήτης παραμένει απλήρωτος, και γιατί ταλαιπωρείται με δικαστικές περιπέτειες.

Αναρωτιόμαστε... οι εμπλεκόμενοι φορείς με την συγκεκριμένη συμφωνία μίσθωσης για ποιο λόγο τον τελευταίο καιρό δεν πληρώνουν τον κύριο Μαστοράκη.

Αναρωτιόμαστε αν η στέγαση εκπαιδευτικών δομών για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αποτελεί προτεραιότητα για τους φορείς της δημοτικής αρχής.

Αναρωτιόμαστε πόσα ακίνητα ενοικιάζει ο δήμος Σητείας, και ποιες προτεραιότητες βάζει στην μέριμνα της κοινωνικής του πολιτικής.

Έχουμε ξαναγράψει και αναρωτηθεί πόσο φιλική άραγε είναι η πόλη της Σητείας σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι προσβάσιμες δημόσιες υπηρεσίες, η καθημερινή κίνηση σε δρόμους, και οι υποδομές που θα θέτουν μια ασφαλή κοινωνία υπάρχουν.

Μέριμνα και τωρινή μελέτη κατάλληλων προδιαγραφών για την ασφαλή παιδαγωγική μαθητών με ειδικές ανάγκες υπάρχει.

Επιστολές και φωνές διαμαρτυρίας για τις ακόμα καλύτερες συνθήκες υπήρξαν.

Πλαίσια δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα της πρόνοιας και την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Με την ενέργεια αυτή ενισχύεται ο θεσμός της οικογένειας, διαφυλάσσεται η οικογενειακή αλληλεγγύη, εναρμονίζεται η οικογενειακή και εργασιακή ζωή και προετοιμάζεται η ένταξη των παιδιών / εφήβων με αναπηρίες στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Δεν ξέρουμε έαν η δημοτική αρχή δηλώνει ικανοποιημένη με το συγκεκριμένο κτήριο, ή άν έχει ήδη βρει καινούργιες εγκαταστάσεις που πληρούν σωστές και σύγχρονες υποδομές για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά οφείλει να αποκαταστήσει την οικονομική και ηθική οφειλή της απέναντι στον ιδιώτη, και πρωτίστως να δημιουργήσει με μελλοντικές της ενέργειες τις σωστές προϋποθέσεις ενός σχολικού κτηρίου που θα καλύπτει και θα εξυπηρετεί τις ψυχές των παιδιών και των γονιών.
Συγκεκριμένα ο κύριος Μαστοράκης αναφέρει

Αγαπητοί συνδημότες
Συντάσσω τα ακόλουθα αισθανόμενος την ηθική υποχρέωση να σας πληροφορήσω τεκμηριωμένα για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής της πόλης μας σχετικά με το ειδικό δημοτικό σχολείο που στεγάζεται σε οίκημα μου. Από το 1979 με εμπεριστατωμένη μελέτη και σχέδιο δύο μηχανικών της νομαρχίας Λασιθίου διαμορφώθηκε ο συγκεκριμένος χώρος σύμφωνα με τις κατάλληλες προδιαγραφές εκπαιδευτηρίου. 

Έκτοτε και μέχρι το 1999 λειτούργησε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα το 2ο νηπιαγωγείο Σητείας εξυπηρετώντας αρκετές οικογένειες συνδημοτών εξαιτίας της θέσης του. Σε διαγωνισμό που διενήργησε η νομαρχία Λασιθίου ήμουν ο μοναδικός που εκδήλωσε ενδιαφέρον, αφού το οίκημα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, προδιαγραφές. Ερωτηθείς από τον τότε νομάρχη κ. Παπατσάκωνα για το ποσό του μισθώματος, ζήτησα και έλαβα το ίδιο ποσό χωρίς την αξίωση οποιασδήποτε αύξησης. Η τελευταία σύμβαση για τρία χρόνια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της νομαρχίας, με τον τότε νομάρχη κ. Αναστασάκη, έπειτα από διαγωνισμό, έγινε το 2010.

Από το 2013 οι σχετικές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στους δήμους. Ο δήμαρχος κ. Πατεράκης, ως είχε το δικαίωμα, έδωσε παράταση ενός έτους και έτσι η σύμβαση έληξε το 2014. Στις 21 Αυγούστου 2014 με καθυστέρηση προκηρύσσεται δημοπρασία για τη στέγαση του ειδικού σχολείου Σητείας. Αν και παρευρέθηκα μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη της διαδικασίας, η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί παράτυπα εν απουσία μου. Η επιτροπή αποφάσισε χωρίς τη συγκατάθεσή μου την 12ετή μίσθωση του οικήματος, το οποίο ακριβώς δεν με βρήκε σύμφωνο. 

Κατόπιν συζήτησης με τον δήμαρχο κ. Πατεράκη συμφωνήσαμε για την πενταετή και όχι τη 12ετή μίσθωση με 1,72 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με την δωρεάν παραχώρηση προαύλιου χώρου 100 τ.μ., όπως και σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις από το 1979. Ενώ κλήθηκα τηλεφωνικά να συνυπογράψω το ήδη υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο συμφωνητικό, η δημοτική υπάλληλος κα Ξυραδάκη αρνήθηκε να το δεχτεί. Έπρεπε πλέον να επαναληφθεί η δημοπρασία μίσθωσης, όπως ορίζεται στη διακήρυξη. 

Η δημοπρασία μίσθωσης επαναλήφθηκε στις 7 Ιουνίου 2018! Έως τότε, στα πλαίσια μιας παράτυπης ή έκνομης «σιωπηρής» μίσθωσης, αναγκαζόμουν να προσφεύγω στη δικαιοσύνη, ώστε να μου καταβάλλονται τα ενοίκια με καθυστέρηση πολλών μηνών, απαλλάσσοντας μάλιστα το δήμο από την καταβολή των νόμιμων τόκων παρά τις υψηλές δαπάνες για τη διαμόρφωση του χώρου, σύμφωνα με νεότερες οδηγίες και υποδείξεις.

Το τρίτο δικαστήριο έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2018 και αποφάσισε να μου καταβάλει ο δήμος τα μισθώματα που μου καθυστερούν από δυστροπία, διαφορετικά να ζητήσω την καταβολή τους και την έξωση σύμφωνα με το νόμο. Στο τέταρτο δικαστήριο με απόφαση που εκδόθηκε στις 21 Μαρτίου 2018 ορίζεται να συμμορφωθεί ο δήμος με τις διατάξεις της απόφασης, δηλαδή να μου αποδώσει μετά την παρέλευση της νομικής προθεσμίας τη χρήση του παραπάνω μισθίου ακινήτου. Από τις 21 Μαρτίου 2018 έχει ζητήσει ο δήμος τέσσερις ανακοπές χωρίς, ωστόσο, να δρομολογεί τις διαδικασίες για νέα σύμβαση. 

Προφανώς η στέγαση εκπαιδευτηρίου για τα παιδιά δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους φορείς της δημοτικής μας αρχής. Ταυτόχρονα, ενώ γνωρίζουν, εκτός από την ψυχική μου οδύνη με τις δικαστικές διαδικασίες, και το μέγεθος του οικονομικού κόστους που επωμίστηκα χωρίς να πληρώνομαι τόσους μήνες, εξακολουθούν με κυνική αδιαφορία να μην καταβάλουν τα μισθώματα από τον Ιούλιο του 2017 έως σήμερα.

Προκειμένου να κρίνετε την υπευθυνότητα των αρμόδιων του δήμου μας, θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη περιστατικό. Έπειτα από δικαστική απόφαση κλήθηκα στο δημαρχείο, για να εισπράξω ένα μέρος από τα χρωστούμενα ενοίκια. Η δημοτική υπάλληλος κα Ξυραδάκη αρνήθηκε να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση σχετικά με το επιδικασμένο χρηματικό ποσό. Ομολογώντας η ίδια πως δόθηκαν λανθασμένα στοιχεία στον δικηγόρο του δήμου, μου ζήτησε να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση ότι θα λάβω το ποσό της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης μειωμένο κατά 10% , επικαλούμενη μια νομική διάταξη. Δέχτηκα τότε να υπογράψω, αν και διατηρώ επιφυλάξεις σχετικά με το αν η διάταξη που μου παρουσίασε αφορά το δικό μου ακίνητο.

Όταν φοβούμενοι ορισμένοι το πολιτικό κόστος και έπειτα από την πίεση της τελευταίας δικαστικής απόφασης που προέβλεπε έξωση, κλήθηκα πρόσφατα (λίγο πριν την εκτέλεση της απόφασης για έξωση) από την οικονομική επιτροπή όπου και μου δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσω τις θέσεις μου. Να σημειωθεί δε ότι ο αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος κ Λατζανάκης, ο οποίος παραδέχεται δημόσια την άγνοιά του επί της υπόθεσης αλλά ταυτόχρονα επικαλείται την κοινωνική του ευαισθησία, απουσίαζε από μια τόσο σοβαρή συνάντηση. 

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, πριν την έναρξη της συζήτησης, και προς τιμή του, ο δήμαρχος κ. Πατεράκης αναγνώρισε το δίκιο μου. Μου προτάθηκε το ποσό των 1,9 ευρώ ανά τετραγωνικό με τον ισχυρισμό ότι αυτό είναι το μέγιστο όριο που επιτρέπεται από το Υπουργείο με βάση την αντικειμενική αξία κλπ αν και διαθέτω στοιχεία για άλλα μισθώματα του δήμου σε ιδιωτικά ακίνητα. Εντούτοις, στην πορεία της συζήτησης ο προηγούμενος αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τερζής μου πρότεινε αυτοβούλως το ποσό των 1000 ευρώ μηνιαίως για το μίσθωμα, δηλαδή περίπου 5 ευρώ το τετραγωνικό! Τελικά αποχώρησα μη ανεχόμενος πλέον τον εμπαιγμό.

Όσα αναφέρω τα γνωρίζουν το Υπουργείο Παιδείας, η κα αρμόδια επίτροπος, η Περιφέρεια, ο Δήμος, και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ειδικού σχολείου. Οι μόνοι που δεν τα γνωρίζουν είναι οι γονείς των παιδιών και οι δημότες της Σητείας, διότι, εάν τα γνώριζαν, είμαι βέβαιος ότι θα αντιδρούσαν έντονα για την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων του δήμου σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Ενδεχομένως σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά σε κοντέινερ, αφού η αμέλεια του δήμου αγγίζει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. 

Στις πολιτισμένες κοινωνίες, αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά όλες οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Ο δήμος της Ιεράπετρας για παράδειγμα αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία και λειτουργεί εδώ και καιρό ΚΔΑΠ για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς δήμους της περιφέρειας σε όλη την Ελλάδα.


Ο υπογράφων την επιστολή - Ανδρέας Ε. Μαστοράκης

Ειδικό σχολείο Σητείας: Σε ομηρία χρέους του δήμου ώς πρός ιδιοκτήτη ακινήτου και παιδιά
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............