Γνωρίστε τον σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης "Ξαστεριά" και τις πλούσιες δράσεις του - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Γνωρίστε τον σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης "Ξαστεριά" και τις πλούσιες δράσεις του

Ο Σύλλογος Φίλων Κρητικής Παράδοσης "Ξαστεριά" ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 2012 με πολύ μεράκι και αγάπη για την Κρήτη, για να μην αποκλείει τους ανθρώπους που δεν είναι Κρητικοί αλλά λατρεύουν την Κρήτη και για να καλύψει τις μουσικοχορευτικές ανάγκες των δημοτών της Θέρμης και όχι μόνο καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχος σύλλογος στα περίχωρα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ήταν το «νοτιότερο κομμάτι» της Ελλάδας που έλειπε από τη Θέρμη. Ήταν οι χοροί και τα τραγούδια που απουσίαζαν από τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής…  Ο Σύλλογος είναι οικονομικά ανεξάρτητος, χωρίς καμιά εξωτερική υποστήριξη, στεγάζεται σε δικό του ιδιωτικό χώρο και έχει καθιερώσει το δικό του «παρεάκι» με μουσική, χορό, τραγούδι και κρητικά εδέσματα, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο που αγαπά την Κρήτη. Επιπλέον, ο Σύλλογος διαθέτει ένα μικρό βεστιάριο με χειροποίητες κρητικές φορεσιές ανδρικές, γυναικείες και παιδικές που έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα μέλη των χορευτικών ομάδων με την αγάπη και το μεράκι τους.
Ο Σύλλογος έχει θεσμοθετημένες και επιτυχημένες ετήσιες εκδηλώσεις όπως, τα εαρινά «Ξαστεριάς Ξετελέματα» στην Πλατεία Παραμάνα Θέρμης, που σηματοδοτούν τη λήξη της χορευτικής χρονιάς, τη χειμερινή χοροεσπερίδα πριν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και το φθινοπωρινό υπαίθριο Κρητικό Γλέντι στο άλσος του Αγ. Τρύφωνα Θέρμης για την έναρξη της χρονιάς. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώνουν διάφοροι δήμοι της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στις εθνικές παρελάσεις και επετείους του Δήμου Θέρμης ενώ διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις συμβάλλοντας, έτσι, στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση των παραδόσεων, εθίμων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θεματολογία από την ευρύτερη Κρήτη και τέλος η μεταλαμπάδευση της πνευματικής καλλιέργειας και του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο.Email:xasteriathermis@gmail.com

Πληροφορίες για το σύλλογο και τη δράση του:

Facebook: xasteriathermis   

YouTube: xasteriathermis 
Twitter: xasteriathermis 

Google+: https://plus.google.com/ Σύλλογος Κρητών Θέρμης «Ξαστεριά»

Instagram: xasteriathermis

Post Top Ad

.............