ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας.Χιλιάδες αναμένεται να είναι και φέτος οι προσκυνητές που θα συρρεύσουν στις εκκλησίες και τα μοναστήρια τα αφιερωμένα στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, σε όλη την Κρήτη, για να τιμήσουν την Mητέρα του Θεανθρώπου. Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι ο Δεκαπενταύγουστος, αφού τιμάται η μητέρα Χριστού αλλά και όλων των ανθρώπων.


Το Πάσχα του Καλοκαιριού δεκάδες είναι οι ναοί και τα μοναστήρια και στους 4 νομούς του νησιού που πανηγυρίζουν και αναμένεται να υποδεχτούν που επιθυμούν να προσευχηθούν, να ευχαριστήσουν, να υμνήσουν την Μεγαλόχαρη .


Στο Ηράκλειο οι κυριότεροι ναοί της Κοιμήσεως είναι η «Παναγίτσα» στο Μασταμπά και η Παναγία Καμαριανή στη Ν. Αλικαρνασσό, ενώ ενδεικτικά να πούμε ότι εορτάζουν ακόμα, ο ναός της Παναγίας της Χαρακιανής , επί της Εθνικής οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου αλλά και ο Ιερός Ναός της Παναγίας «Φανερωμένης της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών. Εορτάζει επίσης ο Μητροπολιτικός Ναός της Μεγάλης Παναγίας στην Νεάπολη ΛασιθίουΑφιερωμένα στην Παναγία είναι και πολλά μοναστήρια. Μεταξύ αυτών, τα μοναστήρια της Παλιανής, της Αγκαράθου, της Καλυβιανής, της Οδηγήτριας, η Μονή Κουδουμά , η Μονή Παντάσσας και η Μονή Κρουσταλένιας, η Αγία Μονή Βιάννου καθώς και το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............