Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, μεταφέρεται φέτος το καλοκαίρι στον φυσικό της τόπο: την Κρήτη. Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση, προσαρμοσμένη στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα έργο πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, με παγκόσμια απήχηση. Το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.
Μέσα στην περίεργη  εποχή που διανύουμε, όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, η αιώνια κραυγή του Ν. Καζαντζάκη φαντάζει ως η πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα
Η «Ασκητική» στα πλαίσια της θεατρικής παράστασης, παρουσιάζεται από το Βασίλη Βασιλάκη με όρους απόλυτα σύγρονους. Δομήθηκε σαν ένα έργο υπό συνεχή αλλαγή, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και υφολογικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής. Ο φωτισμός μοναδικός «βοηθός» της παράστασης, παραλλάσσεται ακολουθώντας τα σκαλοπάτια ερμηνείας του κειμένου.
Συνδιοργανωτές στο καλλιτεχνικό δρώμενο, ο Δήμος Αποκορώνου, ο Δήμος Χανίων και η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Τοπική Επιτροπή Χανίων), που αγκάλιασαν αμέσως και στήριξαν ουσιαστικά την πολιτιστική αυτή πρόταση.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:
  • 3 Αυγούστου, στον Άγιο Νικόλαο
  • 6 Σεπτεμβρίου στον Εμπρόσνερο νομού Χανίων
  • 10 και 11 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο
  • 26 και 27 Σεπτεμβρίου στα Χανιά, στο θέατρο Βλησίδη

Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχεδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.
Η επίμονη αναμέτρησή του με το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη  από το Φεβρουάριο του 2010, τον ώθησε να το σχηματοποιήσει σε θεατρικό μονόλογο και να τον παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2010, σε έναν εναλλακτικό αίθριο χώρο στην Αίγινα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, αποκομίζοντας διθυραμβικές κριτικές, και από τον Φεβρουάριο του 2011 για περιορισμένες παραστάσεις στη Μουσική Θεατρική Σκηνή της Αθηναΐδας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος: «Με ένα παλιό ποδήλατο απομακρυνόμουν από την πόλη και απάγκιαζα στις αυλές των μικρών εκκλησιών, σε ερημικές παραλίες ή στα βουνά της Αίγινας προσπαθώντας να κατανοήσω τα πυκνά σε νόημα και ανάγκη λόγια του Καζαντζάκη. Δύσκολος, φοβερός, ατέλειωτος ανήφορος».

ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Νίκου Καζαντζάκη
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία Βασίλης Βασιλάκης
Θεατρική Διασκευή Ευτυχία Δρούκα
Φωτισμοί Απόστολος Στράντζαλης
Ενδυματολόγος Δανάη Καββαδία
ΠΗΓΗ: http://flashnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............