Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΤΑΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΤΑΚΗΣ


Ο Λυράρης Γιάννης Κουφαλιτάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Γούβες του τωρινού δήμου Χερσονήσου στον Νομό Ηρακλείου.
Πρωτοέμαθε λύρα στα 17 του χρόνια .
Ο Λυράρης Γιάννης Κουφαλιτάκης διεύθυνε για 24 χρόνια, . την ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ στην Κρήτη ώς αντιπρόσωπος, ένας ρόλος που χρησιμοποιήθηκε ώς γέφυρα απο τον Γιάννη Κουφαλιτάκη για να αναδείξει ακόμα περισσότερο την Κρητική μουσική και τους κρητικούς καλλιτέχνες - συναδέλφους του στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο.
Για  χρόνια υπήρξε πρόεδρος των Κρητών καλλιτεχνών Κρήτης και μάλιστα κατά την διάρκεια της θητείας του έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον κρατικό σταθμό της ΕΡΑ Ηρακλείου.
Χαρακτηριστικό της ποιότητας και της αγάπης του πρός τους συναδέλφους του ήταν η Διαφήμιση που έκανε στους κρητικούς καλλιτέχνες ώς προς τις βραδυνές εμφανίσεις τους στα τότε νυχτερινά μαγαζιά.
Χαρακτηριστική είναι μια ιστορία που διηγείται.
Την εποχή που δουλεύαμε με τον Αείμνηστο Κωστή Μουντάκη στο κέντρο ΚΑΣΤΡΟ, ένα μεσημέρι περνούσαμε απο τις 3 καμάρες  ο κόσμος και οι κοπελιές που στεκόταν στην πλατεία έσπευσαν να χαιρετήσουν τον Γιάννη Κουφαλιτάκη και να του εκφράσουν τον θαυμασμό του, κατι που τον έκανε να νιώσει αμήχανα δίπλα στον Μεγάλο δάσκαλο Κωστή Μουντάκη.
Κορίτσια είναι ο κύριος Μουντάκης τους είπε.
Τότε ο δάσκαλος γέλασε και είπε... κοπελιές τον λυρατζή κάνω κι εγώ μα δε σιμώνω δοξάρι.
Ολες που σε βλέπουνε τρελαίνονται μα θά ρθει και η σειρά σου.Ο Λυράρης Γιάννης Κουφαλιτάκης έμαθε λύρα την δεκαετία του 1960.
Ενας ξάδερφος της μητέρας του ο Λυράρης απο τις Γούβες Σπανός  υπήρξε η αφορμή να μάθει και να αγαπήσει την λύρα.
όποτε ερχόταν επίσκεψη στο σπίτι τους ο Σπανός έπαιρνε την λύρα στα χέρια του και άρχισε να την γραντζουνάει μέχρι που ξύπνησε μέσα του η φλόγα.
Στον στρατό όμως άκουγε και τον Σκορδαλό και τον Μουντάκη που έπαιζαν εκείνη την εποχή στον Πειραιά και τον επηρέασαν ακόμα περισσότερο.
Οταν απολύθηκε το 1967 απο τον στρατό  πήγε στο καμαράκι Ηρακλείου στο καφενείο του Κίμων Μανουρά όπου  και γνώρισε καλλιτέχνες εκείνης της εποχής.
Ο Λυράρης Γιάννης Κουφαλιτάκης αγάπησε τον κόσμο και τον σεβάστηκε.
Οι Γούβες υπήρξε το χωριό των καλλιτεχνών των λυράρηδων και των καντάδων.
Ο Λυράρης Γιάννης Κουφαλιτάκης διασκέδαζε για χρόνια τον κόσμο και δεδομένου του δικού του κρητικού κέντρου που είχε τον κουφαλίτη.
Δισκογράφισε στην ζωή του και άφησε μεγάλες επιτυχίες στην κρητική μουσική, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας .Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΑΣ