ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΓΦΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΧΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΓΦΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΧΟΣΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Μ. Παρασκευή πραγματοποιήτε  σε χωριά και πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας ο στολισμός του Επιταφίου και η περιφορά του σε γειτονιές. Και φέτος στο χωριό Μοχός του Νομού Ηρακλείου οι γυναίκες του οικισμού έχουν φροντίσει για το στολισμό του Επιταφίου με διάφορα χρωματιστά γαρύφαλλα, και άλλα λουλούδια .Μετά την λειτουργία οι πιστοί ξεκινούν την περιφορά του επιταφίου σε δρόμους του χωριού με το σημαντήρι να ενναλάσουν κάτοικοι στην αρχή της πομπής ο επιτάφιος περνάει απο τα στενά του χψριού όπου συγχωριανοί βγαίουν έξω στις αυλές των σπιτιών τους και περνούν κάτω απο τον επιτάφιο. Για τους πιστούς είναι μια μυσταγωγική τελετή θρήνου και πένθους, που φέρει την υπόσχεση της Ανάστασης. Για τους μη πιστούς είναι ένα όμορφο έθιμο της ελληνοχριστιανικής παράδοσης.  Μετά ο ιερέας επιστρέφει στην κεντρική πύλη της Εκκλησίας, την προς Ανατολάς, όπου τη βρίσκει  κλεισμένη.  Πίσω από την θύρα βρίσκεται συνήθως αναγνώστης ή επίτροπος ή πιστός και ακολουθεί η εξής στιχομυθία.
ἱερεὺς: Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: Τίς (ποιός)ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ. Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: Τίς ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.

Στη συνέχει ανοίγουν οι θύρες και εισέρχεται ο ιερέας με την ανάσταση και τους πιστούς για να τελέσει την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Οι κλεισμένες θύρες που ανοίγουν, σε μερικές ενορίες με  βίαιη είσοδο από τον ιερέα, συμβολίζουν τις  πύλες του Άδη που συντρίφθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου όπως φαίνεται στην εικόνα της εις Αδου Κάθοδο. 
 

 

  


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............