Δράσεις γνωριμίας με αρχαιολογικούς χώρους την Κυριακή 10 Ιουνίου στα Χανιά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Δράσεις γνωριμίας με αρχαιολογικούς χώρους την Κυριακή 10 Ιουνίου στα Χανιά

Δράσεις γνωριμίας του κοινού με την αρχαία Απτέρα αλλά και με τον Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και την αρχαία Φαλάσαρνα, διοργανώνει την Κυριακή 10 Ιουνίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φετινής επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”.Συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων διοργανώνει:

•Σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων γνωριμία με την αρχαία Απτέρα.
Κατά την περιήγηση στα μνημεία της αρχαίας πόλης, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη διαχρονική ιστορία της από την Επίτιμη Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα του χώρου,  Βάννα Νινιού Κινδελή. Η δράση περιλαμβάνει δωρεάν συμμετοχή και μεταφορά με μισθωμένο λεωφορείο. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 50 άτομα. Σημείο εκκίνησης από το Δημαρχείο Χανίων στις 9.30 π.μ.. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό 2821341665
(Τμήμα Τουρισμού Δήμου Χανίων).
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αρχαία πόλη της Απτέρας ιδρυμένη τον 8ο αι. π.Χ., σε στρατηγικής σημασίας ύψωμα, στην είσοδο του φυσικού κόλπου της Σούδας, υπήρξε κατά την αρχαιότητα μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Μέσω εκτεταμένων ανασκαφικών και αναστηλωτικών εργασιών έχουν αναδειχθεί αξιόλογα τμήματα της επιβλητικής οχύρωσης της πόλης καθώς και δημόσια κτήριά της, τα οποία διατηρούνται σε μεγάλο ύψος, όπως θολωτές δεξαμενές, μνημειώδη λουτρά, ναοί, οικίες και πρόσφατα το αρχαίο θέατρο.

•Σε συνεργασία με το Σύλλογο Προβολής Κισάμου “Η Γραμπούσα” και το Δημιουργικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Πλατάνου “Η Ενότητα” δράση γνωριμίας με το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και την αρχαία Φαλάσαρνα.
Η δράση θα ξεκινήσει με την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Φαλάσαρνας από τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Μιχαήλ Μιλιδάκη. Η δράση περιλαμβάνει δωρεάν συμμετοχή και μεταφορά με μισθωμένο λεωφορείο. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 50 άτομα. Σημείο εκκίνησης έξω από τη Δημοτική Αγορά Χανίων (έναντι γραφείων ΑΝΕΚ), ώρα 8.30 π.μ.. Σημείο συνάντησης στην Κίσαμο, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου, ώρα 9.30 π.μ.. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό 2821044418 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2821094487 (κ.κ .Μάντακα και Καλαϊτζάκη).
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αρχαία Φαλάσαρνα ιδρυμένη στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου της Γραμβούσας, υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης, με κύρια περίοδο ακμής τον 4ο και 3ο αι. π.Χ.. Εκτός από τον περιώνυμο κλειστό λιμένα και την οχύρωσή του, διατηρούνται λείψανα ναών, δημόσια κτήρια και δεξαμενές στην ακρόπολη, ενώ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ακρωτηρίου και στην πεδιάδα εμφανίζονται κατάλοιπα κτισμάτων. Η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 67 π.Χ., και δεν επανέκαμψε ποτέ. Σήμερα, το αρχαίο λιμάνι και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην ξηρά, μετά την ανύψωση της ακτής κατά 6 – 9 μ., πιθανότατα εξαιτίας του ισχυρού σεισμού του 365 μ.Χ.

Post Top Ad

.............