ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

Γεννήθηκε το 1923 στη Γαλιά. Ήταν ο μικρότερος γιός της οικογένειας και είχε άλλους 3 αδελφούς και μία αδελφή. Ένας από τ' αδέλφια έπαιζε μαντολίνο κι από κει είχε τα πρώτα ακούσματα.


Μεγαλώνοντας είχε το μεράκι και σε ηλικία μόλις 11 ετών έφτιαξε μια λύρα μόνος του και προσπαθούσε να μάθει. Εν τω μεταξύ ο τότε γνωστός λυράρης Λευτέρης έπαιζε με τη συνοδεία μαντολίνου και στις πιο πολλές παρέες έπαιρνε το Αντρεάκι γιατί παρ' ότι πιο μικρός του κρατούσε καλά το μπάσο με το μαντολίνο.
Ακούγοντας τον Λευτέρη μάθαινε σιγά σιγά τη λύρα. Δεκαοχτώ χρονών έφτιαξε μια βιολόλυρα και έπαιζε επαγγελματικά πλέον ενώ στα είκοσί του ήταν φτασμένος λυράρης. Έγραψε δυο κασσέτες, μια με τον Αλέκο Φανουράκη, στο λαούτο και το Γιώργη Στρατηδάκη στο τραγούδι, και μια δεύτερη με το Βαγγέλη Τσαφαντάκη στο τραγούδι και στο λαούτο.
Από τα τέσσερα παιδιά του Αντρέα μόνο ο Κωστής ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαγούτο και αυτός παίζει όσα μπόρεσε να μάθει από τον πατέρα του. Ο Ανδρέας πέθανε το 1992 σε ηλικία 69 ετών.
ΠΗΓΗ: Συλλόγος Κρητών Καλλιτεχνών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............