ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΘΗΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΣΟΥΔΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 600 ΧΡΟΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΘΗΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΣΟΥΔΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 600 ΧΡΟΝΙΑ


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη έγιναν σήμερα τα θυρανοίξια του ιστορικού ναου των τριών ιεραρχών στα Αστερούσια όρη της Κρητης του αναστηλωμένου ιστορικού μοναστηριού που λειτουργήθηκε φέτος μετά απο 600 χρονια ανήμερα της γιορτής του και που συνεχίζει την πορεία του.
Τα θυρανοίξια έγιναν από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ Μακαριο παρουσία κλήρου του περιφερειάρχη Κρήτης,εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης,φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για το ιστορικό μοναστήρι του ορθόδοξου μοναχου Ιωσήφ Φιλαγρη στην περιοχή "Λιοσουδι"του οικισμού Καπετανιανων Ηρακλείου το οποίο σύμφωνα με τους ιστορικούς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ορθοδοξία και αποτέλεσε το πρώτο Ελληνικο πανεπιστήμιο – κέντρο φιλοσοφίας – μάθησης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς το 1400 μ.χ κυνηγημένος από το φανατικό καθολικό Λατινικό ιερατείο του Χάνδακα ο Ιωσήφ Φιλάγρης καταφεύγει τα Αστερούσια όρη και ιδρύει την Μόνη των τριών Ιεραρχών.

Εκεί παράλληλα με τα καθήκοντά του διδάσκει Αριστοτέλη ,Πλάτωνα,Ιατρική,Αστρολογία,οπως και αλλους έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των πατέρων της εκκλησίας και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας.

Μάλιστα σήμερα τα συγγράμματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου ενώ έχει ανακοινωθεί ότι στην περιοχή λειτούργησε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο. Από τότε όπως αναφέρεται πέρασαν 600 χρόνια και το μοναστήρι ρήμαξε ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον αείμνηστο καθηγητή Αθαναςιο Παλιούρα όποιος και έφερε στο φως το μοναστήρι.Πέρυσι και φέτος αναστηλώθηκε ο ναός των τριών Ιεραρχων η δε οικοπεδική έκταση που βρίσκεται το μοναστήρι δωρήθηκε στην Μόνη Κουδουμα , από το Μόναχο Ιλαρίωνα Σταματακη.

 

Ο Μητροπολίτης Μακάριος κατά την τελετή των Θυρανοιξιων χαρακτήρισε μεγάλο Θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός την ανακάλυψη - αναστήλωση -και λειτουργία του ναου που παράλληλα αποτέλεσε χώρο παιδείας-φιλοςοφιας.Ο ίδιος αλλα και ο Ηγούμενος της Μονής Κουδουμα όπου ανοίκει ο ναός ευχαρίστησαν Αρχές,Φορείς,Υπηρεσίες και ιδιώτες που βοήθησαν στο όλο έργο,ενω ιδιαίτερη μνεία εγινε στον αποθανόντα καθηγητή-ερευνητή Αθανάσιο Παλιούρα που ανεσκαψε το μοναςτηρι ενω δόθηκε τιμητική πλακέτα στην οικογενεια του.Επιςης απονεμηθηκαν τιμητικές πλακετες στους συντελεςτες για την ανάδειξη και ολοκλήρωση του έργου στους Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη,ΔήμαρχοΓόρτυνας Ν. Σχοιναράκη, συγγραφέα - δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη (επιστημονική ταυτοποίησή),αρχιτέκτονά Ηρακλή Πυργιαννάκη, ΚΓ΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθηγητές Γ Νικολακακη Μ Ταρουδακη (εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρητης) ,Γ Σταματακη λαογράφο - συγγραφέα (υπέδειξε για την ερευνα τον χώρο του μοναστηριου που άνοικε και δωρήθηκε απο την οικογένεια του),κ Κυριακακη (οικονομική ενίσχυση) κ.α
ethnos.gr


Post Top Ad

.............