Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΝΟΣ

Στην ορεινή πανέμορφη Αση – Γωνιά, το χωριό με την ιστορία και τους αγώνες που τιμά την παράδοση τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα περασμένων χρόνων, αναβίωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο παλιός κρητικός γάμος σε αναπαράσταση που διοργάνωσε ο Δήμος Αποκορώνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αση -Γωνιάς ο “Αγιος Γεώργιος” και με τη συμμετοχή καλλιτεχνών παραδοσιακής μουσικής, χορευτικών συγκροτημάτων και παρέας ριζιτών.


 Η γαμήλια πομπή ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού με άλογα και καβαλάρηδες έχοντας προπομπό έναν παραδοσιακά ντυμένο κάτοικο του χωριού να κρατά τη σημαία του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ πίσω του ερχόταν οι οργανοπαίκτες με λαούτα και λύρα που έπαιζαν μουσική, οι ριζίτες που τραγουδούσαν  και εκατοντάδες… καλεσμένοι – επισκέπτες που ακολουθούσαν. Μέσα σε αυτή τη συγκινητική πομπή που σε γύρναγε στις παλιές όμορφες εποχές του χωριού συμμετείχε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος συνοδευόμενος από άλλους ιερείς και τον δήμαρχο Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη, ενώ σε ενδιάμεσες αποστάσεις και έξω από τα σπίτια του γαμπρού και της νύφης κερνούσαν τσικουδιά, παξιμάδια, φιστίκια, βραστό κρέας, κρασί, μέχρι που κατέληξαν στη μικρή παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του μεθυστή για να τελεστεί το υποτιθέμενο Μυστήριο του γάμου. Στον ρόλο του γαμπρού ήταν ο Στυλιανός Φαλιέρος, της νύφης η Μαρίνα Σκουτέλα, του παπά ο Αντώνης Κοτσιφάκης και του κουμπάρου ο Βαγγέλης Μπικάκης, που εξέπληξαν τους πάντες. Ακολούθησε ο χαιρετισμός με ευχές των… καλεσμένων και τα χαρίσματα στους νεονύμφους για ν’ αρχίσει το πρώτο γλέντι με χορό στον αύλειο της εκκλησίας, ενώ αμέσως μετά συνεχίστηκε στην πλατεία των εκδηλώσεων “Ποτιστήρι” που υπήρχε μεγάλη περιποίηση για όλους με ποσότητα αγνών κρεάτων από κατσίκια της περιοχής, νόστιμο πιλάφι, το φημισμένο κρασί της Αση – Γωνιάς και πολλά άλλα.
O δήμαρχος Αποκορώνου o κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης έδωσε το “παρών” με τους αντιδημάρχους και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους για να μας πει τα εξής: «Η “καρδιά” της παράδοσης χτυπά απόψε εδώ στην ψυχή του Αποκόρωνα, στην Αση -Γωνιά με την αναβίωση του κρητικού γάμου σε αναπαράσταση» για να συνεχίσει, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από τα παλιά» και «πως λαός που ξεχνά την παράδοσή του είναι λαός χωρίς μέλλον» καταλήγοντας ότι «ο Αποκόρωνας έχει ταυτότητα γιατί είναι ένας τόπος ξεχωριστός και θέλουμε να αναδείξουμε αυτά τα προτερήματα και να τα εκπέμψουμε όχι μόνο πέρα απ’ τα Χανιά και πέρα από την Κρήτη, αλλά να αγκαλιάσουν όλη την Ελλάδα». Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και ο κουμπάρος του ζεύγους κ. Στέλιος Νικολακάκης και Βαγγέλης Μπικάκης με δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον κόσμο που τίμησε την εκδήλωση – αναπαράσταση του κρητικού γάμου όπως γινόταν παλιά στην Αση – Γωνιά καθώς και τη Δημοτική Αρχή του Αποκόρωνα για την υποστήριξή της, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά κάνουμε αναπαράσταση αυτού του παλαιού εθίμου και ευχόμαστε σε όλους να περάσουν καλά στο χωριό μας».
Ευχάριστη έκπληξη στην εκδήλωση θεωρήθηκε η παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου ο οποίος δήλωσε: «Ελαβα μέρος με πολύ χαρά στην αναπαράσταση του γάμου που γίνεται εδώ στην Αση – Γωνιά. Ξέρω ότι είναι κάτι το πολύ σημαντικό γιατί μας επαναφέρει στις ρίζες μας και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά ποιοι είμαστε και να μη χάνουμε τον δρόμο μας».


Post Top Ad

.............