Ο Σύλλογος Φίλων Τέχνης Αρχανών, ο Σύλλογος Φίλων Ιατρείου Αρχανών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχανών "Αναγέννηση", υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Βαγγελιώς Καρακατσάνη "Στη ρίζα του αετού".
Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τρίτη 9 Φλεβάρη,  στις 18:30, στο ΚΑΠΗ Αρχανών.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
-Φρόσω Μαρκοδημητράκη, ψυχολόγος, υπεύθυνη του ξενώνα "Αλκυονίδα"
-Ευγενία Χουρδάκη, ψυχίατρος, Υπεύθυνη του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζέλειου
-Γαρεδάκη Εύη, υπεύθυνη τύπου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΙΙΣΠΕ Μίτος

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Δραβίδες -Αντώνης Φραγκιαδάκης και Λίλα Κατσούνα-.


Έγραψαν για το βιβλίο:
«Η συγγραφέας περιγράφει με μαεστρία δύσκολες καταστάσεις με μια μοναδική ευαισθησία, ευελιξία και αισιοδοξία. Ερευνά τον άνθρωπο και το ψυχισμό του, δοκιμάζει τις αντοχές του, ενώ με την τελική έκβαση ισορροπεί, κοινωνώντας με κάθε αναγνώστη το μήνυμα πως Διέξοδος Υπάρχει σε κάθε τούνελ της ζωής.
Η συγγραφέας περιγράφει με μαεστρία δύσκολες καταστάσεις με μια μοναδική ευαισθησία, ευελιξία και αισιοδοξία. Ερευνά τον άνθρωπο και το ψυχισμό του, δοκιμάζει τις αντοχές του, ενώ με την τελική έκβαση ισορροπεί, κοινωνώντας με κάθε αναγνώστη το μήνυμα πως Διέξοδος Υπάρχει σε κάθε τούνελ της ζωής.
Ο σύντομος τίτλος του βιβλίου είναι προσημαντικός και προδηλωτικός Εισάγει στους πρωταγωνιστές και στο θέμα, που αποτελεί μυστήριο ζωής. »
Άννα Τριχοπούλου
Δρ Κοινωνιολογίας, Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

“Το βιβλίο αυτό μας βοηθά μέσα από τη ζωή του Μανολιού  να ξετυλίξουμε το μύθο της ψυχικής νόσου, να προβληματιστούμε και να συναισθανθούμε το μέγεθος από τις συνέπειες του στίγματος και να αναρρωτηθούμε ποιο λιθαράκι θα μπορούσαμε εμείς  να βάλουμε στην καταπολέμηση του. Η συγγραφέας στο τέλος γενναιόδωρα μας επιτρέπει να επεκτείνουμε μόνοι μας την ιστορία, προσκαλώντας και προκαλώντας μας να συμμετάσχουμε  ακόμα πιο ενεργά, με το να φανταστούμε ο καθένας μόνος τη δική του συνέχεια στην μελλοντική ζωή του Μανολιού κι έτσι  ουσιαστικά να  ξανακοιτάξουμε τη δική μας μοναχική πορεία στη ζωή και να αναθεωρήσουμε δικές μας στάσεις και συμπεριφορές.   Και μέσα  από ένα εσωτερικό διάλογο, με αντίστοιχες εσωτερικευμένες διεργασίες να οδηγηθούμε στη λύτρωση από τους δικούς μας προβληματισμούς - θηρία.”
Ευγενία Χουρδάκη
Ψυχίατρος, Υπεύθυνη του ψυχιατρικού τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη ζει στις Αρχάνες κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι Αρχιτέκτων Τοπίου ΤΕ και πρόεδρος του Σωματείου ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση». Εργάστηκε και ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση από τα φοιτητικά της χρόνια και διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Μανολιός, μια αινιγματική φυσιογνωμία, διεισδύει στους λαβύρινθους της ψυχής, ψάχνοντας την άκρη του μίτου, υπό την απειλή του Μινώταυρου.
Θα σου δείξει πως μπορείς να βγεις.
Η ζωή ενός ανήσυχου νέου όπως τη φαντάστηκα, με τα σκαμπανεβάσματα, την εσωτερική διαπάλη και τις έριδες που τη συνοδεύουν, έως ότου κατακτήσει τις ατομικές του ισορροπίες και γαληνέψει.
Αυτή είναι η μαγεία του ταξιδιού, καβαφική ή όχι. Κι όταν θα φτάνεις στο τέλος, θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι μιας και «...δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε πολλοί αλλά σκόρπιοι».
Μια κραυγή ενάντια στο κοινωνικό στίγμα για την ψυχική νόσο και στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ψυχικά πασχόντων. Ένα ράπισμα ενάντια στην περιφρόνηση και την αμφιθυμία, στη μοναξιά  και την παραμέληση, στην εκμετάλλευση και την κακοήθεια, στην απομόνωση και την υποτίμηση των οικογενειών των ψυχικά ασθενών.