Με σεμνότητα και κατά την εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1ης Φεβρουαρίου, ο Αγιασμός της έναρξης λειτουργίας του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, συμπαραστατούμενο από τόν Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Μεθόδιο Βερνιδάκη καί πολλούς κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης:


"Μετά το πέρας της τελετής του Αγιασμού, ο κ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Μουσείου καλωσόρισε τους παρισταμένους και έδωσε τον λόγο στην Αρχαιολόγο κ. Β. Συθιακάκη, Προϊσταμένη της 13ης Ε.Β.Α., η οποία είχε την ευθύνη καί την επίβλεψη του όλου έργου, καθώς και την οργάνωση της σημερινής τελετής έναρξης λειτουργίας.

Η κ. Συθιακάκη αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ταυτότητα του κτιρίου, στήν πορεία των εργασιών για την αναστύλωση του Μουσείου, από το έτος 2007 έως και το τέλος του έτους 2014, που ολοκληρώθηκαν τα έργα και υλοποιήθηκαν όλες οι μελέτες, καθώς ευχαρίστησε προσωπικά και ονομαστικά όλους όσους εργάσθηκαν, βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν ποικιλοτρόπως στην πορεία των εργασιών.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση ενός ακόμη έργου του ΕΣΠΑ και δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στο ποικίλο πολιτισμικό, ποιμαντικό καί προνοιακό έργο της Τοπικής Εκκλησίας.

Ακολούθως, στο χαιρετισμό του ο κ. Βασίλειος Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάσθηκαν για το έργο αυτό και τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι συμπαραστάτης στην προβολή καί ανάδειξη του Μουσείου.

 


Τέλος, τόν λόγο έλαβε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και ευφροσύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, για τό «αποψινό μεγάλο δώρο» καί γι’ αυτή τήν «ιστορική», όπως σημείωσε, ημέρα, κατά τήν οποία, μετά από τήν παρέλευση επτά ετών, το Μουσείο ανοίγει και πάλι τις πύλες του και προσκαλεί όλους τους επισκέπτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, να γευθούν τον πλούτο της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Παράδοσης. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμαρχο Ηρακλείου, την Δρ. Λίνα Μενδώνη, Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίως δε πρός την Προϊσταμένη κ. Συθιακάκη, για όλους τούς κόπους και τους μόχθους, μέχρι την ολοκλήρωση και υλοποίηση του έργου.

Μετά από την καταληκτήρια προσλαλιά του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου, η Προϊσταμένη της 13ης Ε.Β.Α. ξενάγησε στα εκθέματα του Μουσείου τους επισήμους, τό Διοικητικό Συμβούλιο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και όλους τους παρισταμένους, οι οποίοι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την ομορφιά και αρτιότητα του Μουσείου.

Σημειώνεται, ότι τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν με τη δέουσα λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή στους επόμενους μήνες".