ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σε γενικές γραμμές, η Κρήτη είναι μία «όαση» για οικονομικές διακοπές μέσα στη γενική ακρίβεια. Οποια εποχή, μπορείτε να βρείτε πολύ καλές τιμές στα καταλύματα και στην εστίαση. Επειδή λοιπόν το Πάσχα πλησιάζει σάς προτείνω τον Αγιο Νικόλαο και την γύρω περιοχή που κι αυτή δεν υπολείπεται σε χάρη.Ο Αγιος Νικόλαος είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. H πόλη έχει 10.000 κατοίκους, ενώ όλος ο δήμος ακριβώς τους διπλάσιους.Η ονομασία οφείλεται στον μικρό ναό του Αγίου Νικολάου του 8ου ή του 9ου αιώνα που βρίσκεται στη μικρή χερσόνησο απέναντι από το Minos Beach. Ιστορικά στοιχεία υπάρχουν από τον 13ο αιώνα. Οταν ο Γενοβέζος Ερρίκος Πεσκατόρε κατέλαβε την Κρήτη έκτισε στον λόφο που βρίσκεται σήμερα η Νομαρχία ένα φρούριο που το ονόμασε Mirabello λόγω της θέας που είχε σε όλο τον κόλπο. Από τότε καθιερώθηκε αυτή η ονομασία, που οι Κρητικοί έκαναν Μεραμπέλο όχι μόνο για το φρούριο αλλά και για όλη την επαρχία και τον Κόλπο. Οταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους η πόλη ερήμωσε. Στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας μερικοί Κριτσώτες και Σφακιανοί έφτιαξαν έναν μικρό οικισμό, επειδή το λιμάνι χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο των χαρουπιών. Το λιμάνι και ο οικισμός αργότερα, μέχρι και τις μέρες μας σχεδόν, αναφερόταν ως «Μαντράκι».Χριστός Ανέστη στη λίμνη
Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η λίμνη της που μέσω ενός στενού διαύλου που ανοίχτηκε το 1870 επικοινωνεί με τη θάλασσα. Ονομάζεται Βουλισμένη ή Βρωμόλιμνη, έχει κυκλικό σχήμα και διάμετρο 137 μ. H λαϊκή φαντασία ήθελε τη λίμνη αυτή άπατη, αλλά ο Εγγλέζος Spratt (Travels and Researches in Crete) την βυθομέτρησε το 1853 και βρήκε πως το βάθος της είναι 64 μέτρα. Σε μια πρόσφατη έρευνα που έκαναν δύτες βρέθηκαν φορτηγά και στρατιωτικό υλικό που οι Γερμανοί πέταξαν στη λίμνη, όταν εγκατέλειπαν την Κρήτη.


Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» γύρω από τη λίμνη συγκεντρώνονται οι Επιτάφιοι όλων των ενοριών και οι κάτοικοι της πόλης για το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα. Το ομοίωμα του Ιούδα βρίσκεται σε μία σχεδία στο κέντρο της λίμνης, ενώ από ένα ψηλό σημείο δίπλα στη λίμνη κατεβαίνει η φλόγα που του βάζει φωτιά εν μέσω ομοβροντιών πυροτεχνημάτων και δυναμίτη.
Απέναντι ακριβώς από την πόλη βρίσκονται δύο νησάκια. Το μεγαλύτερο, που ονομάζεται των Αγίων Πάντων από το ομώνυμο εκκλησάκι, είναι καταφύγιο και εκτροφείο αιγάγρων (κρι-κρι).


ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
           ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Post Top Ad

.............