ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Δεκάδες αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα θα ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι (κάποια εξ αυτών για πρώτη φορά) τις πύλες τους για το κοινό για να φιλοξενήσουν την παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, που θα παρουσιάσει το Ελληνικό Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Κίνηση πολιτών «Διάζωμα».
Είκοσι οκτώ αρχαία θέατρα, μεταξύ των οποίων και το αρχαίο θέατρο Λάρισας και αρχαιολογικοί χώροι θα φιλοξενήσουν την παράσταση, που έχει ως στόχο να γνωρίσει το κοινό την πολιτιστική μας κληρονομιά, ορισμένα δε από τα θέατρα, όπως το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού στη Βοιωτία, θα υποδεχτούν και πάλι κοινό για πρώτη φορά έπειτα από χιλιάδες χρόνια.
Για τους χώρους που θα φιλοξενήσουν την παράσταση κλήθηκε να γνωμοδοτήσει -κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης- το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Τα μέλη του ΚΑΣ εξέτασαν τις δυνατότητες που έχουν τα αρχαία θέατρα να φιλοξενήσουν θεατές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα μνημεία βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης ή δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα.
Οι διοργανωτές ζήτησαν τη χρήση 30 θεάτρων και αρχαιολογικών χώρων, από τους οποίους οι αρμόδιες εφορείες είχαν εξαρχής αποκλείσει δύο: τον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου της Αιγείρας, όπου πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης και το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, όπου διεξάγονται ανασκαφικές έρευνες.
Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν αρνητικά επιπλέον για τρία θέατρα: το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, για το οποίο εκπονείται μελέτη αναστήλωσης, το αρχαίο θέατρο της Δημητριάδας, όπου γίνεται έργο αναστήλωσης και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, όπου επίσης υλοποιούνται εργασίες αποκατάστασης.
Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις τα μέλη του ΚΑΣ πρότειναν την αναζήτηση από το Ελληνικό Φεστιβάλ σε συνεργασία με τις τοπικές Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, άλλου σημείου, μέσα στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους, προκειμένου να διεξαχθεί η παράσταση. Ιδιαίτερα για το αρχαίο θέατρο της Δημητριάδας πρότειναν ως εναλλακτική λύση η παράσταση να πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου.
Διαφωνίες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διατυπώθηκαν και για το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας, η αποκατάσταση του οποίου βρίσκεται στη φάση της σύνταξης της μελέτης, ωστόσο το ΚΑΣ συντάχθηκε κατά πλειοψηφία με την άποψη της αρμόδιας εφορείας ότι το θέατρο μπορεί να ανοίξει για 250 άτομα με περισχοίνιση των επικίνδυνων σημείων.
Επίσης, προβληματισμοί υπήρξαν και για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας, όπου πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά τελικά το ΚΑΣ γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία ότι το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
«Πράσινο φως» δόθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ για άλλους 22 αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία θέατρα: τα Μεγάλα Προπύλαια στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Δελφών, το θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης, το αρχαίο θέατρο των Οινιάδων, τον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου Μακύνειας, το ρωμαϊκό ωδείο Νικόπολης, το χώρο της αρχαίας αγοράς στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, το μικρό θέατρο της Κασσώπης, τον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, το αρχαίο στάδιο της Ρόδου, το ρωμαϊκό ωδείο της Κω.
Επίσης: το ρωμαϊκό ωδείο στην αρχαία αγορά Θεσσαλονίκης, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, το οποίο παραχωρήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και όπου η διοργάνωση θα περιοριστεί στο χώρο της ορχήστρας και των παρόδων, το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, τον περιβάλλοντα χώρο των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, το ρωμαϊκό ωδείο Δίου, τον αρχαιολογικό χώρο στο Εμπορειό της Χίου, το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, το αρχαίο θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου και τους αρχαιολογικούς χώρους Γόρτυνας (χώρος αρχαίας αγοράς) και Απτέρας (θέση Αλώνι πριν από το αρχαίο θέατρο) στην Κρήτη.
Ωστόσο, και σε αυτούς τους χώρους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τέθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις περιορισμοί στον αριθμό των θεατών που μπορούν να παραστούν.
Για παράδειγμα στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας μπορούν να βρεθούν ως 200 θεατές, ενώ το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας χωράει ως 350 άτομα και το αρχαίο θέατρο Ηφαιστίας στη Λήμνο μέχρι 400 θεατές.


FOTO: JORGO STAY.
ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............