ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ

 

Εκστρατεία να σωθεί το κτίριο της οδού Ιδομενέως ξεκίνησε στο διαδίκτυο
Ήδη υπογραφές μαζεύουν οι πολίτες του Ηρακλείου προκειμένου να εμποδίσουν την κατεδάφιση του κτιρίου Σαμή Μπέη το οποίος πάντως έχει κριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως επικίνδυνο και πρέπει να κατεδαφιστεί.

Οι πρώτες υπογραφές είναι στο δίκτυο και το κείμενο απευθύνεται στο δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό από τον οποίο ζητούν να παρέμβει.

Μάλιστα αναφέρονται και στο ιστορικό του κτιρίου όπως καταγράφεται στο βιβλίο  της αείμνηστης αρχαιολόγου  Χρυσούλας Τζομπανάκη."Το κτίριο Σαμή Μπέη είναι μεγάλου μεγέθους και ιδιαίτερα σημαντικό κτίσμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Το κονάκι χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσα κάτοψη και αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Το οικοδόμημα είχε κατασκευασθεί σε διαμπερές μεγάλο οικόπεδο, με βάση το σύστημα των πτερύγων. Η δυτική όψη του κτίσματος, η οποία είναι η κύρια όψη, βλέπει προς την οδό Ιδομενέως. Εκεί ανοίγεται το θύρωμα της κυρίας εισόδου ενώ στην ανατολική πλευρά, προς την οδό Αριάδνης, ανοίγεται η δευτερεύουσα είσοδος.Οι πτέρυγες έβλεπαν σε εσωτερικές μεγάλες κατάφυτες αυλές, όπου υπήρχε πηγάδι, χαμάμ, καθώς και διάφορα άλλα βοηθητικά κτίσματα. Το ισόγειο έχει μεγάλους άνετους χώρους και είναι λιθόκτιστο. Ο όροφος όπου υπήρχε η κυρίως κατοικία, είναι ξυλόπηχτος. Το κτίσμα στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της πρόσοψης, με τους δύο διατεταγμένους εν σειρά κλειστούς εξώστες. Τα δύο αυτά σαχνισιά στηρίζονται σε κοιλόκυρτα, ειδικής κατασκευής, ξύλινα φουρούσια, τα οποία καταλήγουν σε ενδιαφέροντα ανάγλυφα κοσμήματα. Τα θυρώματα έχουν παραστάδες και ανώφλια από λαξευμένο πωρόλιθο. Υψηλός πετρόκτιστος αυλότοιχος οριοθετούσε το ακίνητο.".Post Top Ad

.............