Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Ο ιερός ναός του Αγίου Στυλιανού στις Γούβες με το μοναδικό βαπτιστήριον ενηλίκων

 

Στην κάτω μεριά του χωριού, στην περιοχή Φακιολιανώ υπήρχε ως μόνο κατάλοιπο παλιού ναού λίθινη στενόμακρη πέτρα, πιθανότατα από Αγία Τράπεζα. Η περιοχή και η πέτρα καλείται Κονοστάσι και αποτελεί αντικείμενο λατρείας και πλήθους θρύλων για τον κατεστραμμένο από τους Τούρκους ναό του Αγίου Στυλιανού και για σφαγή Χριστιανών, θεωρείται τόπος αγιασμένος και βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ρυακιού που καλείται της Καλογράς. Πολλές φορές σύμφωνα με την παράδοση, έγινε προσπάθεια να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί η πέτρα στο κτίσιμο άλλων ναών ή μεταφορά της στην γειτονική Παναγία την Κερά, αλλά εκείνη θαυματουργά ξαναγύριζε στην θέση της. Με την διάνοιξη του αγροτικού δρόμου προς την Έδερη καταστράφηκε ο αρχικός χώρος που την φιλοξενούσε και μεταφέρθηκε λίγο δυτικότερα. Θεωρείται πάντα χώρος θαυματουργός.    Σήμερα οι Φιλόχριστοι κάτοικοι των Γουβών, από το υστέρημα της Αγάπης τους, την Πίστη τους στο Χριστό και την τιμή τους, στον Προστάτη των παιδιών Άγιο Στυλιανό, έχουν χτίσει μικρό Ναό - Εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Στυλιανό, αλλά και στους: Άγιο Δημήτριο και Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, στη μνήμη των μακαριστών (μεγάλων δωρητών του χώρου που στεγάζεται σήμερα ο ναός) Παύλου Μαυράκη και της συζύγου του Ευαγγελίας. Η δε λαξευμένη στενόμακρη πέτρα που θεωρείται η βάση της Αγίας Τράπεζας του παλιού κατεστραμμένου Ναού του Αγίου Στυλιανού, σήμερα είναι τοποθετημένη στο νεόδμητο Ναό από το έτος 2011. Εργασίες αγιογράφισης και άλλες προσθήκες εξωραϊσμού και βελτιστοποίησης του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου του Ναού του Αγίου Στυλιανού βρίσκονται σε εξέλιξη. 

 

Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Στυλιανού επίσης, υπάρχει σύγχρονο Ιερό Βαπτιστήριο ενηλίκων, μοναδικό στα όρια της Αρχιεπισκοπής, για τις ανάγκες του Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος των ενηλίκων αβαπτίστων ημεδαπών, αλλοδαπών και ετεροδόξων αδελφών μας, που επιθυμούν να ασπασθούν το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα. Στο Βαπτιστήριο του Αγίου Στυλιανού φυσικά μπορούν να βαπτισθούν και βρέφη και νήπια αλλά μόνο κατά τους θερινούς μήνες καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το Ιερό Βαπτιστήριο βρίσκεται στον αύλειο χώρο.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η υπηρεσία RevitUp ταξιδεύει - Στον Όμιλο Hines 3 ξενοδοχεία - Πρωταθλητής της TUI το Anemos Luxury Η υπηρεσία RevitUp ταξιδεύει στη συνάντηση της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Στον αμερικανικό Όμιλο Hines 3 ξενοδοχεία της Κρήτης Πρωταθλητής της TUI το Anemos Luxury Grand Resort

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ