ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Πλήθος πιστών σπεύδουν απο το μεσημέρι της Τρίτης στον ιερό ναό του Αγιού Ιωάννου και Νίκωνος του μετανωείτε στον καρτερό Ηρακλείου να προσκυνήσουν την εικόντα της παναγίας Σουμελά που βρίσκεται στο Ηράκλειο, και έφτασε με ειδική πτήση και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.
Ο κόσμος που φτάνει στον Ιερό Ναό όπου βρίσκεται η εικόνα, συγκινημένος προσκυνάει στη χάρη της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο των απανταχού Ελλήνων του Πόντου.
Η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και μετά τον θάνατό του, μεταφέρθηκε από τον μαθητή του Ανανία, από την Θήβα στην Αθήνα και τοποθετήθηκε αρχικά στον Παρθενώνα που είχε εν τω μεταξύ μεταβληθεί σε χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια στον νεόκτιστο ναό της Μεγάλης Παναγίας στη στοά του Αδριανού, στην Αθήνα και ονομάσθηκε «Παναγία η Αθηνιώτισσα».

Δύο μοναχοί, οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος, γύρω στο 386 μ.Χ., ίδρυσαν στο όρος Μελά την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, εγκατέστησαν τη θαυματουργή -ακόμα και για τους Σουλτάνους- εικόνα που την επισκέφτηκαν και την προσκύνησαν (Βαγιαζήτ, Σελίμ, Μουράτ) και έδωσαν δώρα και εξέδωσαν φιρμάνια προστασίας της Μονής.
Την εικόνα έκρυψαν το 1923 οι μοναχοί Ιερεμίας και Αμβρόσιος όταν εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους και όταν αποκαταστάθηκαν το 1931 οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, επετράπη στον Αμβρόσιο να μεταβεί και να την φέρει μαζί με άλλα δύο σημαντικά κειμήλια της Ορθοδοξίας στην Αθήνα και τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο.

Είκοσι χρόνια μετά την ανέγερση της νέας Μονής Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, μεταφέρθηκε τότε και η εικόνα στη φυσική της θέση.
(φωτογραφίες-image-services)

Post Top Ad

.............