Η γερμανική εφημερίδα Bild παρουσιάζει τον κρυφό παράδεισο του Φοινικόδασος του Βάι - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Η γερμανική εφημερίδα Bild παρουσιάζει τον κρυφό παράδεισο του Φοινικόδασος του Βάι


Τουριστικό αφιέρωμα στην Ελλάδα δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Μυστικά tips στην Ελλάδα- Μαγευτικοί κόλποι, πεζοπορικές διαδρομές κι ο καλύτερος μουσακάς».

Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, «ο ελληνικός τουριστικός τομέας πέτυχε το 2017 ρεκόρ επισκεπτών καθώς και εσόδων. Πέρυσι την Ελλάδα επισκέφτηκαν περισσότεροι από 27 εκατ. τουρίστες απο τους οποίους οι περισσότεροι, περίπου 3,7 εκατομμύρια ήταν Γερμανοί. Το γεγονός αυτό χαροποιεί τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες. Όμως για τουρίστες γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανακαλύψουν τα πραγματικά μυστικά tips».
Η Bild ζήτησε πληροφορίες από ταξιδιωτικούς πράκτορες και επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού. 
Αυτοί πρότειναν ως μυστικά συμβουλές για λίγους, μεταξύ άλλων: 
Τον εθνικό δρυμό Βίκου- Αώου, τους κρυμμένους κολπίσκους της Δυτικής Κέρκυρας, τις πεζοπορικές διαδρομές του Ολύμπου και του Πηλίου, την παλιά πόλη της Ρόδου, ενώ στις ωραιότερες παραλίες της χώρας συγκαταλέγονται: το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, ο Μύρτος στην Κεφαλονιά, το Σαρακίνικο στη Μήλο, το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, οι παραλίες των Παξών και των Αντίπαξων, ο Μπάλος και το φοινικόδασος Βάι στην Κρήτη, ο Σίμος στην Ελαφόνησο και η Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία.
Το Βάι βρίσκεται 94km ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 24km ανατολικά της Σητείας, στις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο φοινικόδασος με δέντρα του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti). Το όνομα του μάλιστα προέρχεται από το βάι που είναι ο φοίνικας (π.χ. Κυριακή των Βαΐων). 


Η αποικία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με 5000 περίπου δέντρα, ενώ μικρότερες αποικίες υπάρχουν σε άλλα μέρη της Κρήτης και στα Κανάρια νησιά. Σύμφωνα με το θρύλο, οι φοίνικες φύτρωσαν από τα κουκούτσια χουρμάδων που πέταξαν πειρατές από την Αφρική. Ωστόσο, το φοινικόδασος έχει ηλικία 2000 χρόνων, γεγονός που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την εικασία. Πλέον η θεωρία έχει αντικαταστήσει τα πειρατικά πλοία με φοινικικά, 20 αιώνες πριν.

Το παραδεισένιο φοινικόδασος είναι φυτρωμένο σε μια μεγάλη κοιλάδα και ποτίζεται από τα νερά που την διαρρέουν.  Στην έξοδο του φοινικόδασους στη θάλασσα, σχηματίζεται μια εξωτική αμμουδερή παραλία με ανοιχτή άμμο, που με το φόντο των φοινικόδεντρων, θυμίζει παραλίες από Αφρικανικά τοπία και την Καραϊβική. Η περιοχή ανήκει στην περιουσία της πανίσχυρης Μονής Τοπλού, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Ανατολική Κρήτη. Στη Μονή, που είναι κτισμένη σαν φρούριο, υπάρχει μια εκπληκτική συλλογή από Βυζαντινές εικόνες.
Το Βάι ήταν άγνωστο ως τις αρχές τις δεκαετίας του 1970, όταν γυρίστηκε εδώ μια διαφήμιση για την σοκολάτα με καρύδα της Bounty, η οποία είχε ως μαγευτικό φόντο τους φοίνικες. Στη διαφήμιση έπεφταν καρύδες από φοίνικες, ωστόσο αυτό ήταν τρικ, καθώς οι φοίνικες του Θεόφραστου παράγουν μόνο χουρμάδες. 
Η διαφήμιση έκανε αυτό το άγνωστο μέρος διάσημο σε όλο το κόσμο και έτσι οι εκδιωγμένοι από τα Μάταλα χίπηδες άρχισαν να έρχονται και να κάνουν τις διακοπές τους στον επίγειο αυτό παράδεισο. Την δεκαετία του 1980, όταν η μόδα του χιπισμού ξεπεράστηκε, οι χίπηδες έδωσαν τη θέση τους σε ορδές κατασκηνωτών που διέμεναν κάτω από τα δέντρα, βρώμισαν την παραλία και προκάλεσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή. 


Αυτός ήταν ο λόγος που η Ελλάδα κήρυξε το Βάι ως προστατευόμενη περιοχή. Έτσι, το περιφραγμένο φοινικόδασος του Βάι σήμερα προστατεύεται και απαγορεύεται αυστηρά η διαμονή στην παραλία.

Η παραλία, όπως είπαμε, έχει ανοιχτή άμμο και καταγάλανα νερά. Σε λίγα σημεία όταν μπαίνετε έχει λείους βράχους, ενώ απέναντι υπάρχουν μικρά νησάκια που ομορφαίνουν το τοπίο. 


Η παραλία είναι οργανωμένη, όσο επιτρέπει βέβαια το καθεστώς προστασίας της, με ομπρέλες, ντους, θαλάσσια αθλήματα, καντίνες και μια ταβέρνα. Τα κοντινότερα δωμάτια βρίσκονται εκτός της προστατευόμενης περιοχής, 15’-25’ περπάτημα. Α

ν θέλετε να απομονωθείτε, υπάρχει μια υπέροχη παραλία με άμμο 5’ βόρεια από το Βάι, ενώ άλλη μια ιδανική επιλογή είναι η παραλία της Ψιλής Άμμου στα νότια.


Αν έρθετε με αυτοκίνητο τότε θα πρέπει να το αφήσετε στον χώρο στάθμευσης και να περπατήσετε ως την παραλία που είναι ακριβώς δίπλα. Επίσης, υπάρχουν δρομολόγια με λεωφορεία ΚΤΕΛ από τη Σητεία, ενώ όλα τα πρακτορεία ταξιδίων διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές.

Το μόνο μειονέκτημα τστο Βάι είναι ότι από την πρώτη στιγμή νομίζεις ότι θέλουν να σου βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πράγματι οι τιμές για το πάρκινγκ, τις ομπρέλες και το φαγητό είναι πολύ τσουχτερές. 
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ


ΣTOIXEIA: http://www.cretanbeaches.com/

Post Top Ad

.............