Οι Βώροι ή Βόρροι του δήμου Φαιστού - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Οι Βώροι ή Βόρροι του δήμου Φαιστού


Οι Βώροι (ή Βόρροι, αν και έχει καθιερωθεί να γράφεται με ωμέγα και ένα ρω), είναι χωριό στα νότια του νομού Ηρακλείου και 2-3 χλμ βόρεια του Αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού, χωριό με έντονο παραδοσιακό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 755 κατοίκους. Υπάγεται στο Δήμο Φαιστού.


Είναι χωριό και φερώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα της επαρχίας Πυργιωτίσσης σε υψόμετρο 60 μέτρων στην πεδιάδα της Μεσαράς. Διαθέτει μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση, η οποία αρδεύεται στο μεγαλύτερο μέρος της. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και την αμπελοκαλλιέργεια, ενώ είναι ανεπτυγμένη και η κτηνοτροφία . Ο καθεδρικός ναός είναι αυτός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.Οι Βώροι είναι μια όμορφη παραδοσιακή περιοχή στην πεδιάδα της Μεσσαράς. Απαρτίζονται από το αρχαιότερο κομμάτι το Κατωχώρι και το νεότερο μέρος, το Πανωχώρι, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία από τις αρχές του αιώνα. Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής είναι σημαντική και εξαιτίας της φυσικής και ιστορικής σημασίας της χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1978. Πιθανότατα πήραν το όνομά τους από το γιο του βασιλιά της Φαιστού Ράδαμανθυ, Βώρου.Η περιοχή κατοικήθηκε από την πρωτομινωική εποχή και είναι χαρακτηριστικά τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή ( Μινωικά, Ελληνιστικά Ρωμαικά, Μεσαιωνικά, Αναγεννησιακά).
Στους Βόρους αξίζει να κάνετε μια στάση για να επισκεφθείτε το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας (ανοικτά κάθε μέρα 10πμ έως 6μμ, τηλ. 28920-91394). Το Μουσείο λειτουργεί από το 1982 και στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό οίκημα με θαυμάσια πύλη. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, με επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια και μακέτες.

Post Top Ad

.............