Θεούσες, κουτσοί, και κλόουν στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Θεούσες, κουτσοί, και κλόουν στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου

Τραγική είναι σήμερα η εικόνα της πόλης του Ηρακλείου, εξαιτίας των διαφόρων εθνικοτήτων εισαγόμενων επαιτών, που θησαυρίζουν εξαπατώντας τους τουρίστες του Ηρακλείου, αλλά και τους ντόπιους.  
Οι επαίτες και οι μικροαπατεώνες παρουσιάζονται, ως θύματα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Οι ανυποψίαστοι τουρίστες τους βοηθούν χρηματικά, αφού τους λένε ότι η κρίση τους έχει εξωθήσει σ’ αυτές τις υποτιμητικές διεξόδους ανεύρεσης οικονομικών πόρων.
                Οι οργανωμένες ομάδες κατ’ επάγγελμα επαιτών ακολουθούν διαφορετικές τακτικές για να πάρουν χρήματα, ενώ γίνονται επιθετικοί, όταν κάποιος δεν τους δώσει χρήματα. 
Όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι οι μεταμφιεσμένοι Τσάρλιν Τσάπλιν, οι οποίοι εξωθούν στην επαιτεία και ανήλικα παιδιά, έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ εξαιτίας της έλλειψης κάθε ελέγχου στο κέντρο του Ηρακλείου που φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους περίοικους ότι θα τους κτυπήσουν, όταν τους διώχνουν από το κέντρο. 


Επίσης οι κάτοικοι του κέντρου καταγγέλλουν ότι εκτός του γεγονότος ότι χρησιμοποιούν μικρά παιδιά κατά τις πρωινές ώρες που κανονικά θα έπρεπε να είναι στο σχολείο, οι καθημερινές τους εισπράξεις ανέρχονται σε πολύ υψηλά ποσά, αφού η ταρίφα είναι  10 ευρώ για κάθε φωτογραφία με τους τουρίστες. Υψηλά ποσά κερδίζει η «θεούσα» που έχει κατοχυρώσει πια τη μόνιμη καλή «πιάτσα» έξω από την εκκλησία του Αγίου Τίτου. Το ίδιο ισχύει και για τον «καμπούρη» και άλλους δύο αλλοδαπούς δήθεν ανάπηρους ζητιάνους που έχουν κάνει την εμφάνιση τους την τελευταία εβδομάδα. 


Σε διάφορα σημεία της πόλης συναντάς οργανωμένες ομάδες μουσικών. Αυτοί παίζουν διάφορα όργανα τραγουδώντας ταυτόχρονα άπειρες φορές τα ίδια τραγούδια, αφού απ’ ότι φαίνεται δεν γνωρίζουν καλά Ελληνικά. 
Τουρίστες και Ηρακλειώτες συναντούν στις καφετέριες, στους δρόμους και στις εκκλησίες τη «θεούσα» και τον «καμπούρη» να  ζητιανεύουν.


Η τακτική είναι η εξής: η «θεούσα» στέκεται μπροστά από τον Άγιο Τίτο με ένα κυπελάκι, φορώντας ένα καπελάκι και κακοντυμένη ψελλίζει διάφορες λέξεις στους περαστικούς τουρίστες, κάνοντας συνεχώς το σταυρό της. Η «θεούσα» έχει θεαθεί από περαστικούς να τρέχει η γλώσσα της ροδάνι, όταν μιλάει στους ομοεθνείς της. 
Ο «καμπούρης» γυρίζει όλο το κέντρο και ζητιανεύει. Υπάρχουν και άλλοι επαίτες που παρουσιάζονται με κινητικά προβλήματα, αλλά τα πόδια τους βγάζουν φτερά, όταν πηγαίνουν στο πάρκο του Θεοτοκόπουλου για την καθιερωμένη συνάντηση των μελών των οργανωμένων ομάδων. 
Μεγάλη επιτυχία στην εξαπάτηση των τουριστών έχει μία τσιγγάνα νεαρής ηλικίας, η οποία  δεν έχει καμία αναπηρία και όταν είναι με τους συμπατριώτες καπνίζει και μιλάει μαζί τους, αλλά στους ξένους παρουσιάζεται τελείως σκυφτή να τρέμει συνέχεια.


Ιδιαίτερα επιτυχημένες στην επαιτεία, με επικουρικό όμως ρόλο είναι οι διάφορες τσιγγάνες. Αυτές κρατούν κυπελάκια και ακολουθούν επιθετικά τους τουρίστες, ζητώντας χρήματα. Μεγάλος αριθμός τουριστών συχνά παραπονιέται για κλοπές ρολογιών, χρημάτων και μικροαντικειμένων από τους επαίτες. 
Τα χαρακτηριστικά των επαιτών του Ηρακλείου είναι ότι αποτελούν κλειστές και οργανωμένες ομάδες, αφού οποιοσδήποτε νέος προσπαθήσει να προσεγγίσει τα καλά σημεία στις πλατείες της πόλης, τότε γίνονται συμπλοκές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε δυνατούς καυγάδες μπροστά στους τουρίστες. Πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στις ομάδες φαίνεται ότι χρησιμοποιούν και ανήλικα παιδιά εξωθώντας τα στην επαιτεία. Δυστυχώς αν και ο τουρισμός είναι η ναυαρχίδα της κρητικής οικονομίας το πλήγμα για την εικόνα της πόλης του Ηρακλείου, με αυτή την άθλια κατάσταση που συναντάς καθημερινά είναι τεράστιο.

Αν και πρόσφατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησαν μεγάλη επιχείρηση στο κέντρο της πόλης και συνέλαβαν δεκάδες επαίτες, η κατάσταση όχι μόνο δεν έφτιαξε, αλλά χειροτέρεψε, αφού οι οργανωμένες ομάδες των επαιτών, μαζί με τους δεκάδες παράνομους μικροπωλητές, είναι καθημερινά στο κέντρο του Ηρακλείου.
Οι προσπάθειες αυτές ήταν μεμονωμένες, αφού οι οργανωμένες ομάδες εξαφανίζονται με την παρουσία των αστυνομικών. 
Η ανάγκη για καθημερινή αστυνόμευση του κέντρου είναι τεράστια. 
  Οι οργανωμένες ομάδες κατ’ επάγγελμα επαιτών ακολουθούν διαφορετικές τακτικές για να πάρουν χρήματα, ενώ γίνονται επιθετικοί, όταν κάποιος δεν τους δώσει χρήματα. 

Όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι οι μεταμφιεσμένοι Τσάρλιν Τσάπλιν, οι οποίοι εξωθούν στην επαιτεία και ανήλικα παιδιά, έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ εξαιτίας της έλλειψης κάθε ελέγχου στο κέντρο του Ηρακλείου που φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους περίοικους ότι θα τους κτυπήσουν, όταν τους διώχνουν από το κέντρο. 

Επίσης οι κάτοικοι του κέντρου καταγγέλλουν ότι εκτός του γεγονότος ότι χρησιμοποιούν μικρά παιδιά κατά τις πρωινές ώρες που κανονικά θα έπρεπε να είναι στο σχολείο, οι καθημερινές τους εισπράξεις ανέρχονται σε πολύ υψηλά ποσά, αφού η ταρίφα είναι  10 ευρώ για κάθε φωτογραφία με τους τουρίστες. Υψηλά ποσά κερδίζει η «θεούσα» που έχει κατοχυρώσει πια τη μόνιμη καλή «πιάτσα» έξω από την εκκλησία του Αγίου Τίτου. Το ίδιο ισχύει και για τον «καμπούρη» και άλλους δύο αλλοδαπούς δήθεν ανάπηρους ζητιάνους που έχουν κάνει την εμφάνιση τους την τελευταία εβδομάδα. ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............