ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ξεκινά.

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ - ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ


Εικόνες από ένα  ιστορικό χώρο που σε λίγο θα είναι παρελθόν………..


Εικόνες από ένα χώρο των βιβλίων και του πολιτισμού που σε λίγο καιρό θα είναι παρελθόν μετά τη μεταφορά της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου στο νέο της κτίριο προσπαθεί να αποτυπώσει ο φωτογραφικός φακός για να μην ξεχαστούν  από τους πολίτες του Ηρακλείου.

Παρά τη στενότητα του χώρου, η ιστορικότητα του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο μεγάλος αριθμός των βιβλίων που καλούν τον κάθε αναγνώστη να τα διαβάσει  και να τα συντροφεύσει για να μη μένουν μόνα τους και ξεχασμένα στα ράφια συγκλονίζει τον επισκέπτη.
Ένα ιστορικό, νεοκλασικό κτίριο σε γειτονιά με έντονα σημάδια του αριστοκρατικού παρελθόντος της, συνδεδεμένη με την πλούσια ιστορία του Μεγάλου Κάστρου.Στις αρχές του 20ου αιώνα στο βόρειο μισό του κτιρίου που στεγάζεται τώρα μέρος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, κατοικούσε ο υποθηκοφύλακας Ηρακλείου, ο Μύρων Φλαμπουριάρης με τη σύζυγό του κ. Τούλα.  Στη διάρκεια της Κατοχής  σύμφωνα με μαρτυρίες το συγκρότημα αυτό το κατέλαβαν οι Γερμανοί και φιλοξένησαν ελαφρές υγειονομικές μονάδες, οδοντιατρείο, αναρρωτήριο. Προς το τέλος της παραμονής τους, το νότιο τμήμα το μετέτρεψαν σε αποθήκες αναλώσιμων υλικών, όπως καυσόξυλα, τρόφιμα, ιματισμό. Στην πίσω αυλή, μεταξύ κτιρίου και εκκλησίας, οι Γερμανοί είχαν κατασκευάσει ένα καταφύγιο.
Στο ανώγειο του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται η Βικελαία, έμεινε ο τότε υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Στάμος Γλύκας με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και τα παιδιά τους, το Γιάννη, τη Ρένα και τη Μάρω. Και αυτό ήταν φυσικό αφού η Παιδαγωγική Ακαδημία στεγαζόταν στην ίδια γειτονιά εκεί που σήμερα είναι το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Στο ισόγειο εκεί που σήμερα βρίσκεται το τμήμα εφημερίδων και περιοδικών, έμεινε η δασκάλα Ελευθερία Λιναρδάκη με την αδελφή της και επίσης η δασκάλα Γαρυφαλιά Αλέξη. Στο σημερινό παιδικό και δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης, ζούσε η οικογένεια Χαραλαμπίδη με τα παιδιά τους τον Αποστόλη, το Νίκο και την Καίτη και στο ανώγειο ο εφοριακός Ανδροκλής Χαλκιαδάκης με τη σύζυγό του τη Μαίρη.
Ένα κτίριο ιστορικό, κτίριο που το κατοικούσαν κυρίως πνευματικοί άνθρωποι και εκπαιδευτικοί, κτίριο που γνωρίζει καλά τα βιβλία συνεχίζει την ιστορική διαδρομή του μέσα στο χρόνο για να δούμε πώς;ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
             ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Post Top Ad

.............