Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας απο την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας απο την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενη στην επιθυμία των αναγνωστών να εξερευνήσουν τη γνώση αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά, έχει ξεκινήσει τις πολιτιστικές δράσεις της, δίνοντας έμφαση στα ενδιαφέροντα των μικρών της φίλων. Η Βιβλιοθήκη μας, μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς στο νέο κτήριό της επιχειρεί να αναλάβει ενεργό ρόλο σε θέματα πολιτισμού και παιδείας. Επιθυμία της είναι να αποτελέσει χώρο συνάντησης και συνδιαλλαγής ιδεών, καθώς και ένα ζωντανό πυρήνα δημιουργικών και ανήσυχων αναγνωστών. Στόχος της είναι η επαφή των παιδιών με όλες τις μορφές έκφρασης της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να τους δοθούν τα ερεθίσματα για την αναζήτηση της γνώσης μέσω της φιλαναγνωσίας. Αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια ευελπιστούμε να είναι η εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και των πολιτιστικών φορέων της χώρας.
 


Στην φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με θέμα «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο», περισσότερες από 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.
 
Από τις 16 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017, το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλεί γονείς και παιδιά σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα, σημεία και τέρατα! Οι βιβλιοθήκες αποτελούν σημεία γύρω από τα οποία πλέκονται ιστορίες, μεγαλώνουν παιδιά, γεννιούνται δυνατότητες, χτίζονται κοινότητες. Είναι σημεία συνάντησης. Τα σημεία των βιβλιοθηκών συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αναλάβει πανελλήνιες δράσεις, αναδεικνύοντας τις βιβλιοθήκες - μέλη του ως κέντρα της κάθε κοινότητας. Συντονιστής και κομβικό σημείο του ΔΕΒ είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία το 2017 διανύει μία απόσταση τόσο γεωγραφική όσο και συμβολική, από ένα σημείο σε ένα άλλο, από το εμβληματικό Βαλλιάνειο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.
 
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου συμμετέχει στο πρόγραμμα με 21 δημιουργικά εργαστήρια, που εμψυχώνουν έμπειροι παιδαγωγοί, των οποίων η εθελοντική προσφορά τιμά ιδιαίτερα τον τόπο μας. Η συμμετοχή των παιδιών απαιτεί προεγγραφή στο τηλέφωνο: 28310 29215. Όλες οι δράσεις που γίνονται στην βιβλιοθήκη προσφέρονται δωρεάν.
 
 Eπικοινωνία: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου Τηλέφωνο: 28310 29215 e - mail : dimbibl.rethimno@gmail.com ιστοσελίδα: http://www.libret.mysch.gr

 
Πρόγραμμα
 
 
Παρασκευή 23 Ιουνίου
 
 
10:00 - 11:00: Παραστατικό - Βιωματικό Παραμύθι «Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλλασών» της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου από το Δημιουργικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Παιχνιδοκαμώματα.
 
11:00 - 12:30: Σημεία συνάντησης - Λογοτεχνικές συναντήσεις από ζώο σε ζώο. Τα ζώα του δάσους βγήκαν από τις σελίδες τους και το ένα συναντάει το άλλο στα κόκκινα σημεία συνάντησης της βιβλιοθήκης. Για παιδιά από 6 - 9 ετών. Εμψυχωτές: Μάγδα Παπαδοπετράκη, παιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Έλλη Παπαϊωάννου ψυχολόγος, Κοραλία Παλιεράκη, κοινωνιολόγος, δασκάλα γιόγκα.

 
Σάββατο 24 Ιουνίου
 
 
10:00 - 12:00: Σημείο, γραμμή, επίπεδο: Στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι. Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή Για παιδιά 6 - 12 ετών Εμψυχωτές: Σκεπετζή Χρυσούλα,εικαστικός.
 
12:00 - 14:00: Τα αστέρια, σημεία στον ουρανό. Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες. Κατασκευάζουμε ένα μίνι πλανητάριο μέσα στη βιβλιοθήκη για να μπορούμε να παρατηρούμε τα αστέρια και τους αστερισμούς. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Εμψυχωτές: Τσιγκρής Μιλτιάδης,Med χημικός, υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ρεθύμνου, Τζανάκης Κ.,καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε., Παν. Κρήτης.

 
Δευτέρα 26 Ιουνίου
 
 
10:00 - 12:00: Οι λέξεις ως σημεία. Ένα παιχνίδι αφήγησης και συγγραφής με αφετηρία τρεις λέξεις. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Εμψυχωτές: Νίκη Σταματιάδη - Σπανδάγου, φιλόλογος, MC Νεοελληνικής Φιλολογίας, απόφοιτη Δραματικής Σχολής.

 
Παρασκευή 30 Ιουνίου
 
 
10:00 - 12:00 Ζωγραφική με κουκίδες. Στο ατελιέ του Ζωρζ Σερά. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Εμψυχωτές: Μάγδα Παπαδοπετράκη,παιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

 
Δευτέρα 3 Ιουλίου
 
 
10:00 - 12:00: Σημεία των καιρών. Περιγράφουμε την εποχή που ζούμε. Πώς είναι το σχολείο, οι σχέσεις μας, οι φιλίες μας, η οικογένειά μας, η πόλη μας. Αυτά είναι τα σημεία των δικών μας καιρών. Για παιδιά 9 - 15.
 
Εμψυχωτές: Μαρίνα Τζακώστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. Σχολή Επιστημών Αγωγής Παν. Κρήτης.
 

Παρασκευή 7 Ιουλίου
 
 
10:00 - 12:00: Σημεία και τέρατα. Συναντήσεις με όλα τα τέρατα των παραμυθιών και των μύθων. Για όλα τα παιδιά. Εμψυχωτές: Αμάντα Γεραρχάκη, αφηγήτρια.

 
Δευτέρα 10 Ιουλίου
 
 
10:00 - 12:00: Τα σημεία πάνω στο χάρτη. Φτιάχνουμε το υπόμνημα του αγαπημένου μας φανταστικού ή πραγματικού χάρτη. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Παπαδοπετράκη Μάγδα, παιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Τζιράκη Μαριάννα,φιλόλογος, μεταπτυχιακή θεατρολόγος.

 
Παρασκευή 14 Ιουλίου
 
 
10:00 - 12:00: Ζωγραφική με σταγόνες. Στο ατελιέ του Τζάκσον Πόλλοκ. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Εμψυχωτές: Κώστας Χρηστίδης, καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διδάσκων Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνος εκπαιδευτικού τομέα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός, Εικαστικά Εργαστήρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
 

Δευτέρα 17 Ιουλίου
 
 
10:00 - 12:00: Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις. Τα γράμματα από τα ονόματα ηρώων και γνωστών φράσεων από βιβλία παίζουν κυνηγητό σε μια κόλλα χαρτί. Πιάσε τα και δέσε τα για να βρεις το νόημά τους. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Δασκαλάκη Μαρία, Συγγραφέας.
 

Παρασκευή 21 Ιουλίου
 
 
10:00 - 12:00: Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για τον θυμό. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εμψυχωτές: Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός, Εικαστικά Εργαστήρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

 
Παρασκευή 28 Ιουλίου
 
 
10:00 - 12:00: Από σημείο σε σημείο. Ενώνουμε κουκίδες στο χαρτί και φτιάχνουμε εικόνες. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Εμψυχωτές: Μαρία - Σοφία Κουτσουράκη, ζωγράφος ιστορικών, Καραπιδάκη Εμμανουέλα, εκπαιδευτικός.

 
Παρασκευή 4 Αυγούστου
 
 
10:00 - 12:00: Σημεία στίξης. Τα σημεία στίξης παίζουν μαζί μας. Αφήνουν το κείμενο μόνο με τις λέξεις ή μπερδεύουν τις θέσεις τους. Μπορείς να καταλάβεις την ιστορία; Για παιδιά 9 - 12 ετών. Εμψυχωτές: Μαρίνα Τζακώστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. Σχολή Επιστημών Αγωγής Παν. Κρήτης.

 
Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου
 
 
10:00 - 12:00: Οι φάροι σημεία στη θάλασσα. Οι φάροι αφηγούνται ιστορίες τρικυμίας, καταιγίδων, ναυαγίων. Για παιδιά 6 - 12 ετών. Εμψυχωτές: Αμάντα Γεραρχάκη, αφηγήτρια, Μάγδα Παπαδοπετράκη, παιδαγωγός, εμψυχώτρia θεατρικού παιχνιδιού.

 
Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου
 
 
10:00 - 12:00: Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο. Ένα εργαστήρι φιλοσοφίας για το σημαίνον και το σημαινόμενο. Για παιδιά 10 - 12 ετών και έφηβους. Εμψυχωτές: Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, εκπαιδευτικός, Καπνιά Χρυσή, εκπαιδευτικός.

 
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου
 
 
10:00 - 12:00: Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία; Η έννοια της οπτικής γωνίας στη φωτογραφία και στις ιστορίες. Για παιδιά 9 - 12 ετών και έφηβους. Εμψυχωτές: Καπνιά Χρυσή, εκπαιδευτικός, Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, εκπαιδευτικός.

 
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου
 
 
10:00 - 12:00: Γλυκά και αλμυρά σημεία. Φτιάχνουμε μικρές στρογγυλές γλυκές και αλμυρές βούλες για να κεράσουμε τους επισκέπτες γιορτή λήξης της καλοκαιρινής εκστρατείας. Για όλα τα παιδιά.

 
Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου
 
 
10:00 - 14:00: Γιορτή λήξης. Οι περιπέτειες των σημείων αφηγούνται τις ιστορίες τους στους επισκέπτες της βιβλιοθήκης. Για όλα τα παιδιά. Εμψυχωτές: Μαρίνα Τζακώστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. Σχολή Επιστημών Αγωγής Παν. Κρήτης, Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγός, Εικαστικά Εργαστήρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Παιγνιδοκαμώματα: Μάγδα Παπαδοπετράκη, παιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Έλλη Παπαιωάννου, ψυχολόγος, Κοραλία Παλιεράκη, κοινωνιολόγος, δασκάλα Γιόγκα, Τζιράκη Μαριάννα, φιλόλογος, μεταπτυχιακή θεατρολόγος.

Συνεχίζεται η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας απο την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Post Top Ad

.............