6ο Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας 2018 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

6ο Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας 2018

Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 στο Άλσος Χλουβεράκη και ήταν μια διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και του Δήμου Σητείας, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος του Ross Daly. Από το 2014 η διοργάνωση έγινε υπόθεση του ΟΑΣ, του Δήμου Σητείας, του ΔΟΚΑΣ, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και της Cosmosarte.

Φιλοξενεί ήχους και μουσικές από τον ελληνικό παραδοσιακό χώρο ανακατεμένες με σύγχρονα ακούσματα, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολής. Το Φεστιβάλ μεταδίδεται ραδιοφωνικά και βγαίνει στον αέρα μέσα από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τις μέρες του Φεστιβάλ λειτουργεί έκθεση προϊόντων όπου εκτίθενται χειροποίητες δημιουργίες, τοπικά προϊόντα, μουσικά όργανα, κλπ., ενώ παράλληλα διεξάγονται δράσεις ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.


Χώρος διεξαγωγής:
 To 2015 το Φεστιβάλ μετακόμισε στο Λιμάνι Σητείας και στον πεζόδρομο «Πάπιες» όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. 
Χρόνος διεξαγωγής: Το Φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες και διοργανώνεται πάντα το πρώτο τριήμερο του Ιουλίου (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή). 
Η μουσική σκηνή ξεκινά στις 8.30 μ.μ., ενώ η έκθεση χειροποίητων προϊόντων και οι δράσεις λειτουργούν από τις 7.00 μ.μ.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Λιμενικό Ταμείο Σητείας, την Δημοτική Κοινότητα Σητείας, το Λιμεναρχείο Σητείας, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το Καλειδοσκόπιο, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πισκοκεφάλου και Χαμεζίου και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετικό κουπόνι ενίσχυσης. 
Το Φεστιβάλ διαθέτει μέρος των εσόδων από το κουπόνι για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σητείας (2016, 2017) και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σητείας (2018).Ο πολιτιστικός σύλλογος «Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας» ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό τη διάδοση, ανάδειξη και παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας, αλλά και την υποστήριξη και ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και έκφρασης όσων συμμετέχουν στις δράσεις του. Από το 2013 διοργανώνει το Μεσογειακό Φεστιβάλ στην πόλη της Σητείας, στις αρχές του Ιούλη εκάστου έτους. Ταυτοχρόνως - και σε παράλληλη δράση - ο Σύλλογος διοργανώνει μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με την Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας («Το Γιασεμί του Φεγγαριού» 2010, «Κομπόστα» 2012, «Καπετάν Μιχάλης» 2013, «Ψυχής μου Τόπους» 2014, «Κομπόστα 2 , η Επιστροφή» 2015, «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι» 2015, «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα Θυμαράκια» 2017 και «Ερωτόκριτος» 2018).


Επιπλέον, από το 2015 παρουσιάζει τη δράση «Οι (Η) Μουσικοί (-ή) της Φωτιάς», που εντάσσεται κάθε χρόνο στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σητείας. Επίσης διοργανώνει συναυλίες, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και καρναβαλικά καλλιτεχνικά δρώμενα, ζωγραφίζει δημόσιους χώρους και συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις στην πόλη. Ο Σύλλογος έχει διαθέσει μέρος των εσόδων του για τη οικονομική ενίσχυση των Γιατρών του Αιγαίου, του Νοσοκομείου Σητείας, του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας, των κεντρικών νοσοκομείων Κρήτης, καθώς και ιδιωτών που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας, και συνεχίζει.
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην έκθεση χειροποίητων προϊόντων θα δηλώνεται με την συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής που θα βρείτε στο site. Οι φόρμες θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσα από την σελίδα και θα αποστέλλονται μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.
Συμπληρώνετε και αποστέλλετε την φόρμα συμμετοχής ηλεκτρονικά, μέσα από τη σελίδα. Η θέση σας θα ανακοινωθεί ηλεκτρονικά, κατόπιν κλήρωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δίνετε. Απαγορεύεται αυστηρά η έκθεση μη τυποποιημένων τροφίμων και προϊόντων κυλικείου.
+30 6973792115
ΔΟΚΑΣ, Μελίνας Μερκούρη 11, Σητεία 72300


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ29/06/2018

Bandallusia
Οι νέοι, οι εναλλακτικοί με τον πολυπολιτισμικό ήχο...


Η Bandallusia είναι ένα νέο συγκρότημα στην ελληνική εναλλακτική σκηνή, με χρόνια περιπλανήσεων σε δρόμους, πάλκα και μουσικά είδη με τη μορφή ακούστικ μπάντας που διασκεύαζει κυρίως παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια, καθώς και διάφορα από το χώρου που αποκαλούμε έντεχνο. Στην πορεία τύμπανα, μπάσο, και ηλεκτρική κιθάρα προστίθενται στη νέα εποχή και παντρεύονται με φλάουτο, τρομπέτα, λαούτο, μπαγλαμά, παραδοσιακά κρουστά κ.α.
Πέραν από τα κομμάτια του πρώτου δίσκου «Λοξοδρόμια», το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από διασκευές με ιδιαίτερη προσέγγιση, σε παραδοσιακά και άλλα τραγούδια από αγαπημένους καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, Ορφέας Περίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Goran Bregovic, Σωκράτης Μάλαμας κ.α.

Dilek Koç
Από τη Πόλη με μπαχάρι και κανέλα...
Η Ντιλέκ Κοτς κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο saoundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από το χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Αρετή Κετιμέ, Βασίλης Λέκκας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης και άλλοι. Στο ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνονται τραγούδια πολλά, τα οποία έχουν διασωθεί μουσικά απαράλλακτα μεταξύ τους. Είναι κομμάτια που έλκουν την καταγωγή τους από το μεγάλο αυτό χωνευτήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας το οποίο υπήρξε η Ανατολή. Με πολύ μεράκι η Dilek Koç και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν την κοινή αυτή μουσική παράδοση με ethnic χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι ακούσματα που πνέουν με τον αέρα της Ανατολής, της Μεσογείου και των Βαλκάνιων.

Μουσικό σχήμα ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ
Από τη Θράκη στη Κρήτη...

Το Θρακόμελο είναι ένα νεανικό μουσικό σχήμα που έχει στο επίκεντρο του την μελέτη και προβολή της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Αποτελείται από τους Ματακάκη Στέλιο – γκάιντα, τραγούδι/ Παπουτσή Αλέξανδρο – θρακιώτικη λύρα, τραγούδι/ Καρακατσιάνη Θάνο – ακορντεόν/ Μίσκα Ηλία – νταούλι που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η κοινή τους αγάπη για τη μουσική της Θράκης τους επιτρέπει να επιχειρούν μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση στο πρωτογενές υλικό και κατόπιν στην προβολή και παρουσίαση του.


30/06/2018

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Lex Orandi

ικεσία σε θεούς και ανθρώπους...Η λαϊκή μουσική κρύβει μέσα της πέρα από την έκφραση των αισθημάτων και την ικεσία στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αναζητήσεις, αγωνίες και ελπίδες περνούν μέσα από το στοίχο και τη μουσική για να γίνουν αίνος ικεσίας σε Θεούς και ανθρώπους. Η αναζήτηση των λιτών γραμμών από τη γη της Ιωνίας αποτελούν αναζήτηση των δύο μουσικών σε μια πορεία φιλίας πάνω από 20 χρόνια. Πόθοι μιας πατρίδας που δεν είναι χαμένη και προσπαθεί να αναβιώσει στις καρδιές μέσα από τον ήχο. Μουσικοί: Μανώλης Σφενδυλάκης, Γιώργος ΤσικαλάκηςMARKAB TRIO

σε Εβραϊκά σεφαραδίτικα τραγούδια των Βαλκανίων...

Οι Markab Trio συναντούν, διασκευάζουν και ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο τα σεφαραδίτικα τραγούδια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και των Βαλκανίων με τα οποία είναι μπολιασμένη η καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή όλης της περιοχής, αφού μέχρι τις αρχές του 20ουαιώνα η πολυπληθείς εβραϊκές κοινότητες σε όλα τα Βαλκάνια σφραγίζουν με τη παρουσία, τη γλώσσα και ασφαλώς τα τραγούδια τους όλες τις πτυχές της ζωής και των κατοίκων τους. Τραγούδια του γάμου και της ξενητειάς, της δουλειάς, της χαράς και της λύπης - τραγούδια που πέρασαν και στις άλλες παραδόσεις, έγιναν γνωστά και τραγουδιούνται στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες εκτός από τη σεφαραδίτικη διάλεκτο - δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα πολυπολιτισμικότητας και εκφραστικού πλούτου.Η (Οι) Μουσική (-οί) της ΦΩΤΙΑΣ

τύμπανα και πυρσοί που τραγουδούν...

Μια παράσταση με κρουστά και χάλκινα που μαζί με τη φωτιά και τους πυρσούς χορεύουν και τραγουδούν βγαίνοντας μέσα από τη θάλασσα και φτάνοντας μέχρι τη σκηνή του Φεστιβάλ. Από το Καλειδοσκόπιο και την Ομάδα Κρουστών.Μουσικό σχήμα Αργατεία

Μουσικές του Πόντου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων...

Αργατεία στην ελληνική διάλεκτο του Πόντου σημαίνει αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μέσω της εθελοντικής εργασίας. Η Αργατεία είναι μια μουσική ομάδα της Θεσσαλονίκης που με αφετηρία και έμπνευση την ιστορική μουσική δημιουργία των ελληνικών κοινοτήτων του Ευξείνου Πόντου και των λαών της Μαύρης θάλασσας (Λαζούς, Αρμένιους, κτλ) αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με μουσικούς από διάφορες χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.


HAIG YAZDJIAN (Χάικ Γιαζιτζιάν)

από τη Συρία με την Αρμένικη καταγωγή σε Αράβικους και Αρμένικους ρυθμούς και μελωδίες...

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, γεννημένος στη Συρία, έρχεται να ξεδιπλώσει μεταξύ άλλων μνήμες από την Αραβική παράδοση. Παράλληλα, τιμώντας την Αρμένικη καταγωγή του, θα τραγουδήσει και θα συγκινήσει με τις μελωδίες και το αίσθημα της Αρμένικης ψυχής . Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980.
Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικης μουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόμο να εκφράσει τις μουσικές του αναζητήσεις. Σύντομα έγινε γνωστός τόσο ως σολίστας στο ούτι όσο και ως δεξιοτέχνης ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του. Ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή, δημιουργική δύναμη.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, με τον Νίκο Ξυδάκη, τη Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, την Έλενη Βιτάλη, την Loreenna McKennitt, τον David Lynch, τον Dave Spilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Theodossii Spassov και τον Glen Velez.

1/07/2018

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ειρήνη Δερέμπεη & Κάρολος Κουκλάκης

Αντάμα...

Το θιαμπόλι και το μπουλγαρί σμίγουν σε δρόμους παλιούς, σκύβουνε στην παράδοση της Κρήτης κι ύστερα με το βλέμμα πάντα εκεί, συνταιριάζουν το παλιό με το καινούργιο κι αφηγούνται με τον δικό τους δόκιμο και μοναδικό τρόπο τα πάθη και τους πόθους. 
Ειρήνη Δερέμπεη – τραγούδι, θιαμπόλι, καβάλ 
Κάρολος Κουκλάκης –τραγούδι, μπουλγκαρί 
Ανδρέας Αρβανίτης – λύρα, λαούτο, ασκομαντούρα 
Οδυσσέας Στεφανής – κρουστά

Γιώργης Μανωλάκης - Couleur Locale

καινοτομία και δυναμισμός στον παραδοσιακό ήχο...

Η μουσική των Couleur Locale βασίζεται στις προσωπικές συνθέσεις του Γιώργη Μανωλάκη, που αποκτούν νέα ταυτότητα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό του ίδιου στο λαούτο (ακουστικό/ηλεκτρικό), αλλά και το δυνατό rhythm section του Νικόλα Χριστόπουλου (τύμπανα) και του Γιάννη Καπετανάκη (κοντραμπάσο). Οι “Μανωλάκης - Couleur Locale” αποτελούν ένα σχήμα που έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα!
Καινοτόμοι και πολύ δυναμικοί πειραματίζονται με τη μεσογειακή μουσική εστιάζοντας στην εξέλιξη του παραδοσιακού ήχου της Κρήτης μέσα από τη δημιουργία, προσθέτοντας στοιχεία world, rock και jazz ύφους.Ψαραντώνης & Νίκη Ξυλούρη

με την κραυγή των θεών...

Ο Ψαραντώνης, «η κραυγή των θεών» από τα Ανώγεια, είναι αυτοδίδακτος στη λύρα και απέκτησε τη φήμη του παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια της Κρήτης από τα 13 του. Μέσα στη μουσική του ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης και ζωντανεύει τους μύθους της όχι μόνο με την δεξιοτεχνία του, αλλά και με την πίστη του σε αυτούς. Με τη δύναμη του αυτοσχεδιασμού του κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης , μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος θεωρείται σήμερα τολμηρός αλλά και στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης.
Η Νίκη Ξυλούρη σε ηλικία επτά ετών τραγουδά για πρώτη φορά σε μεγάλο κοινό, στο φεστιβάλ «Μουσικός Αύγουστος» του Μάνου Χατζιδάκι, δίπλα στον πατέρα της Ψαραντώνη. Στα πρώτα γυμνασιακά της χρόνια τραγουδά ως σολίστ στην χορωδία του δήμου Ηρακλείου και παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής και Δυτικής μουσικής. Στα δώδεκά της τραγουδά στο φεστιβάλ για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου στην Γερμανία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 φοιτά στη Σχολή Σταυράκου στο τμήμα Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας. Παράλληλα συνεργάζεται σε μουσικές παραστάσεις και δισκογραφεί με γνωστούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχει επιμεληθεί και συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ και έχει εμφανιστεί σε πλήθος μουσικών παραστάσεων και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Ευρώπη, Καναδά και Αμερική.

Post Top Ad

.............