Τίτλοι τέλους μετά απο 88 χρόνια για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο ( Καλαμπόκης ) της πόλης της Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Τίτλοι τέλους μετά απο 88 χρόνια για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο ( Καλαμπόκης ) της πόλης της Σητείας

Τίτλοι τέλους μετά απο 88 χρόνια για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο ( Καλαμπόκης ) της πόλης της Σητείας.
Το ζαχαροπλαστείο ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ-ΘΕΜΙΣ γνωστοποιεί ότι παύει η λειτουργία του.
Συνδεδεμένο το όνομα Καλαμπόκης με την όμορφη πόλη, συνδεδεμένες με τις γλυκές γεύσεις, με τις αναμνήσεις, με την ιστορία αυτού του τόπου.
Στέκι που ένωσε Ανθρώπους, που γλύκανε ουρανίσκους και ανακούφισε στις καρέκλες και στα τραπεζάκια του συναθρώπους που οι κουβέντες τους γίνονταν πιο γλυκές... με ένα γλυκό.
Συνηθίζεται να μεταφέρεται η φράση που λέει ο λαός ( Μαγαζί γωνία ) και πράγματι έτσι ήταν το Ζαχαροπλαστείο Καλαμπόκης, μαγαζί γωνία όχι όμως μόνο για τους ιδιοκτήτες αλλά και για τους πελάτες, που η σιγουριά της απόλαυσης σε σχέση με την ποιότητα, όχι μόνο των υλικών αλλά και των ιδιοκτητών έδινε την γεύση που πολλές φορές λείπει απο την ζωή μας.
Μιλήσαμε με τον κύριο Χριστόφορο Καλαμπόκη και αισθανθήκαμε για ακόμα μια φορά ότι η γεύση δεν έχει να κάνει μόνο με τον ουρανίσκο.
Η ιστορία γράφτηκε και έχει όνομα και επίθετο, το μέλλον όμως όπως έλεγε και ο Άγγλος μυθιστοριογράφος και σατιρικός συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ είναι αβέβαιο αλλά σίγουρο, όταν η παρακαταθήκη είναι 
με υγιή παρανομαστή.
Ο γνήσιος Σητειακός που φέρει το όνομα Καλαμπόκης γλύκανε με λέξεις μιας 
ανακοίνωσης 9 δεκαετίες γεύσεων.
Άλλωστε ότι μένει στην ψυχή μας είναι μια γεύση και η οικογένεια Καλαμπόκη πρόσφερε
πολλές γεύσεις.

Αντώνης ΓενναράκηςΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

``Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που για δεκαετίες ολόκληρες, ήσασταν κοντά μας, όλους εσάς που με την προτίμηση σας, αποτελέσατε το στήριγμά μας. Πλέον, μετά από 88 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κρατάμε αμέτρητες στιγμές χαράς, αλλά και αρκετές στιγμές λύπης.Ξεκινώντας από τον παππού Αλκιβιάδη, που στο πατάρι του πρώτου μας μαγαζιού (σημερινό καφέ ΚΗΠΟΣ), έφτιαχνε τα πρώτα γαλακτομπούρεκα και τα πρώτα -στην κυριολεξία- για την περιοχή της Σητείας χειροποίητα παγωτά, με την θρυλική σαλαμούρα.Μερικά χρόνια αργότερα, οι αείμνηστοι Φωκίων και Ιωάννα, δημιούργησαν την δική τους ιστορία στο θρυλικό κατάστημα της ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Εκεί, γεύσεις μοναδικές, όπως η θρυλική ΣΕΡΑΝΟ και τα μοναδικά ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ, μεγάλωσαν γενιές και γενιές Στειακών.Την σκυτάλη πήραν τα αδέλφια Άλκης και Χριστόφορος. Η πρώτη στην Ελλάδα τζελατερία ήταν γεγονός και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για την πλατεία της Σητείας. Οι μοναδικές γεύσεις, παραμένουν αναλλοίωτες στην μνήμη των πελατών μας. Πιστοί στην παράδοση, συνεχίσαμε να φτιάχνουμε παγωτά από φρέσκο γάλα και χωρίς υποκατάστατα μέχρι και σήμερα. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για το παγωτό ΚΑΙΜΑΚΙ (2003) και στο παγωτό ΣΟΚΟΛΑΤΑ, για το οποίο λαμβάνουμε μέχρι σήμερα συγχαρητήρια, ακόμα κι από «ανταγωνιστές» συναδέλφους μας.

Στη συνέχεια ήρθαν το ΝΟΣΤΙΜΟΝ και το κατάστημα της πλατείας. Μαγαζιά που υπήρξαν σημεία αναφοράς για την μικρή μας πόλη. Μαγαζιά που σε χαλεπούς καιρούς, κρατούσαν τις νύχτες φωτεινό και ζωντανό το κέντρο της πόλης μας.

Σε όλα αυτά τα χρόνια και ανάμεσα στις αμέτρητες στιγμές χαράς, κρατούμε με θέρμη τους χιλιάδες γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια και κάθε λογής κοινωνική εκδήλωση που γλυκάναμε όλα αυτά τα χρόνια.

Αξιοσημείωτη, βέβαια, ήταν η οικονομική και η κοινωνική συμμετοχή στην τοπική οικονομία. Για πολλά χρόνια, υπήρξε η πρώτη οικογενειακή-ιδιωτική επιχείρηση, με εντυπωσιακά νούμερα, για την μικροοικονομία της Σητείας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, δεκάδες συνταξιούχοι, δεκάδες εκατομμύρια δραχμές και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.


Σημαντική κρίνεται και η εξωστρέφεια, με τη διαφήμιση της Σητείας και του Στειακού ελαιολάδου στα πέρατα του κόσμου. Σαν αποτέλεσμα της συμμετοχής μας, σε δεκάδες εκθέσεις και της παρουσίας των προϊόντων μας, σε πάνω από 25 χώρες, με αποκλειστικά και μόνο δικούς μας πόρους.

Αξίζει να θυμηθούμε επίσης, την διαχρονική συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, με υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια. Το όνομα ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ συνυφασμένο άρρηκτα με την κοινωνική προσφορά μέχρι σήμερα, ήταν πάντα μια πόρτα ανοικτή για όλους. Ποιός μπορεί αλήθεια να ξεχάσει την ΙΩΑΝΝΑ να τρέχει από χωριό σε χωριό, για να προσφέρει βοήθεια όπου υπήρχε ανάγκη;

Όμως, κάποια πράγματα δεν τα κρατάμε από όλα αυτά τα χρόνια, ούτε τα παίρνουμε μαζί μας. Δεν κρατάμε τις λιγοστές (ευτυχώς) στιγμές μικροψυχίας και ζηλοφθονίας, αφού όπως είναι γνωστό «Το δένδρο πο’χει τον καρπό, όλο πετροβολάται». Δεν κρατάμε επίσης, τους κοντόφθαλμους, αυτούς που έφεραν τον ευλογημένο τόπο μας στην απομόνωση, μακριά από την ανάπτυξη και το δικαίωμα στο όνειρο.

Για όλους τους υπόλοιπους δεν έχουμε παρά ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες από καρδιάς. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη που δείξατε, για εννέα δεκαετίες στην οικογένεια μας, είναι ο πλούτος που αποκομίσαμε.

Εξάλλου:

«Καμιά στιγμή δεν κράτησε πιο λίγο ή πιο πολύ από μια άλλη.

Είμαστε εμείς μα σύντομα θα ’μαστε κάποιοι άλλοι»

Με εκτίμηση


Οικογένεια Καλαμπόκης

Post Top Ad

.............