ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης», στα πλαίσια του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών και της δράσης cine-Μαθήματα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τον Δήμου Χανίων, τον Δήμου Πλατανιά, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και την συνεργασία του Παραρτήματος Χανίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και του Περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών  διοργανώνουν μια συνάντηση για την Τέχνη και την Επιστήμ


Ερωτήματα όπως :
Πόσο πουλάει η επιστήμη σήμερα ;
Τι αγοράζει η Τέχνη από την επιστήμη;
Μιλούν επιστημονικά οι δημοσιογράφοι;
Εκλαΐκευση της Επιστήμης, μύθοι και πραγματικότητες !
Θα αποτελέσουν το επίκεντρο μιας διαδραστικής συνάντησης
Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 10:30 πμ, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης συναντά μαθητές και καθηγητές και συζητά για την εμπειρία από την ομάδα «Θαλής και Φίλοι»
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση θα παρουσιαστεί η εμπειρία  της Λέσχη Ανάγνωσης Μουσικού Σχολείου Πειραιά και της Λέσχες Ανάγνωσης  Μαθηματικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου Σούδας εργασίας που δουλεύουν ταυτόχρονα το βιβλίο  - Ο Μέτοικος και η Συμμετρία – του Τεύκρου Μιχαηλίδη.
12:00 Τέχνη, Επιστήμη και δημόσιος Λόγος
Με αφορμή το βιβλίο  «Το Φάντασμα της Όπερας»  του Στέφανου Τραχανά
Και το βιβλίο «Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά» του Τεύκρου Μιχαηλίδη
Συζητάμε για την Τέχνη, την Επιστήμη και τον Δημόσιο Λόγο
Την συζήτηση θα προκαλέσουν οι :
Τεύκρος Μιχαηλίδης, καθηγητής μαθηματικών – συγγραφέας
Στέφανος Τραχανάς,  καθηγητής φυσικής, Πρόεδρος Εκδοτικής Επιτροπής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, συγγραφέας
Αντώνης Σκαμνάκης, επίκουρος καθηγητής Δημοσιογραφίας
H Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο.
Τα δυο βιβλία τα οποία θα αποτελέσουν και το έναυσμα της συνάντησης αποτελούν τα πρόσφατα πονέματα των  Στέφανου Τραχανά («Το Φάντασμα της Όπερας» Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και του Τεύκρου Μιχαηλίδη («Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά» Εκδ Πατάκης) και έχουν κερδίσει το αναγνωστικό κοινό με την γλαφυρότητα αλλά και την οξυδέρκεια με την οποία πραγματεύονται τα θέματα τους.
Ο καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής  των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανος Τραχανάς μέσα από «Το Φάντασμα της όπερας»
παρουσιάζει τις αναζητήσεις της σύγχρονης επιστήμης και της εξηγητικής της δύναμης, στη συνέχεια επικεντρώνεται στις ρίζες του φαινομένου επιστήμη, όχι μόνο στην αρχαιότητα αλλά στον μεγάλο ενδιάμεσο σταθμό του, που λέγεται Γαλιλαίος.
Στο πασίγνωστο μιούζικαλ Το Φάντασμα της όπερας του Andrew Lloyd Webber, το οποίο έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Gaston Leroux, ένας ιδιοφυής συνθέτης με παραμορφωμένο πρόσωπο διευθύνει τις παραστάσεις από τα σκοτεινά υπόγεια της όπερας του Παρισιού. Οι θεατές απολαμβάνουν τις δημιουργίες του, αρνούνται, όμως, να τον αντικρίσουν.
Ο Στέφανος Τραχανάς αξιοποιεί αλληγορικά την ιστορία του Φαντάσματος της Όπερας για να μιλήσει με τρόπο εξαιρετικά εύστοχο και κατανοητό για την περίφημη αρχή της αβεβαιότητας και την ανάδυση της ζωής στο σύμπαν, καθώς και για τη σημασία της επιστήμης στον πολιτισμό μας. Θέματα τα οποία αποκαλούνται, συχνά, δυσπρόσιτα. Από την ανάγνωση των πρώτων σελίδων του βιβλίου, ο αναγνώστης κατανοεί ότι κανένα θέμα δεν είναι, τελικά, δυσπρόσιτο, αρκεί να υπάρχει ένας χαρισματικός αφηγητής που να το γνωρίζει σε βάθος και να έχει την επιθυμία να το αφηγηθεί με εύληπτο τρόπο.
O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των μαθηματικών. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Στις εργασίες του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής, άρθρα σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των θετικών επιστημών, καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά. Υπήρξε κατά καιρούς συνεργάτης των εφημερίδων Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι,που δραστηριοποιείται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό.
Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques, για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».  Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques, για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».

Το βιβλίο «Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά» αποτελεί το τελευταίο συγγραφικό εγχείρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη.
Μέσα από τους διαλόγους της ανήσυχης έφηβης και του περιστασιακού της µέντορα, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στον µαγικό και τόσο παρεξηγηµένο κόσµο των µαθηµατικών γνωρίζοντας τόσο τη γοητεία της θεωρητικής έρευνας όσο και τις εντυπωσιακές εφαρµογές των µαθηµατικών σε κάθε πτυχή της καθηµερινότητάς µας. Κι όταν, έχοντας τελειώσει τις σπουδές της, η Άννα θα βρίσκεται πια σε αναζήτηση ενός θέµατος για το διδακτορικό της, θ’ αναλάβει η ίδια τον ρόλο του µέντορα, για να µας ξεναγήσει σε µερικές από τις περιοχές της σύγχρονης, ζωντανής µαθηµατικής έρευνας.
Στα πλαίσια της προσπάθειας προσδιορισμού αλλά και γεφύρωσης της σχέσης  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και ΤΕΧΝΗΣ αλλά και ανίχνευσης των διαδρομών εκλαΐκευσης τους έρχεται η παρέμβαση του καθηγητή δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ Αντώνη Σκαμνάκη ο οποίος θα καταθέσει τον προβληματισμό του για τον τρόπο διαχείρισης από τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ των εννοιών της σύγχρονης επιστημονικής παραγωγής αλλά και του πολιτισμού στην πορεία προς την εκλαΐκευση τους.
Αναλυτικά πληροφορίες για το πρόγραμμα του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών -  cine-Istories 2014 -  στην διεύθυνση : http://cine-istories2014.blogspot.gr/
Πληροφορίες : Ματθαίος Φραντζεσκάκης (κιν:6974739122 Υπεύθυνος Δράσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............