Στην Βαυαρία μαθητές του Γυμνασίου Γαζίου μέσω προγράμματος ανταλλαγής - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Στην Βαυαρία μαθητές του Γυμνασίου Γαζίου μέσω προγράμματος ανταλλαγής

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών του Γυμνασίου Γαζίου με Γυμνάσιο της Βαυαρίας, στη Γερμανία. Το πρόγραμμα  « Η Ελλάδα τότε και σήμερα» εκπονείται από το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας  σε συνεργασία με το αυτόνομο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημόσιο ίδρυμα «Παλλάδιον» της Βαυαρίας και έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή μαθητές των δύο χωρών.  Τα παιδιά που συμμετείχαν από τη Γερμανία διδάσκονται  Αρχαία Ελληνικά ως μάθημα επιλογής και οι  Έλληνες μαθητές έχουν με τη σειρά τους επιλέξει τα Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Οι μαθητές από το Γυμνάσιο Donauwörth είχαν επισκεφτεί τον Οκτώβριο του 16 το Γυμνάσιο Γαζίου και τώρα, από 27 Απριλίου έως 4 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε το ταξίδι ανταπόδοσης της επίσκεψης. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από τους μαθητές που είχαν φιλοξενήσει εδώ και οι υπεύθυνες καθηγήτριες Σοφία Γιασσάκη και Κατερίνα Ψαράκη  επίσης έμειναν  σε σπίτια συναδέλφων.
Το πρόγραμμα πλούσιο, περιελάμβανε από ξεναγήσεις σε μεσαιωνικά κάστρα και εκκλησίες στις πόλεις Άουγκσμπουργκ και Νυρεμβέργη, μέχρι και μία επίσκεψη στο εργοστάσιο της AUDI στο Ingolstadt, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παραγωγή αυτοκινήτων από υπερσύγχρονα ρομπότ αλλά και ανθρώπους. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δούνε από κοντά τις πρώτες  «κοινωνικές» κατοικίες του κόσμου στην Fuggerei  στην πόλη Άουγκμπουργκ, που χτίστηκαν τον 16ο αιώνα, όπου μέχρι και σήμερα μένουνε άνθρωποι,  που βρίσκονται σε ανάγκη, έναντι του ποσού των 0,89€  ως ενοίκιο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η περιήγηση στο Μόναχο, όπου είδαν πολλά επιτεύγματα της τεχνολογίας στο Γερμανικό Μουσείο αλλά και αγάλματα της κλασσικής και ελληνιστικής εποχής καθώς και ρωμαϊκά στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Από μία επίσκεψη στη Γερμανία τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει και μία ξενάγηση σε ζυθοποιία.  
Πολύ εντυπωσιακό ήταν και το Rieskratermuseum (Μουσείο Κρατήρα) στην πόλη Nördlingen, όπου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το χρονικό της πτώσης ενός μετεωρίτη πριν από 15.000.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή και να παρατηρήσουν από κοντά ένα κομμάτι πέτρωμα από τη Σελήνη, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη.
Τα οφέλη πολλαπλά, οι εμπειρίες πολλές.  Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι μαθητές του Γυμνασίου Γαζίου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την Γερμανία και τους ανθρώπους της.  Όταν μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα δεν μαθαίνεις μόνο λεξιλόγιο και γραμματική. Μαθαίνεις για έναν άλλο πολιτισμό και για μία άλλη κουλτούρα. Όπως είπε και ο γερμανός ποιητής Friedrich Rückert «Με κάθε γλώσσα που μαθαίνεις ελευθερώνεις μέσα σου ένα πνεύμα δεμένο ως τότε». Αυτό έγινε και τώρα. Μέσα  από μία καινούργια γλώσσα που μαθαίνουν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινότητα των Γερμανών, τις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης τους. Αυτό σίγουρα βοηθάει στην κατανόηση της διαφορετικότητας σε όλα της τα επίπεδα, στον προβληματισμό και εν τέλει οδηγεί στην αυτοβελτίωση του καθενός.
Για το επόμενο σχολικό έτος έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την ανταλλαγή με το Γυμνάσιο Wittelsbacher του Μονάχου. Τα παιδιά από τη Γερμανία θα επισκεφτούν το Γυμνάσιο Γαζίου τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Post Top Ad

.............