ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΙ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ

Η απονομή βραβείων στους διακριθέντες του Παγκρήτιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Μαντινάδας – Ρίμας και Ριζίτικου με θέμα: “Οι Δροσουλίτες”, που είχε προκηρύξει ο Σύλλογος Στιχουργών Ν. Χανίων σε συνεργασία με τον Δήμο Σφακίων, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Φραγκοκάστελο, παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Ζερβού, του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου, μέσα στον χώρο του Φραγκοκάστελου, με κεντρικό ομιλητή τον Κανάκη Γερωνυμάκη, στιχουργό, συγγραφέα, λαογράφο και επίτιμο μέλος του Συλλόγου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά και σε μαρτυρίες ανθρώπων, που είχαν την τύχη να δουν τον θρύλο, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός και ο Θανάσης Πατεράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών, ενώ 27 συνολικά διακριθέντες απ’ όλες τις περιοχές της Κρήτης, διάβασαν τα έργα τους και παρέλαβαν τα βραβεία τους, τα οποία συνόδευαν βιβλία, ως έπαθλα, προσφορά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, της Ενωσης Σφακιανών Ν. Χανίων, του Συλλόγου Προβολής Κισάμου “Η ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ”, μελών του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων, της αλυσίδας βιβλιοπωλείων ΚΛΑΨΙΝΑΚΗ από το Ρέθυμνο, του εκδοτικού οίκου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ από την Αθήνα αλλά και πολλών άλλων μεμονωμένων στιχουργών απ’ όλη τη Κρήτη.


Κρητικούς χορούς χόρεψε ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “Τα Σφακιά”, ενώ Ριζίτικο τραγούδι απέδωσε η νεοσύστατη ομάδα Σφακιανών, που απαρτίζεται από νέα παιδιά κυρίως, με υπεύθυνο της χορωδίας τον κ. Θοδωρή Γιαννουλάκη.
Τη μουσική κάλυψη της εκδήλωσης είχε αναλάβει το Κρητικό συγκρότημα του Ανδρέα Λιλικάκη, ο οποίος είναι από τους μοναδικούς καλλιτέχνες, που έχει γράψει και μελοποιήσει τραγούδι για τους Δροσουλίτες, μέλος και ο ίδιος του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων, πλαισιωμένος από τους καταξιωμένους δεξιοτέχνες του λαγούτου, Γιάννη Φουντουλάκη και Γιάννη Παυλάκη από το Ρέθυμνο.
Τέλος, πλούσιο γεύμα παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων για όλους τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης.

Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικές από τις βραβευμένες μαντινάδες του διαγωνισμού.

Να ‘μουν στο Φραγκοκάστελο, τον Μάη, Δροσουλίτης,
να αναβαστώ στον ώμο μου, τη Λευτεριά τση Κρήτης.
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΘΟΥΣΑΚΗ – ΧΑΝΙΑ)

Αδούλωτες ψυχές νεκρών, που δεν γνωρίσαν ήττες
εις στα Σφακιά χαράματα, γίνονται Δροσουλίτες.
(ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ – ΧΑΝΙΑ)

Όσο υπάρχει ουρανός, θάλασσα, γη κι αέρας,
οι Δροσουλίτες θα ’ρχονται στο χάραμα τση μέρας.
(ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΥΤΣΑΚΗ –
ΑΝΤΙΣΚΑΡΙ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ – ΜΕΣΣΑΡΑΣ)

Κι αποθαμένος θα ’ρχομαι ωσάν τον Δροσουλίτη,
να σκύφτω και να προσκυνώ τα χώματά σου Κρήτη.
(ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΗΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ – ΧΑΝΙΑ)

Για Λευτεριά και για τιμή, έπεσες Δροσουλίτη
κι εδά ’ρχεσαι και τη θωρείς ελεύθερη την Κρήτη.
(ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ –
ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ)
Post Top Ad

.............