Στο φιλόξενο χώρο γνωστού βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας έγινε η επίσημη παρουσίαση του soundtrack Μια Οικογενειακή Υπόθεση του ομώνυμου μουσικού ντοκιμαντέρ για την οικογένεια Ξυλούρη που προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Πρόκειται για μία συλλογή από live εκτελέσεις και πρωτότυπες ηχογραφήσεις του Ψαραντώνη, του Ψαρογιώργη και της οικογένειάς του, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας.

Στην εκδήλωση με παρουσιάστρια την σκηνοθέτη της ταινίας Αγγελική Αριστομενοπούλου, παρέστησαν εκπρόσωποι Κρητικών Ενώσεων και Συλλόγων, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί καθώς και φίλοι της ταινίας.
"Η μουσική της ταινίας και ο τρόπος που την αποδίδουν οι πρωταγωνιστές της είναι συγκλονιστικός" ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, Γιώργος Μαριδάκης, προσθέτοντας ότι η ταινία δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχει η μουσική για την οικογένεια Ξυλούρη αλλά και για όλους τους Κρητικούς. "Η Παγκρήτιος Ένωσις και εγώ προσωπικά είμαστε πάντα κοντά στις πρωτοβουλίες που προβάλουν τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, και ιδιαίτερα την μουσική μας παράδοση και κουλτούρα", συμπλήρωσε ο κ. Μαριδάκης.Ο Βασίλειος Κονιός, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανωγειανών της Αθήνας τόνισε εκ μέρους των Ανωγειανών "πόσο περήφανοι και τυχεροί είμαστε που η οικογένεια αυτή είναι γέννημα-θρέμμα του χωριού μας και που μέσα από την εξαιρετική μουσική της παράδοση, τιμά την καταγωγή της και μας εκπροσωπεί επάξια στην ελληνική και διεθνή μουσική σκήνή. Τους ευχαριστούμε πολύ για την μεγάλη προσφορά τους στον πολιτισμό του τόπου μας."

 Ο πρόεδρος του Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, Σπύρος Φακιδάρης αναφέρθηκε στην μεγάλη παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης και στο μεγάλο ταλέντο του Ψαραντώνη που αναδεικνύει και προβάλλει την κρητική μουσική παράδοση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Παρουσιάζοντας το soundtrack, η σκηνοθέτης της ταινίας Αγγελική Αριστομενοπούλου αναφέρθηκε στην ιδέα να κυκλοφορήσει παράλληλα με την ταινία και η μουσική της ταινίας σε δίσκο, αξιοποιώντας έτσι ένα πλούσιο και πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε από ηχογραφήσεις και ζωντανές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια δύο και πλέον χρόνων γυρισμάτων για την ταινία. Η σκηνοθέτης ανέφερε ότι το soundtrack αποτυπώνει ηχητικά μαγικές στιγμές που η ίδια και το συνεργείο βίωσαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, συμπληρώνοντας ότι ο δίσκος αυτός αποτελεί ένα κομμάτι της ζωντανής μουσικής παράδοσης της Κρήτης.

 Τα 11 επιλεγμένα κομμάτια του soundtrack ηχογραφήθηκαν στην Κρήτη και στην Αυστραλία και περιλαμβάνουν παραδοσιακά κρητικά τραγούδια σε νέες εκτελέσεις από τον Ψαραντώνη και τον Ψαρογιώργη, συνεργασίες με τον γνωστό αυστραλό ντράμερ των Dirty Three, Τζιμ Ουάιτ, μοναδικές εκτελέσεις της νέας γενιάς Ξυλούρη -του Νίκου, του Αντώνη και της δεκαεπτάχρονης Απολλωνίας Ξυλούρη- καθώς και πρωτότυπες ηχογραφήσεις με φίλους μουσικούς και συγγενείς της οικογένειας στην Κρήτη και την Αυστραλία.Η ταινία προβάλλεται ήδη και στην Κρήτη από τις 15 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Από 22 Ιανουαρίου ξεκινούν οι προβολές στο Ρέθυμνο. Από τις 22 Ιανουαρίου ξεκινά και η προβολή της ταινίας στον Πειραιά. Στις 29 Ιανουαρίου η ταινία προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Η διανομή στην Ευρώπη ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου, με πρεμιέρα στη Γαλλία.