8 Μαίου παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας με εθελοντική αιµοδοσία στην Λότζια απο τις 10 το πρωί - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

8 Μαίου παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας με εθελοντική αιµοδοσία στην Λότζια απο τις 10 το πρωί

Η  εθελοντική αιµοδοσία είναι  μια  προσφορά  στο  συνάνθρωπο. Είναι ένα δώρο που µπορεί να σώσει ζωές, προσφέροντας μια νέα πνοή ζωής σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης ή δοτών επί πληρωμή, μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%.

Η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη στη χώρα μας, αφού το αυξημένο ποσοστό τροχαίων, καθώς και η μεσογειακή αναιμία, μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας. Η Ελλάδα, κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα. Όσον αφορά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στην εθελοντική αιμοδοσία, δυστυχώς, η χώρα μας καταλαμβάνει μια θέση που κάθε άλλο παρά τιμά τους Έλληνες πολίτες. Στην Ελλάδα, μόλις το 52% του συλλεγόµενου αίµατος προέρχεται από εθελοντική αιµοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού  περιβάλλοντος των ασθενών, γεγονός που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίµα προέρχεται κατά 95%-100% από εθελοντές αιµοδότες.
Το 42% του πληθυσμού που δεν δίνει αίμα, θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη, φοβάται και δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας. Ταυτόχρονα, περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν το κάνουν.
Οι σταθερές ετήσιες ανάγκες για αίμα της χώρας ανέρχονται σε 120.000 μονάδες και αφορούν τις ανάγκες για αίμα των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι ανάγκες της χώρας για αίμα κυμαίνονται από 550.000 έως 700.000 κάθε χρόνο.
Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης. Για τους άλλους και για τον εαυτό μας. Με μία αιμοδοσία σώζουμε μέχρι 3 ζωές ενηλίκων ή μέχρι 6 ζωές παιδιών.
Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην εθελοντική αιμοδοσία την Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, Παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας), στο αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου Ηράκλειου (Λότζια), που διοργανώνει το φόρουμ «Οδηγούμε με Ασφάλεια», σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Θαλασσαιμίας Ηρακλείου-Λασιθίου» (Μεσογειακή Αναιμία).
Για περαιτέρω πληροφορίες/διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εκπροσώπους του «Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηρακλείου-Λασιθίου» κ.κ. Τσικριτσάκη Νίκο: 6977299208 και Κόκκινο Νίκο: 6974077993.   
Η συμμετοχή όλων στην προώθηση του μηνύματος «Οδηγούμε με ασφάλεια» είναι αναγκαία.


Post Top Ad

.............