2ο Amari Green Festival απο σήμερα Παρασκευή 21 έως 25 Ιουλίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

2ο Amari Green Festival απο σήμερα Παρασκευή 21 έως 25 Ιουλίου

Gια 2η χρονιά είναι ο θεσμός του Amari Green Festival, το οποίο αυξάνει την διάρκεια του, εμπλουτίζει το πρόγραμμα του και  θα πραγματοποιηθεί από 21 – 25 Ιουλίου στο χώρο της Σχολής Ασωμάτων στην καρδιά του Αμαρίου.
Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν.


Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης σε συνδυασμό με την οραματική σχέση των διοργανωτών με το Αμάρι, τους οδήγησε στην απόφαση της διατήρησης του φεστιβάλ και εγκαθίδρυσής του ως ένα θεσμό που θα αποκτά αυξανόμενη αναγνώριση και συμμετοχή και θα αποτελέσει παραδειγματική περίπτωση στο Ελληνικό χώρο σαν μια γιορτή για τον διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα.
Μια κεντρική προτεραιότητα για το AMGF2017, αλλά και για το θεσμό του AMGF συνολικά, είναι οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναγέννησης της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων, έτσι ώστε να αποκτήσει ένα σημαντικό ρόλο στην δημιουργία και διάδοση της γνώσης στο πεδίο της βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο κύκλος ενημέρωσης – συνεργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Amari Green Festival με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Αμαρίου. Στις συνεδριάσεις αρχικά αναλύθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι και οι προτεραιότητες, ενώ προτάθηκαν και συμφωνήθηκαν να υλοποιηθούν με μεγάλη προθυμία οι παρακάτω πολλές δράσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται εκθέσεις παλαιών φωτογραφιών με θεματολογία τα πανηγύρια και τη διασκέδαση στα Αμαριώτικα χωριά, η μετανάστευση αμαριωτών μέχρι το 1961 κ.α. Επίσης παρουσιάσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως διαφόρων ειδών παραδοσιακών πιτών, διαφόρων ψωμιών κ.α. Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, μαθήματα παραδοσιακών χορών, κατασκευή ξεχασμένων παιχνιδιών, κ.α. Πολλές από αυτές τις δράσεις θα πραγματοποιηθούν, στις πλατείες των χωριών!
Κατά τις τρεις συναντήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Amari Green Festival έχουν συμμετάσχει οι Πολιτιστικού σύλλογοι Λοχριάς, Αποδούλου, Πλατανίων, Κουρουτών, Φουρφουρά, Αγίου Ιωάννη, Νευς Αμαρίου, Νίθαυρης, Πετροχωρίου, Λαμπιωτών, Πλατάνου, Παντάνασσας, Βισταγής, Αποστόλων, Καλογέρου, Μέρωνα πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων Φουρφουρά, Αποδούλου, Λαμπιωτών, Βυζαρίου, Αποστόλων, Πετροχωρίου, Μεσονησίων, Μέρωνα και Πλατανίων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχονάς Γαλάτιος, η Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος της Αμάρι ΑΕ ΟΤΑ Βασιλάκη Στέλλα αλλά και πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή.
Στα πλαίσια του AMGF2017, θα υλοποιηθεί η αρχή μιας συνεργασίας με τον Έλληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΈΛΓΟ) Δήμητρα και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε συνεργασία με τα οποία θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστηρία, καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, πάνω σε σύγχρονα θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας με έμφαση σε μεθόδους καλλιέργειας, εκτροφής, συστημάτων πιστοποίησης, ποιότητας και αυθεντικότητας.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του AGF2017, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ουσίας και της σημασίας όλων των στόχων του Amari Green Festival. Η έννοια του “Green”, στο όνομα του Φεστιβάλ που παραπέμπει (εκτός από το πράσινο της υπαίθρου του Αμαρίου) στην ευθύνη για το περιβάλλον και την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, συναντιέται με την τέχνη με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους. Οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες μπορούν να επηρεάσουν θετικά την συμπεριφορά και την νοοτροπία απέναντι στο περιβάλλον, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Στο AGF2017 θα συμμετάσχουν παγκόσμιας κλάσης Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές και θα ενώσουν τα έργα τους με διακεκριμένους διεθνείς συναδέλφους τους, σε ένα μοναδικό πάντρεμα πολιτισμού. Στην διοργάνωση του 2017 έχουν γίνει επαφές με τα Πολιτιστικά Τμήματα των Πρεσβειών των χωρών Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Πορτογαλία, Ιταλία και Κύπρο.
Σημειώνεται ότι όλα τα εργαστήρια αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν δωρεάν για το κοινό και απόφαση των διοργανωτών είναι να παραμείνει η είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις και για τις επόμενες διοργανώσεις.
Το 1ο Amari Green Festival (AGF) πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από 180 συντελεστές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί ήχου και φωτισμού αλλά και περισσότεροι από 60 εθελοντές κάτοικοι του Αμαρίου και άλλων περιοχών, εργάστηκαν για περισσότερο από 10  ημέρες, για να παραγάγουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Πάνω από 5.000 συμμετέχοντες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα ξεχωριστό, ενώνοντας τα χέρια και φτιάχνοντας γέφυρες πολιτισμού. Εργαστήρια τεχνών, ημερίδες, ομιλίες και πολυθεματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ξεκινούσαν το πρωί και ολοκληρωνόταν αργά τη νύχτα, ψυχαγώγησαν και διασκέδασαν το κοινό, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον και συμμετείχε ενεργά. Οι Αμαριώτισσες μαγείρισσες γέμιζαν τον αέρα της Σχολής Ασωμάτων κάθε πρωί με αρώματα από τις κατσαρόλες τους και θεσπέσιες γεύσεις παρέλαυναν από τους ουρανίσκους των επισκεπτών. Έτσι ξεκινούσε καθημερινά το φεστιβάλ για να συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για την ιστορία και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα προϊόντα και τις καλλιέργειες και εργαστήρια λαϊκών τεχνών. Θεατρικές παραστάσεις κάθε βράδυ ψυχαγωγούσαν το κοινό. Οι συναυλίες καθήλωναν και ξεσήκωναν το κοινό κάθε βράδυ, σε μια μοναδική συνάντηση πολιτισμού, όπου συμμετείχαν οι κορυφαίοι εκφραστές της Κρητικής μουσικής παράδοσης, μουσικοί, ερμηνευτές και χορευτές, πρεσβευτές της αυθεντικής Κρήτης σε όλο τον κόσμο, σπουδαίοι καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Αρμενία, την Ισπανία, αλλά και Αμαριώτες μουσικοί και χορευτές όλων των ηλικιών.
Hashtags: #AMGF2017 , #amarigreenfestival

2ο Amari Green Festival απο 21 έως 25 Ιουλίου

Post Top Ad

.............