Παίζοντας με τους αριθμούς ( στο δήμο Σητείας ) του Νίκου Καραμανωλάκη επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Παίζοντας με τους αριθμούς ( στο δήμο Σητείας ) του Νίκου Καραμανωλάκη επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (26/10/2017) είχε ως θέμα την οικονομική κατάσταση του Δήμου όπως αποτυπώθηκε στον απολογισμό και ισολογισμό του 2016. Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών, εξήγησαν ότι οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η οικονομική κατάσταση είναι λίαν ικανοποιητική, στηριζόμενοι κυρίως στο θετικό πρόσημο του ισολογισμού και συγκεκριμένα σε πλεόνασμα 98.000 ευρώ, ενώ τις προηγούμενες χρονιές καταγράφηκαν ελλείμματα. Π.χ. το 2015 υπήρχε έλλειμμα 21.000 ευρώ. 
Πρέπει να πανηγυρίζουμε; Όχι διότι το θετικό πρόσημο του ισολογισμού, δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Αν για παράδειγμα γινόταν έργα με κόστος όσο το πλεόνασμα, ο ισολογισμός θα ήταν ισοσκελισμένος και δεν θα υπήρχε πλεόνασμα για να πανηγυρίσουμε. Προφανώς,αν θέλουμε να παίξουμε με το πρόσημο του ισολογισμού αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Πέρα όμως από το πρόσημο, ο ισολογισμός μας λέει και άλλα πράγματα. Μας λέει ότι οι ανείσπραχτες οφειλές αυξάνουν επικίνδυνα, από 2 εκ. το 2015, το 2016 φτάνουν τα 2,6 εκ. και τώρα που μιλάμε αγγίζουν τα 3 εκ. Επίσης αυξάνουν και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, από 1,1εκ. το 2015 στα 1,4 εκ. το 2016 (αυτή τη στιγμή είναι 1,6 εκ.), ενώ το ταμειακό υπόλοιπο μειώνεται συνεχώς, από τα 3εκ. στα 2,6 εκ. Ο Δήμος βέβαια δεν είναι μια απλή επιχείρηση που μπορεί να αρκείται σε κάποιο λογιστικό θετικό πρόσημο το οποίο όπως εξήγησα μπορεί και τεχνηέντως να δημιουργηθεί. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει είναι η παραγωγή αναπτυξιακού έργου προς όφελος του πολίτη. Όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία του απολογισμού, το έργο που παρήχθη το 2016 είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί. Αφ' ενός δεν απορροφήθηκαν κονδύλια από χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΠΕΠ,ΕΣΠΑ κλπ , και αφ' ετέρου δεν υλοποιήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 και τα περισσότερα έργα μεταφέρθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017( τα οποία όλως τυχαίως, πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέρθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018, δηλαδή πάμε πάλι να τα στριμώξουμε εκεί κοντά στις εκλογές...). Έτσι ενώ είχαν προϋπολογιστεί 4,6 εκ. για έργα και επενδύσεις - στον πρϋπολογισμό του 2016- υλοποιήθηκαν έργα 800.000 ευρώ( δυστυχώς γιά το 2017 και μέχρι το 3ο τρίμηνο, τα νούμερα είναι πολύ χειρότερα). Σημειωτέον ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου απορρόφησε μόνο από τα ΠΕΠ 2016 (Περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα) 6,2 εκ. , ο Δήμος Ιεράπετρας 1,1 εκ. ενώ ο Δήμος Σητείας 220 χιλ. ευρώ. Επίσης ανησυχία προκαλεί η έκθεση του δικηγόρου του Δήμου σύμφωνα με την οποία έχουν ασκηθεί απο τρίτους εις βάρος του Δήμου, δικαστικές αγωγές συνολικού ποσού 3,3 εκ. Εν κατακλείδι δεν επιθυμώ να μηδενίσω την οποιαδήποτε προσπάθεια αλλά προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πόσο μάλλον να πανηγυρίζουμε. Είναι όμως πια ξεκάθαρο ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί να παρουσιάσει έργο στην παρούσα φάση. Εκείνο που επιθυμεί είναι να μεταφέρει όλα τα έργα προεκλογικά. Προφανώς λέμε όχι σε αυτές τις πολιτικές πρακτικές . Και λέμε όχι σε ένα απολογισμό-ισολογισμό που η πολιτική - και όχι η λογιστική όπως επιθυμούν- ερμηνεία του, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο προϋπολογισμός του 2016 δεν υλοποιήθηκε.


Νίκος Καραμανωλάκης

Post Top Ad

.............