Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση του Αποκόρωνα” πραγμαυοποιήθηκε στον Βάμο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την απελευθέρωση του Αποκόρωνα” πραγμαυοποιήθηκε στον Βάμο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την “μεταπολιτευτική Επανάσταση 1895 – 1896 και την απελευθέρωση του Αποκόρωνα” πραγματοποιήθηκε χθες στον Βάμο.
Αρχικά εψάλη  δοξολογία στον κεντρικό καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της κωμόπολης προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υποψήφιος διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Γεώργιος Λιμαντζάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Λιμαντζάκης. Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου κα  Όλγα Γαλάνη.


Με λεπτομέρειες στα ιστορικά γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε ο ομιλητής κ. Γεώργιος Λιμαντζάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ό,τι «συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, στον Βάμο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους γενναίους προγόνους μας και ιδίως σε όσους από αυτούς τόλμησαν να ονειρευτούν και να επιδιώξουν ενεργά – με λόγια, αλλά και έργα – μια καλύτερη ζωή για τον τόπο τους, τους ίδιους και τα παιδιά τους. Με αυτό το μήνυμα θέλω να ξεκινήσω την  ομιλία μου και με αυτό θα ήθελα και να κλείσω. Η Κρήτη υπήρξε ανέκαθεν μια «δύσκολη» επαρχία για τους κατακτητές, τόσο για τους Ενετούς – που την κυβέρνησαν τέσσερις αιώνες – όσο και για τους Οθωμανούς  – που την κυβέρνησαν δυόμιση. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα, η πολιτική και κοινωνική της ζωή υπήρξε ιδιαίτερα ταραχώδης, καθώς η χριστιανική πλειονότητα αγωνιζόταν διαρκώς για τη χειραφέτηση και απόσπαση της από την οθωμανική κυριαρχία…».


Η εκδήλωση τελείωσε με απαγγελία του ποιήματος «Πολιορκία του Βάμου» από τη Στέλλα Παντελάκη σε στίχους του Γιώργη Παντελάκη, Ριζίτικο τραγούδι από τον καλλιτεχνικό όμιλο Αποκορώνου «Ο Αποκόρωνας», κρητικό παραδοσιακό συγκρότημα λύρα – λαγούτο με  κρητικούς χορούς που χόρεψαν για πρώτη φορά παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου έχοντας χοροδιδάσκαλο τον κ. Σήφη Παπασηφάκη και πλούσιο κέρασμα που ακολούθησε προς όλους.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αποκορώνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», η Τοπική Κοινότητα Βάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου «Ο Πρίνος». Το «παρών» έδωσαν η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη, εκπρόσωποι Ενόπλων Δυνάμεων – Σωμάτων Ασφαλείας, ο δήμαρχος Αποκορώνου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, μαθητές και άλλοι.


Post Top Ad

.............