4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου στις 16-18 Μαρτίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ξεκινά.

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου στις 16-18 Μαρτίου

Τον 4ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (4rd Cretan Olive Oil Competion) συνδιοργανώνουν, από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο, η Περιφέρεια Κρήτηςκαι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
Ο Διαγωνισμός υλοποιείται σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ελαιολάδου της Κρήτης που είναι ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της ποιοτικής και εμπορικής αξίας του επώνυμου και τυποποιημένου ελαιολάδου. Οι τρεις προηγούμενες διοργανώσεις του διαγωνισμού ήταν -σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης- ιδιαίτερα επιτυχημένες, καθώς η συμμετοχή των τυποποιητών ελαιολάδου ήταν μεγάλη. Μάλιστα, ο αριθμός των δειγμάτων συμβατικών και βιολογικών ελαιολάδων, νέων και παλαιότερων τυποποιητών, αυξάνει χρόνο με τον χρόνο.
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού θα είναι δύο: Ελαιόλαδο Συμβατικής Καλλιέργειας 2018 και Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας 2018, ενώ η αξιολόγηση των δειγμάτων, από την κριτική επιτροπή, θα διαρκέσει δύο ημέρες, 16 και 17 Μαρτίου, και στις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης. Οι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής θα είναι η Έφη Χριστοπούλου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας σε χημικές και οργανοληπτικές ιδιότητες, χημικός εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του IOC, και ο Ιταλός διακεκριμένος επιστήμονας και διεθνούς φήμης γευσιγνώστης Antonio Giuseppe Lauro.
Οι εγγραφές συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν αρχίσει και οι συμμετέχοντες καλούνται να στείλουν τα δείγματά τους στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «ΕΝΩΣΗ» από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου 2018. Η κριτική επιτροπή (tasting panel) θα απαρτίζεται, επίσης, από καταρτισμένους γευσιγνώστες (από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες), οι οποίοι αριθμούν πολλές συμμετοχές σε διαπιστευμένες οργανοληπτικές ομάδες και έχουν μεγάλη εμπειρία. Η έμπειρη γευσιγνώστρια και panel supervisor του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΑΣ Ρεθύμνου, Ελευθερία Γερμανάκη, θα είναι η συντονίστρια του διαγωνισμού.
Το Σάββατο 17 Μαρτίου η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα για τον ελαιοκομικό κλάδο, στο Ρέθυμνο. Στόχος της ημερίδας είναι η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των παραγωγών, ελαιουργών, τυποποιητών και όλων όσοι ενδιαφέρονται για την ελιά και το ελαιόλαδο.
Στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.cretanooc.org οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τον Διαγωνισμό, καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, ώστε να κάνουν on line τις αιτήσεις τους.
Μ. Λαμπαθάκης
ΠΗΓΗ - ΑΠΕ

4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου στις 16-18 Μαρτίου
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Post Top Ad

.............