ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ TALENT SHOWS Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ TALENT SHOWS Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Αντίθετος με τη συμμετοχή παιδιών σε talent shows εμφανίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος εκτιμά, πως εκμεταλλεύονται τα παιδιά για την τηλεθέαση και το κέρδος.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την έναρξη της νέας τηλεοπτικής περιόδου και στο πλαίσιο αρμοδιότητάς του ως Συνήγορος του Παιδιού εντείνει τη συνεργασία του με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την προστασία των ανηλίκων.
Η συµµετοχή των παιδιών σε ψυχαγωγικές εκποµπές, reality και talent shows, διαγωνισµούς, κλπ, είναι προβληµατική.
Ο προβληµατισµός αυτός είναι έντονος, όταν τα παιδιά, ιδίως στην ευαίσθητη ηλικία πριν την συµπλήρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συµµετέχουν σε τηλεοπτικά προγράµµατα και διαγωνισµούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες. Γίνονται έτσι συχνά «αναλώσιµες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» και µπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισµών, κρίσεων, επιτροπών, συνεντεύξεων, κλπ, µιµούµενα πρότυπα και συµπεριφορές ενηλίκων, προκειµένου να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η χρήση των παιδιών προς συγκίνηση του ενήλικου κοινού και αύξηση της τηλεθέασης και του κέρδους που αυτή αποφέρει, µπορεί να συνιστά µια µορφή εκµετάλλευσης και να επιτρέπει στρέβλωση της εικόνας της παιδικότητας και

αλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας αυτής, όπως ο αυθορµητισµός και το παιγνίδι, καθώς τα παιδιά καλούνται συχνά να συµµετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη ωρίµανσή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Συνήγορο, παρότι για τη συμμετοχή σε αυτές τις εκπομπές υπάρχει η γονική συναίνεση, συχνά υφίσταται ένα σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας, καθώς το κίνητρο της δημοσιότητας και της ενδεχόμενης νίκης σε έναν διαγωνισμό ωθεί πολλούς γονείς να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενδεχόμενες συνέπειες. Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες διεθνώς, τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλέσουν ψυχική και σωματική εξάντληση, διαταραχή του συνήθους ρυθμού ζωής των παιδιών και της ψυχικής τους ισορροπίας, παρενόχληση και εμπαιγμό από το περιβάλλον τους, λόγω της αναγνωρισιμότητας που αυτά αποκτούν, στρες από τη διαδικασία κρίσεων και βαθμολογιών και δημόσια έκθεση των παιδιών, χωρίς την κατάλληλη στήριξή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............